Какво е лигнеозен конюнктивит?

Това рядко генетично заболяване може да причини симптоми, подобни на розово око, но е по-разпространено в тялото.

Дразненето на тъканите може да бъде често срещан, но разочароващ симптом на много болести, които хората изпитват през целия си живот.

Една от най-характерните му форми е конюнктивитът, известен още като розово око. Докато повечето хора смятат, че розовите очи се причиняват единствено от инфекции, може да има други форми на конюнктивит, които не винаги се дължат на бактериални или вирусни инфекции.

Лигнеозният конюнктивит е рядко заболяване, което няма същите причини като другите форми на конюнктивит. Тъй като може да бъде по-сериозно, важно е бързо да се диагностицира и да започне лечение, за да се управлява състоянието и да се предотврати загубата на зрение.

В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и възможностите за лечение на лигнозния конюнктивит.

Причина за лигнеозен конюнктивит

Лигнеозният конюнктивит се причинява от натрупване на протеин, наречен фибрин. Когато има твърде много от него в окото, това води до възпаление на конюнктивата или телесната тъкан.

Докато конюнктивитът често се разглежда само като проблем с очите, лигнозният конюнктивит не се ограничава до очите и може да присъства и в много от лигавиците на тялото като гласните струни, бронхите, вагината, венците, шийката на матката, трахеята, носа , и дори ларинкса.

Понастоящем няма нито една известна причина за лигнеозен конюнктивит. Експертите обаче предполагат, че това може да се дължи на автозомно рецесивен ген.

Състоянието е толкова рядко, че до момента са докладвани само 250 случая, според a Проучване от 2021 г публикуван в Oman Journal of Ophthalmology, а прогнозният процент на случаите е 16 на 1 милион души.

Освен това, някои експерти предполагат, че процентите може да са по-високи в страни, където бракът между близки роднини е по-често срещан.

По същия начин състоянието често се свързва със състояние, наречено вроден дефицит на плазминоген (известен също като хипоплазминогенемия), тъй като често се наблюдава при хора с тази диагноза. Всъщност почти 80% от всички случаи се проявяват с лигнеозен конюнктивит.

Симптоми на лигнеозен конюнктивит

Най-честият симптом, свързан с лигнеозния конюнктивит, са лезии по лигавиците, които имат „дървесна“ текстура. Те често са жълто-бели или червени на вид.

В повечето случаи възпалението е основният симптом, който служи като предупредителен знак. В очите тези лезии обикновено са от вътрешната страна на клепача, но могат да присъстват и върху склерата или роговицата.

Възможности за лечение на лигнеозен конюнктивит

Локалните лечения обикновено са популярната опция за лечение на лигнеозен конюнктивит. Въпреки че хирургичното отстраняване на излишната тъкан осигурява временно облекчение, то не лекува състоянието и не предотвратява рецидив. Локалното лечение с плазминогенен концентрат обикновено е най-ефективно и също така е много по-лесно за лечение от пациентите.

Разтворът се получава от плазма и се прилага под формата на капки за очи. Обикновено дозировката е на всеки 2 часа за 3 до 4 седмици. В проучванията това дава положителни резултати, като хората обикновено не изпитват рецидив дори до Една година след завършване на лечението.

Алтернативно, някои хора могат да получат плазминоген интравенозно. При този курс лечението се прилага ежедневно в продължение на две седмици, преди да бъде намалено до обща продължителност от четири седмици.

За вкъщи

Въпреки че не се знае много за лигнеозния конюнктивит, се смята, че това е автозомно-рецесивен признак и може да бъде свързан с междусемейни бракове. Състоянието се характеризира с увеличаване на фибриновите лезии поради липса на плазмин. Това е рядко състояние, за което към днешна дата има само 250 потвърдени случая.

Най-честият симптом са фиброзни легиони върху лигавиците, които могат да включват вътрешните клепачи, роговицата, зеницата и други части на тялото като ларинкса, гласните струни, вагината, шийката на матката, венците и трахеята.

Въпреки че хирургичните интервенции някога са били препоръчваното лечение, днес локалният концентрат на плазминоген, който се прилага като капки за очи, в някои случаи е доказано невероятно ефективен.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss