Какво е примкова колостомия?

Колостомията с примка е вид колостомия, която може да се направи или за справяне с стомашно-чревни проблеми, или за осигуряване на почивка на червата. По-лесно е да се обърне от други видове, което го прави често срещан вариант за временни колостоми.

Понякога дебелото черво не е в състояние да функционира напълно правилно и лекарят ще трябва да извърши колостомия.

Това е процедура, при която дебелото черво заобикаля ректума и се извежда през отвор в коремната стена. Това позволява изпражненията и газовете да напуснат тялото. Колостомията с бримка е един вид колостомия.

Тази статия ще предостави повече подробности за примковата колостомия и за какво се използва.

За какво се използва колостома с бримка?

Различни видове колостомия се извършват по различни причини, включително вашата възраст, специфичното здравословно състояние, което операцията помага за лечение, и цялостното ви здраве.

Като цяло колостомията е процедура, при която се прави отвор в дебелото черво и се свързва с отвор в корема, което позволява на отпадъците да излязат от тялото. За събиране на отпадъците е прикрепена торба или торбичка. Тя може да бъде временна или постоянна, в зависимост от основната причина за процедурата.

При бримкова колостомия, бримка на дебелото черво се издърпва хирургически през разрез в стомаха ви. След това тази примка се отваря, зашива се към кожата ви, за да образува нов отвор – известен също като стома – от дебелото черво навън, където изпражненията и газовете могат да излязат от тялото.

Може да се нуждаете от колостомия с бримка защото:

  • рак на ректума, който не може да бъде отстранен хирургически

  • радиационен проктит
  • инконтиненция
  • усложнен ректален карцином със стеноза (белези, които създават стесняване на отворите)
  • сложни перианални фистули: фистулата е необичайна връзка между два органа
  • защитна стома при дълбока предна ректална резекция

Ако вашият здравен екип предложи колостомия с примка, те могат да предоставят повече подробности за вашето състояние и да обяснят защо я препоръчват пред друга процедура. Те могат също така да обсъдят дали ще трябва да следвате специална диета след колостомията.

Как работи бримковата колостомия?

Обикновено, след като ядете, храната в крайна сметка отива в стомаха ви, след това в тънките черва и след това в дебелото черво, наричано още дебело черво.

Всичко, което не може да се усвои, се изхвърля през ануса като изпражнения или изпражнения. През по-голямата част от пътуването си през дебелото черво вашите изпражнения са течни. Когато се приближи до ректума, изпражненията стават по-твърди.

При бримкова колостомия се прави разрез отстрани на дебелото черво и се зашива към дупка в коремната стена. Ръбовете на дебелото черво са прегънати и обърнати, като маншет, около отвора.

Този вид операция позволява да се обърне по-лесно – дебелото черво се отделя от корема и се зашива обратно, за да позволи изпражненията да преминат през него.

Торба или торбичка е прикрепена към стомата или отвора в корема. Това събира изпражненията и слузта, които преминават през дебелото черво.

Колко време отнема процедурата?

Самата операция може да отнеме няколко часа, в зависимост от вида на колостомията и причината за получаването й.

Когато планирате планирана колостомия с бримка, обикновено можете да очаквате да останете в болницата от 3 до 4 дни. Спешната колостомия може да изисква по-дълъг престой.

В допълнение към възстановяването от операцията по време на престоя ви в болницата, вие също ще научите как да се грижите за колостомата си и как да управлявате отпадъците.

Ще ви бъде показано как да почиствате стомата, как да смените торбичката и как да използвате всяко друго оборудване, което може да ви е необходимо. Медицинска сестра със стома ще ви помогне.

Постоянна ли е бримковата колостомия?

Колостомите с примка обикновено са временни, тъй като могат да бъдат по-лесно обърнати. Те обаче могат да бъдат и постоянни.

Зависи и от основната причина за колостомията. За неща като инфекции, възпаление или нараняване може да се препоръча почивка на червата, така че колостомията е временна.

Когато е излекуван и готов отново да бъде напълно функционален, той може да бъде обърнат. При по-сериозни проблеми колостомията може да бъде постоянна.

Можете ли все още да акате с примкова колостомия?

Въпреки че няма да акате както обикновено с колостомия с примка, дебелото черво все още е свързано с ректума. Това означава, че все още е възможно да отделите малко изпражнения, газове или слуз през ректума.

За вкъщи

Колостомията с бримка е един вид колостомия, която може да се направи или за справяне с стомашно-чревни проблеми, или за осигуряване на почивка на червата. Тя е по-лесна за обръщане от други колостоми, което я прави обичайна опция за временни колостоми.

Медицинска сестра за стомиране може да бъде чудесен ресурс, като ви учи как да почиствате стомата, да заменяте чантата и как да адаптирате ежедневните дейности към новата си ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss