Какво е ламинопластика и какво включва?

Ламинопластиката е вид операция, използвана за лечение на компресия на гръбначния мозък във врата. Притискането на гръбначния мозък може да причини симптоми като болка и скованост във врата, изтръпване на крайниците и затруднено ходене. Основната цел на ламинопластиката е да се предотврати по-нататъшно влошаване на тези видове симптоми.

Хирурзите извършват цервикална ламинопластика, като отпускат част от костен прешлен, наречена ламина, и я препозиционират

Ламинопластиката е описана за първи път в медицинската литература през 1972 г. от изследователи в Япония. Оттогава са разработени различни техники за ламинопластика. Спецификата на всяка техника се различава, но всички те включват препозициониране на вашата ламина и задържането й на място с метална пластина и винтове.

Илюстрация от Джейсън Хофман

Прочетете, за да научите повече за ламинопластиката, включително какво се случва по време на процедурата, кой е добър кандидат и какво е възстановяването.

Кой е добър кандидат за ламинопластика?

Ламинопластиката се използва за декомпресия на горната част на гръбначния ви мозък, която минава през врата ви. Компресията на тази част от гръбначния ви мозък може да доведе до цервикална миелопатия. Цервикалната миелопатия може да причини симптоми като:

 • изтръпване или изтръпване на крайниците
 • болка и скованост във врата
 • слабост на крайниците
 • проблеми с баланса
 • тромавост и лоша координация ръка/пръсти
 • затруднено боравене с малки предмети като монети и инструменти за писане

Компресията на гръбначния мозък може да възникне поради различни състояния като:

 • артрит
 • костни шипове
 • счупване
 • дискова херния
 • общо износване

Лекар или медицински специалист може да препоръча ламинопластика, ако нехирургичните възможности за лечение не са успели да облекчат симптомите ви.

Според авторите на a проучване публикуван в Вестник за гръбначна хирургияидеалният кандидат за ламинопластика е човек, който:

 • има компресия на гръбначния мозък, причинена от множество прешлени на врата им
 • все още имат естествена извивка на гръбнака си
 • има минимална болка около врата си

Ламинопластика не се препоръчва за хора с умерена до тежка цервикална кифоза, която е прекалено заоблена горна част на гръбнака.

Какво да очаквате преди операцията по ламинопластика

Преди операцията е важно да уведомите вашия хирург за всички лекарства или добавки, които приемате. Някои лекарства като аспирин могат да повлияят на способността на кръвта ви да се съсирва. Вашият хирург може да Ви каже временно да спрете приема на тези лекарства.

Ламинопластиката се извършва в болница под обща анестезия, което означава, че ще спите по време на процедурата. Вероятно ще трябва да останете в болница поне няколко дни, така че е важно да носите всичко, от което се нуждаете през това време.

Ще Ви бъде казано да спрете да ядете и пиете преди операцията. В повечето случаи ще трябва да спрете да ядете поне 6 часа преди операцията и да спрете да пиете поне 2 часа преди операцията.

Непосредствено преди процедурата ще трябва да обръснете косата на гърба на главата си. Може също да имате електроди, поставени върху тялото ви, така че вашата нервна активност да може да бъде наблюдавана по време на операцията. Поставянето на тези електроди е безболезнено.

Ще Ви бъде дадена обща анестезия и евентуално антибиотици чрез интравенозна (IV) линия преди да започне операцията. След като сте в безсъзнание, дихателна тръба ще бъде поставена в гърлото ви, за да ви помогне да дишате по време на операцията. Раменете и главата ви ще бъдат фиксирани на място и ще бъдете позиционирани по корем.

Какви стъпки се предприемат по време на процедурата?

Вашият хирург вероятно ще обясни какво ще се случи по време на операцията, но ето обобщение на това, което обикновено включва тази процедура.

Илюстрация от Джейсън Хофман
 1. Хирургът ще направи разрез в средата на врата ви и ще използва специално устройство, за да държи кожата, мазнините и мускулите далеч от костта.
 2. След това те ще направят жлеб в ламината от едната страна на гръбнака ви със специална бормашина. Това ще създаде панта.
 3. След това те ще изрежат целия път през ламината от другата страна на вашия прешлен със свредлото.
 4. След това те ще повдигнат страната на вашата ламина с пълния разрез и ще използват жлеба, създаден от другата страна, като панта.
 5. Метална пластина ще бъде прикрепена с винтове, за да държи препозиционираната част на вашия прешлен на място.
 6. Може да Ви бъде поставен дренаж за контролиране на кървенето. Обикновено се премахва на следващия ден.
 7. След като процедурата приключи, хирургът ще затвори вашите рани с шевове или скоби. Може да се приложи локален антибактериален прах, наречен ванкомицин, за да се намали рискът от инфекция.

Процедурата обикновено отнема около 2 часа, но в някои случаи може да отнеме повече време.

Колко време отнема възстановяването след ламинопластика?

Времето, което прекарвате в болницата, зависи от няколко фактора, като цялостното ви здравословно състояние, степента на процедурата и всякакви възможни усложнения. Обикновено ще можете да се приберете вкъщи около 1 до 3 дни след операцията.

Може да почувствате силна болка във врата веднага след операцията, но това трябва да се подобри през следващите няколко месеца. Вероятно ще ви бъде дадена яка за врата, за да предотвратите прекомерно движение, докато се възстановявате. В резултат на това ще имате ограничено движение на врата си в продължение на няколко седмици.

По време на възстановителния период ще трябва да избягвате тежки упражнения за около 6 седмици. Докато се възстановявате, ще трябва също така да избягвате прекомерно огъване, повдигане или усукване.

Вашият лекар ще ви даде конкретен списък с дейности и движения, които да избягвате, докато се лекувате от операцията. Получаването на много почивка и здравословното хранене също може да помогне за подпомагане на естествения лечебен процес на тялото ви.

За да осигурите правилно възстановяване, важно е внимателно да следвате всички инструкции на Вашия лекар.

Какви са рисковете?

Ламинопластиката обикновено има нисък риск от сериозни усложнения. Проучване предполага, че общият процент на усложненията е подобен или вероятно по-добър от други процедури за миелопатия.

Потенциалните усложнения могат да включват:

 • хронична болка във врата
 • изтръпване или слабост
 • изтичане на спинална течност
 • прекомерно кървене
 • инфекция на мястото на операцията
 • алергична реакция към анестетика

Съобщава се за инфекция в 5% до 8% на хора, които имат тази операция. До 11% от хората развиват кифоза, увеличена извивка на шийния отдел на гръбначния стълб след процедурата.

Каква е успеваемостта на ламинопластиката?

В преглед на проучвания от 2022 г. изследователите установиха, че ламинопластиката може да постигне по-добри резултати от друга хирургична процедура, наречена ламинектомия, за лечение на цервикална миелопатия. Но изследователите отбелязват, че са необходими допълнителни висококачествени проучвания, за да се потвърдят тези открития.

Проучванията показват, че около 60% до 70% на хората, които имат ламинопластика, изпитват облекчение на неврологичните си симптоми. Хирургичните резултати могат да продължат повече от 10 години.

Фактори които увеличават шанса за благоприятен резултат включват:

 • твоята възраст
 • неврологични находки преди процедурата
 • продължителността на вашето заболяване
 • дали сте имали други наранявания на шийния отдел на гръбначния стълб

Има ли алтернативи на ламинопластиката?

Разработени са няколко хирургични техники за справяне с компресията на гръбначния мозък.

В момента хирурзите използват два хирургични подхода. Един подход е да облекчите компресията от предната (предната) част на гръбнака. Другият подход е да облекчите компресията от задната (задната) част на гръбнака.

Заедно с ламинопластиката, други задни процедури включват:

 • Ламинопластика със сливане: След ламинопластика, засегнатите прешлени се сливат на място. Няма да можете да движите тези прешлени след операцията.
 • Ламинектомия: Ламинектомията е премахването на цялата или част от вашата ламина. В сравнение с ламинектомията, ламинопластиката позволява повече натоварване и по-добро възпроизвеждане на естественото движение.

Предните процедури включват:

 • Предна цервикална дискектомия и сливане (ACDF): ACDF се използва за лечение на дискова херния и други заболявания на шията. Това включва правене на разрез в предната част на врата ви, за да се разкрие гръбначният стълб, отстраняване на повредения диск и сливане на прешлените ви над и под отстранения диск.
 • Подмяна на цервикален диск: Подмяната на цервикален диск включва отстраняване на повреден диск и поставяне на синтетичен заместител.

Долния ред

Ламинопластиката е хирургична процедура, която включва отпускане на част от гръбначната кост, наречена ламина, за облекчаване на симптомите на компресия на гръбначния мозък.

Обикновено се счита за безопасна процедура, но, както при повечето операции, носи известен риск. Изследванията показват, че рискът е същият или по-нисък от други операции, използвани за лечение на компресия на гръбначния мозък.

Вашият лекар може да ви помогне да решите дали ламинопластиката е най-добрият хирургичен вариант за вас. Те също могат да ви дадат представа какво да очаквате преди, по време и след процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss