Какво е рефлуксна нефропатия?

Рефлуксната нефропатия е резултат от обратния поток на урината от пикочния мехур в бъбреците. Без лечение състоянието може да доведе до усложнения като високо кръвно налягане и хронично бъбречно заболяване.

Рефлуксната нефропатия е състояние, което е резултат от увреждане на бъбреците и загуба на бъбречна функция поради обратния поток на урината от пикочния мехур в бъбреците. „Рефлукс“ означава обратен поток, а „нефро“ означава свързан с бъбреците.

Вашите бъбреци произвеждат урина и изпращат урината през уретерите до пикочния мехур. Урината не трябва да тече обратно в бъбреците. С течение на времето обратният поток може да причини увреждане и белези в бъбреците.

В тази статия ще обясним какво причинява рефлуксната нефропатия и как може да ви засегне. Ще обсъдим и как лекарите диагностицират и лекуват това състояние.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, понякога е двоичен, използвайки термините „мъжки“ и „женски“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява рефлуксна нефропатия?

Рефлуксната нефропатия е резултат от обратния поток на урината в бъбреците ви. Този обратен поток се нарича „везикоуретерален рефлукс (VUR).“

Хората с VUR имат уретери с дефектни клапи, които не се затварят напълно, което позволява този обратен поток на урината. VUR често е вроден, което означава, че дефектната клапа присъства от раждането. Генетика може да допринесе за вроден VUR, но учените все още не са идентифицирали специфичен ген, който го причинява.

Лекарите обикновено диагностицират VUR при деца на възраст под 2 години. Много бебета надрастват VUR, без изобщо да получат симптоми или усложнения. Инфекциите на пикочните пътища (UTI) в детството са най-честият признак на VUR.

Макар и рядко, някои хора също развиват VUR по-късно в живота. VUR може да възникне поради повишено налягане в пикочния мехур и уретерите.

Все пак не всеки, който има VUR, развива рефлуксна нефропатия.

Кой получава рефлуксна нефропатия?

Рефлуксната нефропатия засяга предимно деца или млади възрастни.

Хората, родени с VUR, са изложени на най-голям риск от рефлуксна нефропатия. Този риск се увеличава, ако се появят повтарящи се инфекции на пикочните пътища в детството или по-късно, особено когато лечението се забави.

Въпреки че не е ясно колко деца имат VUR, експертите смятат, че това засяга 0,4–1,8% на деца. относно 30–54% от тези деца могат да развият бъбречни белези.

Точно както VUR, рефлуксната нефропатия също може да бъде вродена или придобита. Някои хора може да се раждат с белези и намалена бъбречна функция, докато други могат да го развият по-късно в детството.

Придобитият VUR е по-често срещан сред хората, определени като женски по рождение, но вродената рефлуксна нефропатия е по-често срещана сред хората, определени като мъжки по рождение.

Състояния, които блокират изходящия поток на урината, могат да причинят придобита рефлуксна нефропатия при хора, родени с нормално функциониращи пикочни пътища. Тези условия включват:

 • уголемена простата
 • камъни в пикочния мехур
 • неврогенен пикочен мехур, който е резултат от напреднал диабет и неврологични заболявания като болестта на Паркинсон

В някои случаи вашите уретери могат да се повредят или подуят, което увеличава риска от придобита рефлуксна нефропатия. Повредените или подути уретери може да се дължат на нараняване или риск от операция за трансплантация на бъбрек.

Какви са симптомите на рефлуксната нефропатия?

Рефлуксната нефропатия често протича безсимптомно.

Когато се появят симптоми и признаци, те може да са подобни на тези, свързани с терминална бъбречна недостатъчност (ESRD), като:

 • умора
 • подуване около очите (периорбитален оток)
 • синдром на неспокойните крака
 • подути крака
 • задух

Един от най-честите симптоми на рефлуксна нефропатия са повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Децата също могат да мокрят леглото често.

Симптомите на UTIs включват:

 • треска
 • повръщане
 • болезнено уриниране
 • усещане за парене по време на уриниране
 • кървава урина
 • нервност (при бебета)

Кога да се свържете с лекар

Ако вие или вашето дете имате повтарящи се инфекции на пикочните пътища, обсъдете честотата им със здравен специалист. Нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да доведат до увреждане на бъбреците, рефлуксна нефропатия и ESRD с течение на времето.

Незабавно уведомете медицински специалист, ако забележите намалено отделяне на урина, симптоми на ESRD или симптоми на много високо кръвно налягане, като замайване.

Беше ли Ви полезно?

Какви са възможните усложнения на рефлуксната нефропатия?

Рефлуксната нефропатия понякога може да доведе до хронично бъбречно заболяване (CKD) при деца или възрастни.

Експертите смятат, че рефлуксната нефропатия е отговорна за развитието на ХБН при 7–17% от децата и 10% от възрастните с ESRD, последният стадий на ХБН. Но последните изследвания показват, че тези числа намаляват през последните десетилетия.

Високо кръвно налягане (хипертония) възниква при 10–30% на деца и млади хора с това състояние. Според експерти, високото кръвно налягане може да е по-често при мъже с рефлуксна нефропатия, отколкото при жени.

Хиперкалиемия (висок калий) може да се появи и при хора с рефлуксна нефропатия. Смърт на плода (мъртво раждане) може да настъпи и при бременни хора с напреднало заболяване и бъбречни белези.

Как лекарите диагностицират рефлуксната нефропатия?

За да диагностицира това състояние, медицинският специалист може да препоръча изследвания на кръв и урина, за да провери бъбречната ви функция. Те могат също да разчитат на образни тестове на бъбреците и пикочните пътища за диагностика. В някои случаи те могат да открият това състояние по невнимание по време на рутинно изследване или бременност.

Тестовете за кръв и урина за рефлуксна нефропатия включват:

 • азотен тест за урея в кръвта
 • пълна кръвна картина
 • кръвен тест за креатинин
 • тест за креатининов клирънс на урината (тест за 24-часов обем на урината)

 • посявка на урина

Тестовете за изображения включват:

 • ултразвук на бъбреци и пикочен мехур
 • компютърна томография на корема
 • интравенозна пиелограма и ретроградна пиелограма
 • радионуклидна цистограма
 • цистоуретрограма на изпразване

Какво е лечението на рефлуксната нефропатия?

Лекарят може да предпише ежедневни антибиотици на деца с VUR за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, което може да помогне за избягване на увреждане на бъбреците. Но 2019 изследване предполага, че антибиотиците може да нямат голяма разлика.

Контролирането на кръвното ви налягане също помага да се забави прогресията на бъбречното увреждане. Лекарят може да препоръча лекарства, които намаляват високото кръвно налягане, като инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим и блокери на ангиотензин II рецептори.

Ако медицинското лечение не е достатъчно за намаляване на симптомите на VUR, лекарят може да препоръча операция за възстановяване на уретера. Хирургията може да помогне за предотвратяване и лечение на рефлуксна нефропатия.

Ако вече има тежко бъбречно увреждане, лекарят може да препоръча лекарства за лечение на ХБН. Малко по-малко от половината от хората с ESRD от рефлуксна нефропатия се нуждаят от бъбречна трансплантация.

Промените в начина на живот също могат да бъдат полезни. Примерите включват:

 • отказване от пушенето, ако го направите
 • намаляване на приема на алкохол
 • приемане на диета с ниско съдържание на протеини
 • избягване на солта

Какви са перспективите за хората с рефлуксна нефропатия?

Прогнозата за хората с рефлуксна нефропатия варира в зависимост от тежестта на тяхното състояние.

При хора с леко заболяване, бъбречната функция може да остане типична. Ако има увреждане само на единия бъбрек, другият бъбрек трябва да продължи да функционира както трябва.

При хора с тежко заболяване може да възникне бъбречна недостатъчност. Около 1 от 3 души с ESRD поради рефлуксна нефропатия умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата.

Хората, които желаят да забременеят, могат да обсъдят възможностите си със специалист преди зачеването, ако е възможно.

Рефлуксната нефропатия се отнася до увреждане на бъбреците и белези от VUR: обратният поток на урината в бъбреците от пикочния мехур.

Състоянието често е резултат от вроден проблем в пикочните пътища. Възрастни със съпътстващи заболявания, които засягат пикочния мехур и бъбреците, също могат да получат рефлуксна нефропатия.

Лечението при деца често се съсредоточава върху превенцията на инфекции на пикочните пътища. Без лечение рефлуксната нефропатия може да доведе до ХБН.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss