Какво е туберкулозен спондилит?

Туберкулозният спондилит възниква, когато туберкулозната инфекция се разпространи в гръбначния стълб. Бактериалното увреждане на гръбначния стълб може да причини силна болка, необичайно изкривяване на гърба и парализа. Състоянието е сериозно, но лечимо.

Туберкулозният спондилит е рядка, но сериозна инфекция, която е фатална без медицинско лечение.

Лечението първо е насочено към инфекцията. Допълнителните лечения могат да включват лечение на всички основни състояния, които биха могли да отслабят имунната ви система, и операция за коригиране на всяко увреждане на гръбначния стълб и гръбначния стълб.

Тази статия разглежда симптомите, рисковите фактори, диагнозата, лечението и перспективите за хора с туберкулозен спондилит.

Какво е туберкулозен спондилит?

Туберкулозният (ТБ) спондилит се нарича още туберкулоза на гръбначния стълб, гръбначна туберкулоза и болест на Пот. Състоянието се причинява от същите бактерии, които причиняват туберкулоза.

Това се случва, когато бактериите пътуват до гръбначния стълб и след това нахлуват в гръбначния стълб. С течение на времето заболяването може да причини колапс на костите, което води до аномалии на гръбначния стълб и извиване на гърба.

Какви са симптомите на туберкулозен спондилит?

Първоначално туберкулозният спондилит причинява симптомите, обикновено свързани с туберкулозата, включително:

 • треска
 • нощно изпотяване
 • втрисане
 • неволна загуба на тегло
 • кашлица, която произвежда кръв

След като инфекцията прогресира до гръбначния стълб, тя може да причини много допълнителни симптоми. Пълният обхват на симптомите може да зависи от това докъде са се разпространили бактериите и от това дали бактериите засягат нервите, които преминават през гръбначния мозък.

Симптомите могат да включват:

 • силна болка в гърба
 • намален контрол върху движението на крайниците, особено в краката
 • парализа на крайниците
 • необичайно огъване на гръбначния стълб
 • остра кривина на гърба

Какво причинява туберкулозен спондилит и кой е изложен на риск?

Туберкулозният спондилит се причинява от същите бактерии, които причиняват туберкулоза: Mycobacterium tuberculosis. Тази бактерия е заразна и се разпространява сред хора, които са били изложени.

Има по-голяма вероятност да изпитате тежки усложнения от бактериите, като туберкулозен спондилит, ако имунната ви система е отслабена от някакви здравословни състояния или лекарства. Хората с отслабена имунна система са изложени на по-висок риск на определени места. Това включва:

 • поправителни заведения
 • приюти за бездомни
 • развиващи се държави

Дори за хора с отслабена имунна система туберкулозата е рядка в Съединените щати.

Как се диагностицира туберкулозен спондилит?

Първата стъпка към диагностицирането на туберкулозен спондилит е лекарска среща. По време на срещата ви и лекар ще обсъдите вашите симптоми и медицинска история.

Вероятно ще ви попитат дали наскоро сте били в част от света, където туберкулозата е по-често срещана. Ако вашият лекар подозира, че имате туберкулозен спондилит, той ще назначи тест за туберкулоза. Този тест търси инфекция с бактерията на туберкулозата.

Има две версии на диагностичния тест за туберкулоза:

 • Тест за пречистено протеиново производно (PPD): PPD тестът е двуетапен тест за туберкулоза. Може да сте имали този тест в миналото като част от физически преглед преди назначаване на работа или като една от задължителните стъпки, преди да живеете в общежитие в колеж. Този тест се прави чрез инжектиране на протеин под кожата ви, който реагира на туберкулозните бактерии и причинява видима подутина на мястото на инжектиране, ако има туберкулоза.
 • Кръвни изследвания: Кръвните тестове могат да търсят туберкулоза. Този тест е по-скъп за извършване от PPD тест, но се прави по-често при хора, за които се подозира, че имат активна туберкулозна инфекция.

След като туберкулозата бъде потвърдена, Вашият лекар вероятно ще направи допълнителни изследвания, за да търси признаци на туберкулозен спондилит. Това обикновено включва образни тестове, като рентгенови лъчи и ЯМР.

Тези тестове се правят, за да се огледа гръбнакът ви и да се провери за дегенерация или аномалии. MRI може също да открие колекции от бактерии в гръбначния стълб, наречени епидурални абсцеси, които могат да възникнат при туберкулозен спондилит.

В някои случаи може да имате и биопсия. Вашият лекар може да назначи биопсия, ако в гръбначния ви стълб има образувание, което може да е причинено от туберкулозен спондилит или друго състояние, като рак на гръбначния стълб.

Образната диагностика не винаги може да открие разликата, така че ще се използва биопсия, за да се определи дали има туберкулозна бактерия в гръбнака ви. По време на биопсията ще бъде отстранена малка проба от масата. След това ще бъде тестван в лаборатория за туберкулоза.

Как се лекува туберкулозен спондилит?

Планът за лечение на туберкулозен спондилит обикновено има няколко части. Първата част винаги е лечението на туберкулозната инфекция. За повечето хора туберкулозата се лекува с комбинация от лекарства, приемани в продължение на няколко месеца. Лекарството за туберкулоза често включва:

 • Етамбутол
 • Изониазид
 • Пиразинамид
 • Рифампин

Допълнителните стъпки ще зависят от всякакви съпътстващи състояния и степента на увреждане на гръбначния стълб. Това може да включва лечение на състояния, които може да отслабват имунната ви система, като ХИВ. Започването на лечение за тези състояния може да ви помогне да намалите риска от допълнителни тежки инфекции.

Може да се наложи увреждането на гръбначния стълб да се лекува с операция. Хирургични опции може да помогне за коригиране на тежко изкривяване и декомпресия на гръбначния мозък. Това може да помогне за облекчаване на натиска върху нервите и намаляване на симптоми като болка и парализа на крайниците.

Какви са перспективите за някой с туберкулозен спондилит?

Всички видове туберкулоза могат да бъдат фатални без лечение. Въпреки това, когато се управлява с правилната комбинация от лекарства, туберкулозният спондилит може да бъде излекуван.

Продължителността на времето, от което ще се нуждаете, за да приемате лекарства, ще зависи от тежестта на вашата инфекция и от това колко добре тялото ви реагира.

Хирургията може да помогне на много хора да намерят облекчение на болката и да възвърнат използването на крайниците си.

За вкъщи

Туберкулозният спондилит е рядко състояние, което възниква, когато туберкулозните бактерии се разпространят в гръбначния стълб. Бактериалната инфекция уврежда гръбначния мозък и околните гръбначни стълбове. Това може да доведе до силна болка, парализа, слабост и изкривяване на гърба.

Туберкулозният спондилит се диагностицира чрез стандартен туберкулозен тест за идентифициране на бактериите. По-нататъшната диагноза се прави чрез представяне на тестове и биопсии за изследване на увреждане на гръбначния стълб.

Лечението включва медикаменти за разрешаване на туберкулозната инфекция, лечение на всякакви основни състояния и операция за коригиране на увреждане на гръбначния стълб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss