Какво е регресия при аутизъм?

Аутистична регресия се отнася до загуба на предишни придобити умения или връщане назад към етапи на развитие. При малки деца това може да означава начало на аутизъм. При по-големи деца и възрастни това може да е признак на аутистично прегаряне.

Регресията на развитието при разстройство от аутистичния спектър (ASD) описва загуба или обръщане на предишни умения или етапи в детството.

Регресията може да стане очевидна в множество области, включително:

 • език
 • социални умения
 • емоционална регулация
 • двигателна функция
 • самонасочено поведение

Много деца изпитват временна регресия в даден момент. Смята се за естествена част от развитието и често се появява като отговор на чувството на претоварване от нови ситуации, нарастващи отговорности и стрес.

Децата с аутизъм и децата, живеещи с други разстройства на неврологичното развитие обаче, са по-склонни да претърпят регресия в развитието, отколкото невротипичните деца.

Регресия при ASD

Аутистична регресия се отнася до обръщане или плато в развитието на детето.

„Регресията при аутизма е точно това, което подсказва името“, каза Лейси Котингам, лицензиран клиничен социален работник от Роли, Северна Каролина, пред Healthline. „Ти си аутист. Успяхте да направите набор от неща и след това установихте, че вече не можете да правите тези неща.

Аутистична регресия може да възникне след установена диагноза на РАС, в това, което се нарича „късна регресия“, или може да е един от начините, по които РАС се проявява по време на ранно детство и това води до диагноза.

Преглед от 2019 г. показва, че за приблизително една трета от децата появата на ASD се означава със загуба на установени умения след типично развитие.

Възможна ли е аутистична регресия при възрастни?

Регресията при аутизъм е възможна както при възрастни, така и при деца.

Д-р Джесика Мисак, психолог и директор на The Help and Healing Center в Гленвю, Илинойс, обяснява, че при възрастни аутистична регресия е свързана с аутистично прегаряне.

“[This is] състояние, в което човек с аутизъм [coping] резервите се изчерпват в резултат на хроничен стрес от маскиране и оцеляване без адекватна подкрепа“, каза тя. „Това става все по-широко признато и разбирано, тъй като възрастните с аутизъм споделят информация за своя опит.“

За други регресията при възрастни с аутизъм (и по-големи деца) може да изглежда като мързел или избягване. Все пак Котингам подчертава, че регресията е действителна загуба на способност, дори ако желанието и желанието съществуват.

„Искам да го направя много ясно, това не е мързел“, каза тя. „Нещо се случи и тялото се бори с това, което се възприема като заплаха.“

Възможни причини за аутистична регресия

Защо се случва регресия при ASD не е ясно. Що се отнася до ранните симптоми, някои експерти смятат, че регресията в развитието може да представлява подтип на ASD.

Многоцентрово проучване от 2022 г. например предполага, че регресивното РАС е свързано с по-тежки основни симптоми, по-ниски нива на неврокогнитивно развитие и по-висока нужда от подкрепа, отколкото нерегресивното РАС.

Преживяването на регресия след диагноза ASD може да се развие от аутистично прегаряне, дори при деца, казва Myszak, въпреки че това е по-вероятно фактор за по-големите деца, отколкото за по-младите.

„Вярвам, че причините за аутистична регресия се коренят във внезапни промени, които имат значително въздействие върху емоционалната безопасност на човека“, добави Котингам. „Докато едно дете от невромнозинството може да изпита стрес в продължение на 2-3 дни, едно дете с аутизъм ще се нуждае от повече време, за да се научи напълно и да се адаптира.“

Признаци на регресия при деца с аутизъм

Според преглед от 2023 г. езиковите и социалните умения са общи области, в които регресията при децата с аутизъм става очевидна.

Признаците на регресия могат да включват:

 • загуба на използвани преди това думи или фрази
 • като цяло намалена комуникация
 • нови предизвикателства при формирането на изречения
 • граматически грешки
 • връщане към инфантилни звуци, като гукане или бърборене
 • неразбиране на комуникацията от другите
 • социално оттегляне
 • намален зрителен контакт
 • непризнаване на социални знаци
 • липса на интерес към партньорска ангажираност
 • не искат да споделят или да се редуват

„Ако детето ви е по-голямо от около 10 години, то ще изглежда различно“, каза Котингам. “То [can] изглежда като избягване, мързел или леност. Работил съм с човек, който внезапно спря да може да си мие зъбите, [for example].”

Общ признак на регресия е загубата на способността или интереса към изпълнение на задача, която преди е била заповядана или харесвана.

Диагностика и професионална подкрепа при аутистична регресия

Регресията в развитието не е официална диагноза. Това е описателен термин, използван за обозначаване на специфичен тип феномен на развитието.

Ако вие или вашето дете изпитвате загуба на способности, разговорът със здравен специалист може да помогне да се хвърли светлина върху възможните основни причини.

Регресията не се ограничава до ASD. Други състояния на неврологичното развитие могат да причинят промени във функционирането на човека.

Регресията, свързана с появата на ASD, може да се подобри с подходяща подкрепа, въпреки че не всички деца напълно възстановяват уменията, които са били загубени. Професионалните насоки могат да помогнат на децата с аутизъм да развият нови, успешни начини за адаптиране и ангажиране със света около тях.

Когато регресията е свързана с аутистично прегаряне, уменията за справяне и управлението на стреса могат да помогнат.

„Говорейки много широко и общо, ако можете да изчистите всичко, което е довело до безпокойството или стреса, ще коригирате регресията“, каза Котингам. „За възрастните може да е необходимо малко копаене и честност относно това, което ви притеснява. Често дребните неща, които се принуждаваме да преодолеем, изяждат емоционалната ни енергия, което води до регресия.“

Myszak добавя, че чрез създаване на пространство и намаляване на изискванията към хората с аутизъм, те могат да намерят своя път обратно в зона на толерантност, където могат да се справят с нови предизвикателства и да отговорят на нуждите на своята среда.

Често задавани въпроси

Разбирането на повече за аутистична регресия може да ви помогне да намерите най-добрата подкрепа за вас или вашето дете.

На каква възраст е често срещана регресията на аутизма?

Според изследване от 2021 г. ранната аутистична регресия обикновено настъпва на възраст между 18 и 24 месеца, докато късната регресия има средно начало от 13 години.

Може ли регресивният аутизъм да бъде спрян?

Регресивният аутизъм не е прогресивно състояние, което означава, че няма да продължите да губите основни умения, докато всички те не изчезнат. Въпреки че тежестта на регресията може да варира, Myszak казва, че много хора могат да си възвърнат изгубените етапи с подходяща подкрепа и управление на стреса.

Колко време продължава регресията на аутизма?

Продължителността на регресията на аутизма варира в зависимост от индивида. Някои регресии в развитието, като тези, наблюдавани при ранна поява на ASD, могат да продължат цял ​​живот, докато други преживявания продължават само дни или седмици.

Подкрепата също може да има значение за дете с аутизъм, което изпитва регресия.

„Продължителността на регресията варира и може да бъде сравнително краткотрайна или да продължи с години“, каза Myszak.

Регресия в развитието обикновено се наблюдава при деца със състояния на неврологичното развитие като разстройство от аутистичния спектър (ASD). Това включва загуба на установени умения.

Въпреки че някои умения, загубени при ранна регресия, може да не бъдат възстановени, нивото на подкрепа на ASD може да помогне на децата да се приспособят към промените във функцията.

Управлението на стреса и развитието на нови умения за справяне може да помогне за подобряване на симптомите на регресия, свързани с аутистичното прегаряне при възрастни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss