Какво е предизвикателството на метахолина?

Тест за метахолин, известен също като тест за бронхопровокация, може да измери дали дихателните ви пътища са реактивни. Това измерване може да помогне на медицински специалист да диагностицира астма.

Но тъй като астмата може да бъде трудна за диагностициране, тестът за метахолин е един от няколкото теста, които лекарят може да използва, за да прецени дали може да имате това състояние.

Продължете да четете, за да научите повече за този тест, включително какво да очаквате и кой не трябва да се явява на теста.

Как работи тестът за метахолин предизвикателно?

Тестът за метахолин включва вдишване на контролирани количества метахолин. Това е лекарство, за което е известно, че причинява намаляване на дихателните пътища при тези с астма.

Лекарят може да ви помоли да спрете приема на определени лекарства, като вашия инхалатор, в деня на изследването. Също така, въздържайте се от пиене на кофеинови продукти поне 4 часа преди теста.

Следват типичните стъпки:

 1. Участие в спирометричен тест. Това включва дълбоко вдишване и издишване, за да се измери колко добре работят белите ви дробове. Спирометричният тест помага на Вашия лекар да идентифицира изходната Ви белодробна функция.
 2. Вдишване на доза метахолин. Дозата се доставя чрез мъгла.
 3. Повтаряне на спирометричния тест. Това помага да се определи дали или колко дихателните ви пътища се стесняват в резултат на излагане на метахолин.

Тестовете приключват, ако започнете да изпитвате проблеми с дишането или ако дихателните ви пътища се стесняват с 20 процента или повече. Тези резултати могат да показват, че имате астма.

Ако нямате астма, тестът не трябва да причинява повече от кашлица или леко стягане в гърдите.

Как да разбера резултатите от този тест?

Лекарят ще каже, че вашият тест за метахолин е положителен, ако изпитате намаляване на белодробната си функция с поне 20 процента, след като сте вдишвали метахолин, според Американската академия по алергична астма и имунология. Ако тестът е положителен, вероятно имате астма.

Възможно е да получите а фалшиво положителен резултат за астма след теста с метахолин. Ако имате състояния като хронична обструктивна белодробна болест, кистозна фиброза или бронхит, резултатът от теста може да е положителен, но не и поради астма.

Но ако тестът е отрицателен, вероятно нямате астма. Способността на теста да изключи астма е една от причините лекарите да го намерят за полезен като част от техните диагностични критерии за потвърждаване дали имате астма.

Какви други тестове могат да се използват за диагностициране на астма?

Нито един тест не може да потвърди диагнозата астма.

Специалисти като пулмолози или лекари по алергии, астма и имунология могат да препоръчат различни тестове за диагностициране или изключване на астма. Тестът за метахолин е един от няколкото теста, които лекарят може да препоръча.

Примерите за тези тестове включват:

 • Тест с упражнения. Според изследване от 2017 г., този тест включва упражнения за увеличаване на сърдечната честота и натоварванията на белите дробове. Този тест е полезен, когато човек забележи, че симптомите на астма се влошават с физическа активност.
 • Спирометрия. Спирометрията е част от теста за метахолин. Но лекарите могат да извършат теста като част от лечението на астма без употребата на метахолин. Спирометрията помага на лекарите да разберат колко добре работят белите ви дробове.
 • Фракционен тест за издишан азотен оксид (FeNO). Американската фондация за астма и алергии казва, че този тест, известен също като тест за издишване на азотен оксид, може да помогне на лекаря да определи дали в белите ви дробове има възпаление, свързано с астма.

Лекарят ще вземе предвид вашите симптоми и цялостно здраве, когато определя какви изследвания да поръча.

Има ли рискове или странични ефекти от този тест?

Някои хора не трябва да се подлагат на тест за метахолин, особено ако белодробната им функция не е много добра. Тъй като предизвикателството има за цел да повлияе на белодробната функция, тези с много болни бели дробове също може да не успеят да се възстановят.

Американската белодробна асоциация казва, че тестът може да има твърде много рискове за тези със следните състояния:

 • известна аневризма в аортата или мозъка
 • лоша белодробна функция, установена при спирометричен тест
 • медицинска история на инфаркт или инсулт през последните 3 месеца
 • кърмене
 • бременност
 • неконтролирано високо кръвно налягане
 • скорошна очна операция

Също така, уведомете лекар, ако имате настинка или кашлица в деня на изследването.

Ако сте достатъчно добре, за да продължите с теста, основните рискове от теста включват усещане за замаяност от необходимостта да участвате в чести спирометрични тестове.

Други възможни нежелани реакции включват:

 • болка в гърдите
 • кашлица
 • замаяност
 • недостиг на въздух
 • хрипове

Уведомете лицето, което извършва теста, ако имате някой от тези симптоми. Персоналът трябва да има достъп до спасителни лекарства, включително кислород. Те също така трябва да бъдат обучени да лекуват проблеми с дишането и да определят кога да се обадят за спешна помощ.

Колко струва тестът за метахолин предизвикателство?

Според National Jewish Health цената за тест за метахолин преди застраховката е била около $880 през 2019 г.

Застрахователните полици могат да покриват част или целия тест за метахолин. Тестът може да варира в зависимост от вашето местоположение, доставчик и застрахователно покритие.

Говорете с лекар относно оценките на разходите, за да сте сигурни, че тестът е достъпен за вас, преди да участвате в него.

Какви са следващите ми стъпки?

Следващите стъпки след този тест зависят от вашите резултати.

Ако тестът ви е бил положителен

Ако вашият тест за метахолин разкри реактивност на дихателните пътища, лекарят ще разгледа други симптоми, за да изключи медицински състояния, различни от астма.

Лекарят може да предпише лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма и да прецени колко добре те действат за вас при последващо посещение.

Ако тестът ви е бил отрицателен

Ако вашият тест за метахолин е отрицателен, лекарят може да препоръча друго изследване, за да определи защо имате определени симптоми.

Астмата не е вероятната причина за затрудненото ви дишане, ако тестът ви е отрицателен.

Предизвикателството с метахолин е тест, който може да помогне на лекар да диагностицира астмата ви или да определи, че нямате астма.

Въпреки че тестът има малко сериозни странични ефекти, важно е да споделите пълната си медицинска история и всички лекарства, които приемате, за да сте сигурни, че можете безопасно да извършите теста. Винаги питайте лекар за разходите и страничните ефекти, преди да се подложите на изследването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss