Какво е конюнктивохалаза?

Конюнктивохалазата е дегенеративно състояние на очите, което възниква, когато конюнктивата, влажният тъканен слой, който защитава бялото на окото ви, се разхлаби и сгъне. Смята се, че се причинява от разпадане на еластични влакна под повърхността на конюнктивата.

Конюнктивохалазата е доста често срещано очно състояние, което кара конюнктивата – прозрачният влажен слой тъкан, който покрива вътрешните клепачи и бялата част на окото – да се разхлаби, набръчка и сгъне. Това може да причини симптоми като сухота в очите, дискомфорт в очите и замъглено зрение.

Конюнктивохалазата обикновено засяга и двете очи. Това е по-често с възрастта и понякога се смята, че е свързано с естествената дегенерация на еластичните влакна в съединителната тъкан с напредване на възрастта. Това състояние понякога може да бъде погрешно диагностицирано като сухо око или изобщо да не бъде диагностицирано.

Тази статия разглежда по-отблизо причините и симптомите на конюнктивохалаза, типичното лечение и възстановяване.

Какво причинява конюнктивохалаза?

Причината за конюнктивохалаза е неизвестна. Смята се, че нормалните снопове от еластични влакна в съединителната тъкан на конюнктивата се разпадат с времето и възрастта.

Конюнктивохалазата може да е резултат от естественото разпадане на нормалните снопове еластични влакна в съединителната тъкан на конюнктивата или травма, която причинява увреждане на тези влакна. Например, енергичното триене на очите, дразненето на очите и необичайните позиции на очите могат да повлияят на влакната в очите ви и да ги накарат да се разрушат.

Какви са симптомите на конюнктивохалаза?

Симптомите на конюнктивохалаза могат да варират. Някои хора нямат никакви симптоми или са много леки. Други хора изпитват тежки симптоми, които пречат на ежедневието им.

Симптомите на конюнктивохалаза могат да включват:

 • желеподобен вид в бялото на окото
 • възпалени очи
 • горящи очи
 • сухи очи
 • влажни очи
 • Невъзможност за затваряне на клепачите
 • чувствителност към светлина
 • усещане, сякаш има нещо в окото ви

Хората с конюнктивохалаза често изпитват сухота в очите или дразнене на очите. Конюнктивохалазата често нарушава нормалната повърхност на окото и пречи на способността на клепачите да осигуряват постоянно влажен слъзен филм по повърхността на окото.

В екстремни случаи отпуснатата, излишна конюнктива може да попречи на клепачите да се затворят напълно, което води до проблеми с експозицията на роговицата. Понякога, както се случва на всеки, сухите или сърбящи очи могат да бъдат причинени от сух въздух, алергени или излагане на токсини.

Добра идея е да посетите лекар, ако:

 • имате симптоми, които продължават повече от няколко дни
 • вашите симптоми са тежки
 • симптомите ви изглежда се влошават

Най-добре е да посетите очен специалист, например офталмолог. Те ще разполагат с подходящото диагностично оборудване и опит, за да определят дали имате конюнктивохалаза.

Как се диагностицира?

Може да бъде предизвикателство да се диагностицира конюнктивохалаза, тъй като симптомите са подобни на други очни заболявания, като например сухота в очите.

Ако вашият лекар мисли, че може да имате конюнктивохалаза, вероятно ще направи тест, наречен преглед с прорезна лампа.

Този тест използва микроскоп с прорезна лампа, който фокусира тесен лъч светлина в окото ви. Това дава на Вашия лекар увеличен изглед на окото Ви, позволявайки му да вижда по-ясно различните структури на окото Ви.

Микроскоп с прорезна лампа помага на Вашия лекар да открие аномалии в окото Ви, включително разхлабена и нагъната конюнктива.

Лекарите класифицират конюнктивохалазата по скала въз основа на броя на гънките и височината на гънките.

 • Степен 0: Няма постоянно нагъване
 • 1 клас: Една единствена малка гънка
 • 2 клас: Две или повече гънки, които не са по-високи от слъзния менискус
 • 3 клас: Множество гънки, които са по-високи от слъзния менискус

Как се лекува конюнктивохалазата?

Лечението на конюнктивохалаза зависи от вашите симптоми. Обикновено няма да се нуждаете от лечение, ако имате конюнктивохалаза, но нямате симптоми. Лечението може да включва капки за очи с изкуствена сълза или локални кортикостероиди, ако имате леки симптоми.

Ако имате конюнктивохалаза с тежки симптоми, може да се наложи операция за облекчаване на симптомите. Хирургичните опции включват отстраняване на част от излишната конюнктива и изглаждане на останалата тъкан.

Има няколко метода за премахване на излишната конюнктива, като например:

 • термична каутеризация, която използва топлина за унищожаване на допълнителна тъкан
 • аргонов лазер за свиване на излишната тъкан
 • конвенционална очна хирургия за отстраняване на излишната тъкан

Какво е възстановяването след операция?

Очите ви вероятно ще бъдат зачервени и раздразнени за около 48 часа след хирургично отстраняване на излишната конюнктива. Възможно е също да имате болка и дискомфорт през първите няколко дни.

Обикновено по-голямата част от дискомфорта ще отшуми в рамките на няколко дни. Обичайно е да изпитате известно зачервяване, леко дразнене и известно разкъсване за около 2 до 3 седмици след операцията. Ще се нуждаете от последващи посещения при вашия хирург, за да сте сигурни, че окото ви заздравява правилно.

Вашият хирург ще предпише капки за очи, които да се прилагат в дните или седмиците след операцията. Използването им точно според указанията е от съществено значение за насърчаване на лечението и възстановяването на очите.

За много хора операцията ще облекчи симптомите. Въпреки това, дори след като сте се възстановили, жизненоважно е да посещавате редовно очния си лекар, за да сте сигурни, че очите ви са здрави и че няма да се образуват нови гънки в конюнктивата ви.

Долния ред

Конюнктивохалазата е често срещано очно състояние, което често се бърка със сухо око. Това дегенеративно състояние възниква, когато конюнктивата, влажният тъканен слой, който предпазва бялото на окото ви, се разхлаби и сгъне. Това може да причини сухи очи, сърбеж, чувствителност към светлина и замъглено зрение.

Някои хора нямат симптоми или са много леки. В този случай лечението обикновено не е необходимо. Ако имате конюнктивохалаза с леки симптоми, лечението с капки за очи или локални гелове може да е достатъчно. Ако симптомите ви са тежки, операцията може да е най-добрият вариант.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss