Какво е топлинна непоносимост?

Общ преглед

Повечето хора не обичат екстремната топлина, но може да откриете, че винаги се чувствате неудобно в горещо време, ако имате непоносимост към топлина. Топлинната непоносимост се нарича още свръхчувствителност към топлина.

Когато имате непоносимост към топлина, това често се дължи на факта, че тялото ви не регулира правилно температурата си. Вашето тяло регулира температурата си, като поддържа деликатен баланс между горещо и студено.

Хипоталамусът е част от мозъка, която регулира температурата на тялото ви. Когато станете твърде горещи, вашият хипоталамус изпраща сигнал през нервите ви към кожата ви, като й казва да увеличи производството на пот. Когато потта се изпарява от кожата ви, тя охлажда тялото ви.

Какво води до непоносимост към топлина?

Топлинната непоносимост има различни потенциални причини.

Лекарства

Една от най-честите причини за непоносимост към топлина са лекарствата. Медикаментите за алергии, кръвно налягане и деконгестанти са сред най-често срещаните.

Алергичните лекарства могат да попречат на способността на тялото ви да се охлажда, като предотвратяват изпотяването. Лекарствата за кръвно налягане и деконгестантите могат да намалят притока на кръв към кожата ви. Това също инхибира производството на пот. Деконгестантите могат да причинят повишена мускулна активност, което може да повиши температурата на тялото ви.

кофеин

Кофеинът е стимулант, който може да увеличи сърдечната честота и да ускори метаболизма ви. Това може да доведе до повишаване на телесната ви температура и до непоносимост към топлина.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизъм се появява, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много от хормона тироксин. Тироксинът влияе върху регулирането на метаболизма на тялото ви. Излишъкът от този хормон може да доведе до повишаване на метаболизма на тялото ви, което води до повишаване на телесната температура.

Болестта на Грейвс е най-честата причина за хипертиреоидизъм. Това е автоимунно заболяване, което кара щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система. Централната нервна система се състои от главния и гръбначния мозък. Това заболяване засяга защитната обвивка или миелина на нервите на вашата централна нервна система.

Ако миелинът ви е повреден, нервните сигнали на тялото ви се прекъсват. Това състояние може да доведе до непоносимост към топлина.

Какви са някои признаци, за които трябва да внимавам?

Нетърпимостта към топлина може да ви накара да се почувствате сякаш прегрявате. Силното изпотяване също е много често при хора, които имат непоносимост към топлина. Симптомите могат да се появят постепенно, но след като непоносимостта се развие, тя обикновено продължава ден или два. Други потенциални признаци на чувствителност към топлина включват:

 • главоболие
 • световъртеж
 • слабост
 • спазми
 • гадене

Сърцето ви също може да е по-бързо от нормалното.

Потенциални усложнения от топлинна непоносимост

Ако имате МС, топлинната непоносимост може да доведе до проблеми със зрението. Това може да варира от замъглено зрение до временна загуба на зрение. Повишаването на телесната температура усилва изкривяването на нервните сигнали при хора с МС. Това се нарича феномен на Uhthoff. Това влошаване на симптомите е само временно. Обикновено се решава чрез охлаждане.

Топлинната непоносимост може да доведе до топлинно изтощение при тежки обстоятелства. Симптомите на топлинно изтощение включват:

 • объркване
 • загуба на съзнание
 • повръщане
 • мускулни крампи
 • телесна температура от 104ºF (40ºC) или по-висока
 • повишена сърдечна честота
 • учестено дишане

Ако получите тези симптоми в допълнение към непоносимост към топлина, незабавно потърсете медицинска помощ. Топлинното изтощение може да доведе до топлинен удар, ако не се лекува. Това може да бъде фатално.

Лечение и предотвратяване на вашите симптоми

Ето няколко начина да се предпазите от усещането за въздействието на топлинната чувствителност:

 • Стойте в охладена среда. Това е един от най-добрите начини да избегнете симптомите.
 • Пийте много вода или студени напитки, за да се хидратирате. Прекомерното изпотяване може бързо да ви дехидратира.
 • Носете леки памучни тъкани. Те позволяват на въздуха да достигне до кожата ви и да ви охлади.
 • Ако спортувате, носете допълнително защитно оборудване като ръкавици, ленти за ръце и шапки само когато е необходимо.

Ако живеете някъде без климатик и имате МС, може да сте в състояние да приспаднете разходите за вашите вентилатори и охладително оборудване като медицински разход. Това обикновено е възможно само ако Вашият лекар Ви е изписал рецепта за него.

Ако имате непоносимост към топлина поради хипертиреоидизъм, говорете с Вашия лекар относно възможностите за лечение, които могат да помогнат за намаляване на чувствителността Ви. В зависимост от тежестта на вашето състояние, това може да включва лекарства, радиоактивен йод или операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss