Какво е тромбоза на дурален венозен синус?

Тромбозата на дуралния венозен синус (DVST) е рядък тип инсулт. Причинява се от кръвен съсирек, който намалява или блокира притока на кръв в един от дуралните венозни синуси. Това от своя страна може да наруши кръвообращението в мозъка.

Тромбоза на дурален венозен синус (DVST) е когато кръвен съсирек засяга един от дуралните венозни синуси. Тези синуси източват обеднената на кислород кръв от мозъка ви. Ако не се лекува бързо, може да има потенциално сериозни последици за здравето.

DVST често се нарича по-често церебрална венозна тромбоза. Технически това е рядък тип инсулт, който представлява около 0,5% до 1% от хоспитализираните случаи на инсулт.

Тази статия помага да се обясни какво причинява DVST, какви са рисковите фактори и симптомите и как се диагностицира и лекува.

Какво причинява тромбоза на дурален венозен синус?

DVST се причинява от кръвен съсирек, който намалява или блокира притока на кръв в един от дуралните венозни синуси.

Когато има кръвен съсирек в дуралните венозни синуси, той нарушава системата, през която кръвта циркулира в мозъка. Това означава, че мозъчната тъкан не получава толкова кислород, колкото би трябвало.

Ефектите на DVST могат да причинят подуване, наречено оток, в мозъчната тъкан. DVST също засяга дренажа на церебралната спинална течност (CSF), течността, която заобикаля и омекотява мозъка и гръбначния мозък.

Както подуването на мозъчната тъкан, така и промените в дренажа на течността могат да увеличат налягането около мозъка. Това се нарича повишено вътречерепно налягане и е сериозно състояние, което може да причини потенциално животозастрашаващи усложнения.

Кой получава тромбоза на дурален венозен синус?

Докато DVST може да се случи на всеки, някои хора са изложени на по-висок риск от други. Най-общо казано, хората, които са изложени на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, също имат повишен риск от DVST. Рисковите фактори включват:

 • сте бременна или след раждане
 • приемане на орални контрацептиви
 • с наследствено нарушение на кръвосъсирването

Други потенциални причини за DVST включват:

 • скорошна травма на главата или мозъчна операция
 • инфекция, засягаща главата, като инфекция на ухото, инфекция на синусите или менингит
 • някои възпалителни заболявания, като лупус или саркоидоза

Повечето хора с DVST, около 85%, имате поне един от горните рискови фактори. Множество рискови фактори присъстват при повече от половината индивиди с DVST.

Освен това, a 2017 преглед отбелязва, че DVST е по-често срещано при хора под 50-годишна възраст, особено лица, които са определени като жени при раждането.

Какви са симптомите на тромбоза на дурален венозен синус?

The най-често Симптом на DVST е главоболие. Може да се почувства подобно на епизод на мигрена, но обикновено се увеличава по интензитет с течение на времето. Понякога главоболието може да е силно и да се появи внезапно. Това се нарича гръмотевично главоболие.

Други потенциални симптоми на DVST включват:

 • гадене или повръщане

 • проблеми със зрението, като двойно или замъглено виждане
 • мускулна слабост или парализа
 • проблеми с речта или езика
 • гърчове
 • объркване
 • загуба на съзнание

Как се диагностицира тромбоза на дурален венозен синус?

Диагнозата на DVST може да бъде предизвикателство. Не само, че DVST е рядък, но симптомите могат да варират между отделните индивиди или да наподобяват тези на по-често срещаните състояния.

Образът на мозъка и неговите кръвоносни съдове се използва за диагностициране на DVST. С помощта на изображения лекарят може да визуализира кръвния съсирек във вашия дурален венозен синус.

Образната диагностика може да включва CT или MRI сканиране. Въпреки това, CT или MRI венографията е по-чувствителна за подпомагане на диагностицирането на DVST. Тези техники използват компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс и добавяне на специално багрило, за да се видят по-добре вените ви.

Ако резултатите от CT или MRI венографските тестове не са убедителни, може да се използва церебрална ангиограма. Това използва рентгенови лъчи и специално багрило за създаване на изображения на вашите кръвоносни съдове.

По време на диагностичния процес обикновено се правят и лабораторни тестове. Те обаче не могат сами да потвърдят или отхвърлят DVST. Някои примери за лабораторни тестове, които могат да бъдат направени, включват:

 • пълна кръвна картина (CBC)
 • метаболитен панел
 • коагулационни тестове
 • D-димер тест

Как се лекува тромбозата на дурален венозен синус?

Лечението на DVST включва поддържащо лечение и справяне с кръвния съсирек. Поддържащите грижи включват стабилизиране на вашите жизнени показатели и управление на всички усложнения, като гърчове и повишено вътречерепно налягане.

Припадъците могат да бъдат овладени с антиконвулсанти, докато повишеното вътречерепно налягане може да изисква мониториране на вътречерепното налягане.

Кръвният съсирек може да бъде решен по няколко начина. Първият е използването на антикоагуланти, които работят за спиране на процеса на съсирване на кръвта.

Антикоагулантната терапия за DVST обикновено включва инжектиране на антикоагулантно лекарство, често хепарин, веднага след потвърждаване на диагнозата.

Тогава вероятно ще трябва да приемате перорален антикоагулант като варфарин, докато се възстановявате. Това помага да се предотврати образуването на допълнителни съсиреци.

Ендоваскуларното лечение може да се използва и при хора, които имат тежки симптоми и не се подобряват с антикоагулантна терапия. Това включва или използване на лекарства за разтваряне на съсирека, или хирургично отстраняване на съсирека.

Често задавани въпроси

Колко сериозна е тромбозата на дурален венозен синус?

Тъй като това е вид инсулт, DVST е спешна медицинска помощ и трябва да се свържете с 911 или местните служби за спешна помощ. Ако не се лекува, потенциално може да доведе до увреждане или смърт.

Колко честа е тромбозата на дурален венозен синус?

DVST е рядък. Смята се, че засяга само 3 до 4 на всеки 1 милион възрастни.

Какви са перспективите за хората, които имат тромбоза на дурален венозен синус?

Когато DVST се диагностицира и лекува своевременно, хората с DVST имат благоприятна перспектива. Един преглед от 2020 г. отбелязва, че 75% от хората имат пълно функционално възстановяване.

Долния ред

DVST е, когато кръвен съсирек засяга дуралните венозни синуси, които източват кръвта от мозъка ви. Това може да бъде животозастрашаващо състояние, ако не получите навременна медицинска помощ.

Поради факта, че е рядко и симптомите могат да варират от човек на човек, DVST може да бъде трудно за диагностициране. Въпреки това, веднъж поставена диагноза, тя често може да бъде ефективно лекувана с антикоагулантна терапия.

Главоболието е основният симптом на DVST. Незабавно потърсете помощ, ако имате внезапно, силно главоболие, особено ако то продължава да се влошава. Въпреки че може да не се дължи на DVST, може да бъде причинено от друго потенциално сериозно медицинско състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss