Какво е септичен тромбофлебит?

Септичният тромбофлебит е инфекция, която може да възникне след поставянето на специални катетри във вените. Тези катетри се използват за лечение, но могат да доведат и до усложнения.

Има много медицински състояния и лечения, които изискват интравенозни (IV) лекарства. Независимо дали не можете да приемате лекарство през устата или лекарството не е налично в перорална форма, интравенозните интравенози са нещо обичайно в болничната обстановка.

Периферните интравенозни инжекции, поставени в повърхностните вени на ръцете или ръцете, обикновено са достатъчни, но има някои случаи, когато са необходими по-големи, по-инвазивни линии. Това може да доведе до усложнения, като септичен тромбофлебит.

Тази статия ще проучи защо се случва това усложнение, какви симптоми може да забележите и как вашият здравен екип може да се справи с проблема.

Какво е септичен тромбофлебит?

Септичният тромбофлебит е усложнение, което може да се случи, обикновено след поставяне на инвазивна линия за медицинско лечение.

Всеки път, когато чужд предмет – включително линия, използвана за доставяне на лекарства или други лечения – бъде вкаран в тялото ви, има шанс да развиете кръвен съсирек около този обект.

Интравенозните катетри се поставят директно във вашата вена, като кръвта тече около тях. Това прави интравенозните линии основна цел за образуване на кръвни съсиреци.

Възпаление и инфекция също могат да възникнат. Бактерии или гъбички могат да бъдат въведени по време на поставянето на катетъра или може вече да присъстват в тялото ви. Когато това възпаление и инфекция се появят заедно с образуването на кръвен съсирек, резултатът е септичен тромбофлебит.

Какви са симптомите?

Може да не забележите симптомите на септичен тромбофлебит веднага. Ако получавате лекарства или лечение чрез инвазивна линия като централна линия или линия PICC, вашият здравен екип може да наблюдава за усложнения. Те могат да включват кръвни съсиреци и инфекция.

Най-честите симптоми на септичен тромбофлебит включват:

  • треска
  • промени в нивата на Вашите бели кръвни клетки
  • бактериален растеж в кръвни проби (положителна хемокултура)

Какво причинява това?

Причината за септичен тромбофлебит е наистина съвършена буря от различни естествени реакции на тялото.

Вашата имунна система реагира с възпаление и съсирване на кръвта, когато възникне инфекция или нараняване. Не може да направи разлика между травматична пункция с чужд предмет и планирано поставяне на голям катетър.

Поради тази причина инвазивното поставяне на линия може да причини повишено съсирване на кръвта и възпаление в кръвоносните съдове. Бактериите също могат да бъдат въведени по време на поставянето на линията или да си проправят път в тялото ви през катетъра и неговите портове след поставянето.

Защо ми трябва централна линия?

Централни линии се използват при хора, които са сериозно болни и се нуждаят от неща като:

  • директно наблюдение на кръвния поток и налягането
  • раждане или лекарства, които биха увредили или раздразнили по-малките вени
  • спешен интравенозен достъп
  • прилагане на голям брой или големи обеми течности и лекарства

Тези линии се поставят при стерилни предпазни мерки и изискват специално управление за предотвратяване на инфекции. Инфекциите, които се развиват след поставяне на централната линия, често се наричат ​​инфекции на кръвния поток, свързани с централната линия (CLABSI). Приблизително 250 000 CLABSI развиват в Съединените щати всяка година, обикновено в рамките на 48 часа от първоначалното настаняване.

Вашият здравен екип ще прецени вашите специфични рискове и ползи, когато обсъжда поставянето на централна или инвазивна линия. В много случаи медицинските нужди, които водят до поставянето на централната линия, надвишават риска от възможна инфекция.

Беше ли Ви полезно?

Това същото ли е като сепсис?

Сепсисът е катастрофален имунен отговор, който се случва, когато развиете системна (в цялото тяло) инфекция.

Това състояние обикновено се развива от кръвообращението или други тежки инфекции, които предизвикват каскада от имунни отговори в тялото ви. Тези имунни реакции могат да доведат до животозастрашаващо заболяване, което се счита за спешна медицинска помощ.

Септичният тромбофлебит е подобен на сепсиса, тъй като се развива в резултат на имунния отговор на организма към инфекциозен организъм.

Въпреки това, септичният тромбофлебит може потенциално да бъде лекуван и контролиран, преди да прогресира до системен сепсис.

Как се лекува септичен тромбофлебит?

Лечението на септичен тромбофлебит изисква две различни стратегии.

Първо, вашият здравен екип може да се опита да определи конкретния инфекциозен организъм, причиняващ проблема, и да предпише антибиотици или противогъбични лекарства за най-добро лечение на тази инфекция. Развитието на септичен тромбофлебит може също да означава, че вашият интравенозен катетър, PICC или централната линия трябва да бъдат премахнати.

Втората част на лечение този проблем е да се разтвори кръвният съсирек. Вашият лекар ще Ви предпише специфични лекарства за разреждане на кръвта и разтваряне на съсирека.

Колко време отнема лечението за това?

Пълното лечение на септичния тромбофлебит може да отнеме всичко от a няколко дни до няколко седмици.

В някои случаи може да се наложи да продължите да приемате антибиотици и антикоагуланти известно време след първоначалната инфекция.

В редки случаи обширна инфекция или съсирване може да изисква хирургична интервенция. Части от вените ви или самият съсирек могат да бъдат отстранени хирургически, за да се предотвратят по-сериозни усложнения като инфаркт, инсулт и системен сепсис.

Септичният тромбофлебит е рядко усложнение, което може да се случи, когато във вените ви се поставят големи катетри. Тези катетри, подобно на IV, се използват за осигуряване на критични лечения или лекарства, но носят определени рискове.

Вашият здравен екип вероятно ще прегледа рисковете спрямо ползите за вашата конкретна ситуация, преди да постави една от тези линии, и ще бъдат взети специфични предпазни мерки преди и след поставянето на линията, за да се опитате да предотвратите кръвни съсиреци или инфекция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss