Какво е контролирано вещество?

Контролирано вещество е лекарство, което DEA регулира, за да гарантира безопасността, да улесни медицинската употреба и да предотврати злоупотребата в рамките на правните указания.

Законът за контролираните вещества е създаден през 1970 г. и категоризира наркотиците в пет класа, известни като Списъци, които Администрацията за борба с наркотиците (DEA) наблюдава.

Тази система има за цел да балансира медицинските ползи от дадено вещество и рисковете от злоупотреба и вреда, предоставяйки насоки за правоприлагащите органи, здравеопазването и политиците.

График 1

В Съединените щати лекарствата от списък 1 са вещества класифициран тъй като има голям потенциал за злоупотреба, липса на текуща медицинска употреба и липса на безопасност дори под медицинско наблюдение.

В резултат на това медицинските специалисти обикновено не предписват лекарства от списък 1.

Ето някои често срещани вещества от списък 1:

 • Хероин: Силно пристрастяващо опиоидно лекарство, получено от морфин, причиняващо бързо начало на еуфория, последвано от седация.
 • LSD (диетиламид на лизергиновата киселина): Мощен халюциногенен наркотик, който променя възприятията и настроението.
 • MDMA (екстази): Синтетичен наркотик, известен със своите стимулиращи и халюциногенни свойства, често използван за развлечение в социални среди.
 • Пейот: Малък кактус, съдържащ психоактивни алкалоиди, традиционно използван в определени религиозни церемонии.
 • Метаквалон: Седативно-хипнотично лекарство, придобило популярност като развлекателно лекарство, което води до класифицирането му като контролирано вещество.
 • Псилоцибин-съдържащи гъби: Психеделични гъби, съдържащи псилоцибин, халюциногенно съединение. Някои щати са декриминализирали или разрешили медицинска употреба, създавайки разрив между щатските и федералните класификации.
 • Канабис (марихуана): Въпреки че е законен за медицинска или развлекателна употреба в някои щати, той остава лекарство от списък 1 на федерално ниво, създавайки регулаторна несъответствие. В момента федералното правителство преразглежда дали да го прекласифицира.

График 2 и 2N

Веществата от списък 2 и списък 2N в Съединените щати са лекарства, за които се счита, че имат висок потенциал за злоупотреба, но с признати медицински употреби при строго регулиране.

Медицинските специалисти могат да предписват тези лекарства, но има строги разпоредби за наблюдение на тяхното разпространение и употреба. Лекарствата от списък 2 имат най-строгите разпоредби в сравнение с други лекарства, отпускани с рецепта.

Ето някои често срещани наркотици от списък 2:

 • Хидроморфон (Dilaudid): Мощен опиоиден аналгетик за управление на силна болка.
 • Метадон (Долофин): Опиоид, използван за облекчаване на болката. В контролирани условия се използва за лечение на опиоидна зависимост.
 • Оксикодон (OxyContin, Percocet): Мощен опиоид, предписан за управление на силна болка.
 • Фентанил (Sublimaze, Duragesic): Синтетичен опиоид, много по-мощен от морфина, често използван за лечение на тежка болка.
 • Морфин: Опиоиден аналгетик за облекчаване на болката, който идва от опиумен мак.
 • опиум: Вещество, получено от опиумен мак, използвано за облекчаване на болката.
 • Кодеин: Опиоиден аналгетик, често използван за лека до умерена болка.
 • Хидрокодон: Лекарите обикновено предписват опиоид за справяне с болката.

Ето някои често срещани 2N стимуланти:

 • Амфетамин (декседрин, адерал): Стимулиращо лекарство за лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) и нарколепсия.
 • Метамфетамин (Desoxyn): Стимулант на централната нервна система, който лекува ADHD и затлъстяване.
 • Метилфенидат (риталин): Стимулант за лечение на ADHD и нарколепсия.

График 3 и 3N

Счита се, че веществата от списък 3 в Съединените щати имат по-малък потенциал за злоупотреба в сравнение с лекарствата от списък 1 и 2. Те са приели медицинска употреба и имат умерен до нисък потенциал за физическа и психологическа зависимост.

Ето някои често срещани наркотици от списък 3:

 • Бупренорфин (Suboxone): Бупренорфинът е лекарство, което лекува опиоидна зависимост. Може да помогне за намаляване на симптомите на отнемане и апетита.
 • Продукти, съдържащи не повече от 90 милиграма кодеин на дозирана единица (тиленол с кодеин): Това са комбинирани лекарства, съдържащи кодеин, лек опиоиден аналгетик, и се използват за облекчаване на болката.

Ето някои често срещани 3N стимуланти:

 • Бензфетамин (Didrex): Бензфетаминът е симпатикомиметичен амин и се използва като подтискащо апетита средство за отслабване.
 • фендиметразин: Фендиметразин е друг симпатикомиметичен амин, който лекарите предписват за загуба на тегло за потискане на апетита.
 • Кетамин: Кетаминът е анестетик, който също има дисоциативен и аналгетичен ефект. Има както медицински, така и развлекателни цели.
 • Анаболни стероиди като депо-тестостерон: Анаболните стероиди са синтетични вариации на мъжкия полов хормон тестостерон. Те се използват медицински за хормонозаместителна терапия и незаконно за подобряване на представянето в спорта.

График 4

Лекарствата от Списък 4 в Съединените щати са вещества с по-малък потенциал за злоупотреба в сравнение с тези в Списъци 1-3. Те имат понастоящем приета медицинска употреба и по-нисък риск от физическа или психологическа зависимост от лекарствата от списък 3.

Ето някои често срещани примери:

 • Алпразолам (Xanax): Бензодиазепин, който лекува тревожни и панически разстройства.
 • Клоназепам (Klonopin): Друг бензодиазепин лекарите предписват за гърчове и паническо разстройство.
 • Диазепам (валиум): Бензодиазепин с различни медицински приложения, включително тревожност и мускулни спазми.
 • Золпидем (амбиен): Седативно-хипнотично лекарство, използвано предимно за краткосрочно лечение на безсъние.
 • Модафинил: Лекарство за лечение на нарколепсия и други нарушения на съня. Насърчава будността.
 • Трамадол: Опиоиден аналгетик с централно действие, използван за облекчаване на болката.
 • Каризопродол (Soma): Мускулен релаксант за лечение на мускулно-скелетна болка.

График 5

Лекарствата от Списък 5 в Съединените щати са вещества с по-малък потенциал за злоупотреба в сравнение с тези в Списъци 1-4. Те имат понастоящем приета медицинска употреба и съдържат ограничени количества определени наркотици.

Ето някои често срещани примери:

 • Препарати за кашлица с по-малко от 200 милиграма кодеин на 100 милилитра или на 100 грама (напр. Robitussin AC): Лекарство за потискане на кашлицата.
 • Прегабалин (Lyrica): Антиконвулсивно и невропатично болкоуспокояващо лекарство.
 • Езогабин (Potiga): Антиконвулсант, използван за лечение на епилепсия.

Федерални срещу щатски класификации на лекарства

Федералните и щатските закони за наркотиците съществуват едновременно в Съединените щати, създавайки сложна правна среда. Федералното правителство, чрез агенции като DEA, класифицира лекарствата в графици въз основа на техния потенциал за злоупотреба, медицинска употреба и безопасност. Въпреки това, щатите също имат право да регулират и класифицират лекарства, което води до случаи, в които щатските и федералните класификации могат да се различават.

Когато федералните и щатските класификации на лекарствата не са съгласни, това може да доведе до правни конфликти. Канабисът е добре известен пример за това несъответствие. Докато някои щати са легализирали канабиса за медицинска или развлекателна употреба, той остава контролирано вещество от списък 1 на федерално ниво.

Това създава ситуация, при която лица и фирми, работещи законно съгласно щатското законодателство, все още могат да бъдат изправени пред федерални правни последици.

Освен канабиса, има други вещества, при които държавните и федералните класификации на наркотици може да се различават. Един пример са определени психеделици, като гъби, съдържащи псилоцибин. Някои щати са декриминализирали или разрешили медицинската употреба на тези вещества, докато те остават контролирани вещества от списък 1 на федерално ниво.

Някои държави също са въвели мерки за намаляване на вредите, като например контролирани места за инжектиране или програми за смяна на игли, за вещества като хероин или други опиоиди. Доказано е, че тези практики са много ефективен за предотвратяване на заболявания но може да противоречи на федералните закони за наркотиците, които поддържат по-наказателен подход.

Къде да научите повече и да намерите подкрепа

Класификацията на лекарствата в различни схеми се определя от различни фактори, включително техния предполагаем потенциал за злоупотреба, медицинска полезност и безопасност.

Критериите за планиране може не винаги да съответстват на резултатите за общественото здраве и има продължаващ дебат относно целесъобразността на определени класификации.

Общественото мнение и медицинските изследвания могат да повлияят на промените в планирането на лекарствата с течение на времето.

Можете да се обърнете към официални правителствени източници за подробна и актуална информация относно планираните лекарства. Уебсайтът на DEA в Съединените щати е основен ресурс. В допълнение, тук е списък на контролираните вещества.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss