Какво измерва пълната кръвна картина (CBC) за апластична анемия?

Апластична анемия е, когато вашият костен мозък не може да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки, включително червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. CBC измерва нивата на кръвните клетки и се използва за диагностициране на апластична анемия.

изследване на кръвта в лаборатория
Шон Лок/Стокси Юнайтед

Апластична анемия (АА) е заболяване, при което вашият костен мозък не може да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки, за да може тялото ви да функционира правилно. Може да причини потенциално сериозни усложнения, ако не се лекува.

Пълната кръвна картина (CBC) измерва нивата на различни видове кръвни клетки в тялото ви. Това е един от тестовете, които ще имате, ако лекар или медицински специалист подозира, че имате АА. Продължете да четете, за да научите повече за CBC тестването за AA.

Научете повече за AA.

Какви находки на CBC показват апластична анемия?

CBC е общ кръвен тест. Вероятно сте правили този тест като част от рутинен преглед. Наличието на CBC позволява на лекаря да оцени нивата на различни видове кръвни клетки в тялото ви. Те включват:

 • Червени кръвни клетки (еритроцити): червени кръвни клетки са клетки, които пренасят кислород до тъканите на вашето тяло и също така пренасят въглероден диоксид.
 • Бели кръвни клетки (WBC): бели кръвни клетки са имунни клетки, които помагат да защитите тялото си от инфекции.
 • Тромбоцити: Това са малки кръвни клетки, които помагат на кръвта ви да се съсирва.

CBC също така измерва други кръвни параметри като хемоглобин, хематокрит и среден корпускуларен обем (MCV).

Хората с АА имат панцитопения, което означава, че нивата и на трите вида кръвни клетки са по-ниски от нормалното. Това е резултат от това, че техният костен мозък не произвежда достатъчно здрави кръвни клетки. Панцитопенията може да причини:

 • анемия поради ниски червени кръвни клетки, което води до симптоми като:

  • умора
  • слабост
  • бледа кожа
  • световъртеж
  • задух
  • главоболие
 • повишен риск от инфекции поради ниските бели кръвни клетки
 • лесно образуване на синини или кървене, причинени от ниски тромбоцити

Кога кръвните ви показатели са твърде ниски?

Таблицата по-долу показва нормалните граници за броя на кръвните клетки, измерени в клетки на микролитър (μL) кръв. Стойности под нормалните граници се считат за ниски.

Мъже (μL) Жени (μL)
Брой червени кръвни клетки 4,7–6,1 милиона 4,2–5,4 милиона
Брой на левкоцитите 5 000–10 000 4 500–11 000
Броят на тромбоцитите 150 000–400 000 150 000–400 000

Нормалните граници също могат да варират леко в зависимост от лабораторията, която прави анализа. Поради това винаги се уверете, че проверявате конкретен лабораторен доклад, когато преглеждате резултатите от теста.

Диагностичните критерии за АА включват кръвна картина. Лицата с АА трябва да имат две или повече от следните:

 • Броят на червените кръвни клетки под 40 000 клетки/μL
 • Брой на белите кръвни клетки под 500 клетки/μL
 • брой на тромбоцитите под 20 000 клетки/μL

Езикът има значение

Ще забележите, че използваме бинарните термини „жени“ и „мъже“ в тази статия. Въпреки че осъзнаваме, че тези термини може да не съответстват на вашия опит с пола, те са терминът, използван от изследователите, чиито данни са цитирани. Опитваме се да бъдем възможно най-конкретни, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или може да не са имали участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

Беше ли Ви полезно?

Какви други тестове могат да потвърдят апластична анемия?

Има и други тестове, използвани за диагностициране на АА. Например, заедно с CBC, лекарят ще назначи и кръвна цитонамазка. Това им позволява да разгледат броя, размера и формата на различните ви кръвни клетки под микроскоп.

Друга част от диагностичните критерии за АА е, че вашият костен мозък е хипоцелуларен, което означава, че броят на клетките в костния ви мозък е по-малък от нормалния. За да провери това, лекар ще направи аспирация на костен мозък и биопсия.

Лекарят може също да назначи други тестове за допълнителни причини за ниски кръвни показатели.

причина Тест
Хранителни дефицити

фолат, В12, желязо

Инфекции вирусен хепатит, ХИВ, вирус на Epstein-Barr, цитомегаловирус (CMV)
Автоимунни състояния

С-реактивен протеин, скорост на утаяване на еритроцитите, антинуклеарни антитела, ревматоиден фактор

Лимфопролиферативна

поточна цитометрия или цитогенетика

Излагане на лекарства или токсини внимателен преглед на медицинската история и всички лекарства

Какво мога да очаквам след диагноза апластична анемия?

След като получите диагноза АА, лечението Ви ще зависи от фактори като тежестта на АА, както и възрастта и цялостното Ви здраве.

Ако вашите симптоми имат установима причина, като лекарство или инфекция, лекарят ще работи за справяне с това.

За по-млади индивиди в добро цялостно здраве може да се препоръча трансплантация на стволови клетки. Това има потенциал да излекува АА при някои хора.

Други потенциални лечения включват:

 • кръвопреливане
 • имуносупресивни лекарства
 • лекарства за повишаване на производството на кръвни клетки
 • антибиотици или противогъбични средства за предотвратяване или лечение на инфекции

Какви са видовете апластична анемия?

Има два различни вида АА. Можете или да развиете АА, или да го наследите.

Развитото АА е, когато нещо задейства развитието на АА. Смята се, че този тригер кара имунната ви система да атакува стволовите клетки в костния ви мозък, намалявайки количеството здрави кръвни клетки.

Потенциалните задействания могат да бъдат лекарства, инфекция или излагане на токсин от околната среда. Много пъти развитият АА няма установима причина. Това се нарича идиопатичен АА. Повечето хора с АА имат идиопатична АА, около 65%.

В редки ситуации можете да наследите АА. Наследствената АА се причинява от генни промени, които се предават от единия или двамата ви родители. Примери за наследени условия които могат да доведат до АА, включват анемия на Fanconi и вродена дискератоза.

Често задавани въпроси

Апластичната анемия засяга ли червените кръвни клетки или белите кръвни клетки?

АА обикновено засяга и трите вида кръвни клетки. Това са червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Какво е нивото на хемоглобина при апластична анемия?

CBC също измерва хемоглобина, частта от RBC, която пренася кислород. Нормалното ниво на хемоглобина е 14-18 грама на децилитър (g/dL) при мъжете и 12-16 g/dL при жените.

Нивата на хемоглобина при АА обикновено са ниски. един по-старо проучване съобщава, че може да бъде по-малко от 10 g/dL.

Висок ли е MCV при апластична анемия?

MCV също е включен в CBC. Той измерва средния размер и обем на вашите червени кръвни клетки. The нормален диапазон за MCV е 80–100 фемтолитра.

АА се счита за нормоцитна анемия, което означава, че MCV е в нормалните граници. При нормоцитна анемия имате по-малко червени кръвни клетки, но те все още са с нормален размер.

АА се случва, когато костният ви мозък не може да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки. Това води до панцитопения, което е ниски нива на червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

CBC може да измерва нивата на вашите кръвни клетки, както и други параметри, свързани с кръвта. Има специфични диагностични критерии за АА, които включват кръвна картина и броя на клетките, открити в проба от костен мозък.

Лечението на АА може да зависи от това колко тежко е, както и от вашата възраст и цялостно здраве. АА може да доведе до потенциално сериозни усложнения, ако не се лекува.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss