Какво искате да знаете за рака?

Общ преглед

Ракът е общ термин за голяма група заболявания, причинени, когато анормалните клетки се разделят бързо и се разпространяват в други тъкани и органи. Ракът е една от водещите причини за смърт в света.

Рак и метастази

В здраво тяло трилиони клетки, от които е направено, растат и се разделят, тъй като тялото се нуждае от тях, за да функционира ежедневно. Здравите клетки имат специфичен жизнен цикъл, който се възпроизвежда и умира по начин, който се определя от типа клетка. Новите клетки заемат мястото на стари или повредени клетки, докато умират. Ракът нарушава този процес и води до анормален растеж в клетките. Причинява се от промени или мутации в ДНК.

ДНК съществува в отделните гени на всяка клетка. Той има инструкции, които казват на клетката какви функции да изпълнява и как да расте и да се разделя. Мутациите се срещат често в ДНК, но обикновено клетките коригират тези грешки. Когато грешката не бъде поправена, клетката може да стане ракова.

Мутациите могат да причинят клетки, които трябва да бъдат заменени, за да оцелеят, вместо да умрат, и да се образуват нови клетки, когато не са необходими. Тези допълнителни клетки могат да се разделят неконтролируемо, причинявайки образуване на израстъци, наречени тумори. Туморите могат да причинят различни здравословни проблеми, в зависимост от това къде растат в тялото.

Но не всички тумори са ракови. Доброкачествените тумори са неракови и не се разпространяват в близките тъкани. Понякога те могат да станат големи и да причинят проблеми, когато се притискат към съседните органи и тъкани. Злокачествените тумори са ракови и могат да нахлуят в други части на тялото.

Някои ракови клетки също могат да мигрират през кръвния поток или лимфната система към отдалечени части на тялото. Този процес се нарича метастази. Раковите заболявания, които са метастазирали, се считат за по -напреднали от тези, които не са. Метастатичните ракови заболявания са по -трудни за лечение и са по -фатални.

Видове рак

Раковите заболявания са кръстени на областта, в която започват, и вида на клетката, от която са направени, дори ако се разпространяват в други части на тялото. Например рак, който започва в белите дробове и се разпространява в черния дроб, все още се нарича рак на белия дроб. Има и няколко клинични термина, използвани за някои общи видове рак:

 • Карциномът е рак, който започва в кожата или тъканите, които покриват други органи.
 • Саркомата е рак на съединителната тъкан като кости, мускули, хрущяли и кръвоносни съдове.
 • Левкемията е рак на костния мозък, който създава кръвни клетки.
 • Лимфомът и миеломът са рак на имунната система.

Рискови фактори и лечение

Директната причина за рака са промени (или мутации) в ДНК в клетките ви. Генетичните мутации могат да се наследят. Те могат да се появят и след раждането в резултат на влиянието на околната среда. Някои от тези сили включват:

 • излагане на химикали, причиняващи рак, наречени канцерогени
 • излагане на радиация
 • незащитено излагане на слънце
 • някои вируси, като човешки папиломен вирус (HPV)
 • пушене
 • избор на начин на живот, като тип диета и ниво на физическа активност

Рискът от рак се увеличава с възрастта. Някои съществуващи здравословни състояния, които причиняват възпаление, също могат да увеличат риска от рак. Пример за това е улцерозен колит, хронично възпалително заболяване на червата.

Познаването на факторите, които допринасят за рака, може да ви помогне да живеете начин на живот, който намалява риска от рак. Според експерти, това са седемте най -добри начина за предотвратяване на рак:

 1. Спрете да използвате тютюн и избягвайте пасивното пушене.
 2. Яжте здравословна, балансирана диета.
  • Ограничете приема на преработени меса.
  • Помислете за приемане на „средиземноморска диета“, която се фокусира главно върху храни на растителна основа, постни протеини и здравословни мазнини.
  • Избягвайте алкохола или пийте умерено. Умереното пиене се определя като едно питие на ден за жени от всички възрасти и мъже над 65 години и до две напитки на ден за мъже на 65 години и по -млади.
 3. Поддържайте здравословно тегло и останете активни, като получавате поне 30 минути физическа активност всеки ден.
 4. Останете защитени от слънцето.
  • Покрийте с дрехи, слънчеви очила и шапка и нанасяйте слънцезащитни продукти често.
  • Избягвайте слънцето между 10:00 и 16:00 ч. Това е, когато слънчевите лъчи са най -силни.
  • Останете на сянка колкото е възможно повече, когато сте навън.
  • Избягвайте солариумите и слънчевата светлина, които могат да увредят кожата ви също толкова, колкото слънцето.
 5. Ваксинирайте се срещу вирусни инфекции, които могат да доведат до рак, като хепатит В и HPV.
 6. Не се занимавайте с рисково поведение. Практикувайте безопасен секс и не споделяйте игли, когато използвате лекарства или лекарства с рецепта. Татуирайте само в лицензирани салони.
 7. Посещавайте редовно Вашия лекар, за да Ви прегледа за различни видове рак. Това увеличава шансовете ви да уловите възможното раково заболяване възможно най -рано.

Посетете секцията Профилактика на рака за повече информация »

Лечението на рак има различни цели, в зависимост от вида на рака и доколко е напреднал. Тези цели включват:

 • Намиране на лек: Това не е възможно за всички видове рак и ситуации.
 • Осигуряване на първично лечение: Убиване на раковите клетки в тялото ви.
 • Осигуряване на адювантно лечение: Убиване на ракови клетки, които остават след първичното лечение, за да се намали рискът от повторно възникване на рака.
 • Осигуряване на палиативно лечение: Облекчаване на здравословни симптоми, свързани с рак, като затруднено дишане и болка.

Най -често срещаните видове лечение са:

Хирургия

Хирургично отстранява възможно най -много рак.

Химиотерапия

Използва лекарства, които са токсични за клетките, за да убият бързо делящите се ракови клетки.

Лъчетерапия

Използва мощни, фокусирани лъчи радиация вътре (брахитерапия) или отвън (външно лъчево лъчение) на тялото ви, за да убие раковите клетки.

Трансплантация на стволови клетки (костен мозък)

Поправя болен костен мозък със здрави стволови клетки. Стволовите клетки са недиференцирани клетки, които могат да имат различни функции. Тези трансплантации позволяват на лекарите да използват по -високи дози химиотерапия за лечение на рака.

Имунотерапия (биологична терапия)

Използва антитела, за да помогне на имунната система на тялото ви да разпознае рака, за да може да се бори с него.

Хормонална терапия

Премахва или блокира хормони, които подхранват определени видове рак, за да спрат растежа на раковите клетки.

Целева лекарствена терапия

Използва лекарства за взаимодействие с определени молекули, които помагат на раковите клетки да растат и да оцелеят.

Клинични изпитвания

Изследва нови начини за лечение на рак.

Алтернативна медицина

Използва се за намаляване на симптомите на рак и страничните ефекти от лечението на рак, като гадене, умора и болка. Алтернативната медицина включва:

 • акупунктура
 • хипноза
 • масаж
 • йога
 • медитация
 • техники за релаксация

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss