Какво е парализа на окуломоторния нерв?

Парализата на окуломоторния нерв е нервно състояние, което засяга зрението ви. Това може да доведе до двойно виждане и затруднения при използване на двете очи едновременно. Слабостта на окуломоторните нерви причинява това състояние, което води до загуба на контрол върху важни очни мускули.

Понякога хората се раждат с двигателна парализа на окуломоторния нерв. В други случаи състоянието е резултат от заболяване или нараняване. Лечението зависи от основната причина, но може да включва операция, коригиращи лещи или зрителна терапия.

Видове парализа на окуломоторния нерв

Парализа на окуломоторния нерв е всякаква намалена сила на окуломоторните нерви. Тези нерви координират жизнените мускулни движения на очите ви. Те помагат на очите ви да се фокусират и са отговорни за дефинирането на вашето зрително поле. Очни мускули контролиран от окуломоторните нерви включват:

 • горен прав мускул
 • inferior rectus
 • медиален ректус
 • долна коса
 • levator palpebrae superioris

Окуломоторната парализа може да засегне един или всички тези мускули. Може да бъде частично с леки симптоми или пълно с тежки симптоми.

Причини за парализа на окуломоторния нерв

Има множество причини за парализа на окуломоторния нерв. В много случаи състоянието е в развитието и понякога присъства при раждането. Може да възникне и в резултат на нараняване по време на родилния процес.

Когато хората получат парализа на окуломоторния нерв по-късно в живота, това може да е резултат от много състояния, инфекции и наранявания. Те включват:

 • състояния, които засягат съдовото здраве като диабет, високо кръвно налягане или артериосклероза
 • множествена склероза
 • нараняване на областта на очите

 • инфекции
 • неврохирургични усложнения
 • мозъчни тумори
 • неракови образувания в областта на очите
 • наранявания на главата
 • мозъчна аневризма
 • Лаймска болест
 • ХИВ
 • мигрена
Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Симптоми на парализа на окуломоторния нерв

Симптомите на парализа на окуломоторния нерв могат да зависят от тежестта и броя на засегнатите мускули. Повечето симптоми са симптоми и на други заболявания на очите или на нервите.

Все пак винаги е добра идея да се свържете с медицински специалист за всякакви симптоми, които засягат зрението ви. Много състояния, които променят зрението ви, могат да се влошат и ранното лечение може да бъде важно.

Честите симптоми на парализа на очния нерв включват:

 • Двойно виждане. Парализата на окуломоторния нерв засяга съвместната работа на очите ви. Когато очите ви не могат да работят заедно правилно, това може да причини двойно виждане.
 • Загуба на фокус на очите и кръстосани очи. Може да е трудно да фокусирате очите си или да контролирате посоката на движение на очите си, когато имате парализа на окуломоторния нерв. Често хората с това състояние имат затруднения да движат очите си в една и съща посока по едно и също време.
 • Нетипични движения на главата. Хората с парализа на окуломоторния нерв често движат главите си, за да компенсират отслабените очни мускули. Това може да доведе до движения на главата и позиции, които могат да ви разсейват или да се чувствате неудобно.

Как изглежда парализата на окуломоторния нерв?

Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Възможности за лечение на парализа на окуломоторния нерв

Лечението на парализата на окуломоторния нерв ще зависи от основната причина и тежестта. Може да се наложи да преминете редица изследвания, преди вашите лекари да финализират план за лечение. Изследването ще помогне на лекарите да открият точната причина и засегнатите мускули.

Общите възможности за лечение включват:

 • Хирургия за облекчаване на натиска върху нерва. Лекарите често извършват операция в случай на тумор, аневризма или нераков растеж.
 • Операция на очен мускул. Вид очна операция, наречена хирургия на страбизъм, може да помогне за пренареждане на очите.
 • Временни превръзки за очи или очила с призма. Тези визуални помощни средства могат да помогнат за справяне с двойното виждане. Можете да ги носите от 6 месеца до една година. Понякога това е достатъчно парализата на окуломоторния нерв да се излекува сама.
 • Очила с постоянна призма. Можете да носите очила с призма ежедневно, за да контролирате двойното виждане.
 • Зрителна терапия. Зрителната терапия е програма, която помага за укрепване на очните мускули, за да помогне за намаляване или премахване на симптомите.

Колко време отнема възстановяването от парализа на окуломоторния нерв?

Тъй като има толкова много причини за парализа на окуломоторния нерв, е трудно да се каже колко време ще отнеме възстановяването. Много хора се възстановяват напълно от това състояние след няколко месеца, но вашият напредък ще зависи от тежестта и всички основни заболявания.

Например, изцелението може да бъде по-трудно за някой със заболяване като диабет, тъй като може да се наложи да управлява това състояние, преди парализата на окуломоторния нерв да отзвучи. Обратно, някой, който се възстановява от нараняване, може да се възстанови след 1 или 2 месеца зрителна терапия.

Покрити ли са леченията за парализа на окуломоторния нерв от застраховка или Medicare?

Вашето покритие ще зависи от конкретното лечение. Medicare или други застрахователни планове обикновено не включват покритие за зрителни проблеми. Рядко се случва лечение като превръзки за очи, очила, специални лещи или зрителна терапия да бъдат покрити.

Възможностите за лечение обаче, като например операция за облекчаване на натиска върху очния нерв, може да бъдат обхванати от някои планове. Например, въпреки че Medicare не покрива лечения като зрителна терапия и призматична леща, тя покрива хирургични процедури, които възстановяват функцията на очите.

Добра идея е да говорите с лекарите си относно всяко планирано лечение преди време. След това можете да се обадите на вашата застрахователна компания, за да видите какво покритие предлагат.

Изгледи за парализа на окуломоторния нерв

В много случаи парализата на окуломоторния нерв преминава в рамките на няколко месеца. Когато това не стане, опции като очила с призматични лещи могат да ви помогнат да управлявате симптомите в ежедневието си. Хирургичните лечения и зрителната терапия също могат да намалят симптомите и да помогнат за подобряване на силата на очните мускули.

Основната причина за парализата на окуломоторния нерв влияе върху гамата ви от възможности за лечение и вашата перспектива. В случай на някои причини, като високо кръвно налягане или диабет, управлението на тези причини може да бъде голяма част от подобряването на вашата перспектива.

Получавам помощ

Управлението на диагноза като парализа на окуломоторния нерв може да бъде непосилно и стресиращо. Онлайн ресурсите за психично здраве са чудесни начини да получите подкрепа по време на лечението.

Някои места, от които да започнете, включват:

 • Пространство за разговори. Talkspace е платформа за терапия и психиатрия, която ви позволява да се срещате с вашия терапевт чрез текстови съобщения, телефон и видео чат. Може да е подходящо за хора, които търсят подкрепа за психично здраве от дома.
 • Централна група за поддръжка. Ако искате да говорите с връстници, Support Group Central е чудесно място за търсене. Можете да търсите онлайн групи от хора, управляващи здравословни проблеми. Можете дори да стесните търсенето си до хора във вашия район или до хора, с които имате допълнителни неща.
 • 7-чаши. Можете да говорите с обучени партньорски съветници или да използвате общностния чат на живо със 7-cups, ресурс за психично здраве, предназначен за всеки, който се нуждае от подкрепа.

За вкъщи

Парализата на окуломоторния нерв е състояние, което засяга окуломоторните нерви на очите ви. Това причинява намалена сила и по-трудно контролиране на очните мускули. Това води до двойно виждане и затруднено фокусиране на очите.

Парализата на окуломоторния нерв може да присъства при раждането или да е резултат от здравословни състояния, наранявания или инфекции. В някои случаи парализата на окуломоторния нерв преминава бързо без намеса. Когато се нуждаете от лечение, комбинация от операция, помощни средства за коригиране на зрението и зрителна терапия може да ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss