Какво е електрофизиологична процедура?

Електрофизиологичната процедура е поредица от тестове, които лекарите използват, за да оценят електрическата активност на сърцето ви. Често това е първата стъпка в диагностицирането на аритмия или определянето дали има друга причина за промяна в сърдечния ритъм.

Сложна електрическа система обикновено координира ритъма на сърцето ви и поддържа горните камери и долните камери да се свиват и отпускат постоянно. Но понякога се развива нетипичен ритъм или аритмия.

За да определи естеството на аритмията, Вашият лекар може да Ви посъветва да се подложите на електрофизиологична процедура. Има няколко различни вида електрофизиологични процедури, точно както има няколко вида аритмии. Специфичният тест, на който ще се подложите, ще зависи от вида на аритмията, която вашият лекар предполага, че може да имате.

Докато процедурата включва поставяне на катетър през кръвоносен съд и в сърцето, тестът обикновено е безопасен и относително безболезнен.

Тази статия ще разгледа по-отблизо какво включва една електрофизиологична процедура и кога може да имате нужда от нея.

Кога се прави електрофизиологична процедура?

Аритмията може да причини симптоми, които да накарат Вашия лекар да назначи електрофизиологична процедура. Симптомите на възможна аритмия могат да включват:

 • световъртеж
 • епизоди на припадък
 • сърцебиене или други забележими промени в сърдечната честота

 • слабост

Преди електрофизиологична процедура може да Ви бъде направена електрокардиограма (ЕКГ). Това е неинвазивен скрининг, който включва лекар, който поставя електроди на гърдите ви, за да ви помогне да оцените електрическата активност на сърцето ви.

Въпреки че ЕКГ може да открие атипичен сърдечен ритъм, лекарите често се нуждаят от допълнителни тестове, за да открият източника на аритмията. Аритмията може да възникне почти навсякъде по електрическата мрежа на сърцето ви.

Това е моментът, когато лекарят може да предложи електрофизиологичен тест. Електрофизиологична процедура може да бъде полезна при диагностицирането на някое от следните видове аритмии:

 • предсърдно мъждене, хаотичното биене на горните сърдечни камери

 • брадикардия, необичайно бавен сърдечен ритъм

 • нарушение на проводимостта, проблем с електрическия сигнал, преминаващ през сърцето
 • тахикардия, необичайно ускорен сърдечен ритъм

 • вентрикуларна фибрилация, бързо биене на долните сърдечни камери

Какво може да се научи от една електрофизиологична процедура?

Една електрофизиологична процедура може да разкрие много за начина, по който функционира електрическата система на сърцето ви. Например, Вашият лекар може да разбере дали имате допълнителни сигнали, причиняващи атипичен сърдечен ритъм или дали има блокиране или прекъсване на електрическите сигнали, докато се движат през сърцето Ви.

Тестът може също така да разкрие къде точно възниква електрическото смущение в сърцето ви. Това е от съществено значение, преди да имате процедура за аблация. Това включва Вашият лекар да използва радиочестотни вълни или изключително студена течност, за да унищожи малко количество сърдечна тъкан, което причинява необичайния ритъм.

Лекарите могат също така да извършват електрофизиологични процедури, за да преценят ефективността на лекарствата, които те предписват, за да поддържат нормалното биене на сърцето ви.

Какви тестове се извършват?

Стандартният електрофизиологичен тест включва лекар, който поставя електроди върху кожата ви, за да ви помогне да оцените сърдечния ритъм. Лекарят също така вкарва тънка, гъвкава тръба в кръвоносен съд, която може да им помогне да насочат катетъра към сърцето ви.

Видовете извършени тестове могат да варират в зависимост от това какво търси Вашият лекар. Тестовете могат да включват:

 • сърдечно картографиранекоето се извършва, за да се намери точната част от сърцето ви, която се нуждае от аблация
 • електрически сигнали, движещи се през катетъра да накара сърцето ви да бие по-бавно или по-бързо, което е полезно при намиране на източника на аритмия
 • интракардиална електрограмакойто измерва как електрическите импулси преминават през сърцето ви
 • доставяне на лекарства през катетъра да пречат или забавят електрическата активност, което е полезно да научите повече за природата на вашата аритмия

Колко инвазивна е електрофизиологичната процедура?

ЕКГ частта от електрофизиологичната процедура е напълно неинвазивна. Въпреки това, въвеждането на катетъра в кръвоносен съд, което помага на лекаря да насочи катетъра към сърцето ви, е минимално инвазивно и изисква внимателно наблюдение по време и след процедурата.

Медицински специалист обезболява мястото на инжектиране на катетъра. Но тъй като локалната упойка изчезне, може да изпитате известна болка.

Единственият друг дискомфорт, който може да почувствате, е промяната в сърдечната честота, тъй като електрически импулси или лекарства се придвижват към сърцето, за да ускорят или забавят сърдечния ритъм. Тези промени обикновено не трябва да болят, но може да се почувстват малко неудобно.

Какво можете да очаквате?

Лекарят обикновено извършва електрофизиологична процедура в лаборатория за сърдечна катетеризация и те я извършват амбулаторно. Ако сте приети в болницата поради сърдечни проблеми или други притеснения и вашият лекар смята, че процедурата е необходима, той може да я извърши като част от болничните грижи.

Преди процедурата

Преди електрофизиологична процедура говорете с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Може да се наложи да спрете приема на определени лекарства за 1 или 2 дни преди процедурата.

Не забравяйте да получите конкретни инструкции от кабинета на Вашия лекар. Винаги първо говорете с Вашия лекар, преди да прекратите лечението.

Вашият лекар обикновено ще Ви посъветва да избягвате да ядете или пиете 6 до 8 часа преди теста. Планирайте някой да ви закара до уговорената ви среща и да се върнете у дома, след като тя приключи.

Какво се случва по време на процедурата?

 1. След като сте в лабораторията за сърдечна катетеризация, ще ви бъде даден интравенозно (IV) успокоително, за да ви помогне да се отпуснете.
 2. В зависимост от това къде лекарят ще постави катетъра, може да се наложи медицинска сестра да обръсне зоната, преди да я почисти и подготви.
 3. Вашият лекар ще постави ЕКГ електроди на гърдите ви и на други места по кожата ви, за да следи сърдечния ви ритъм.
 4. След това ще Ви бъде направена инжекция с местна упойка, за да обезболите мястото на поставяне.
 5. След като областта е готова, Вашият лекар ще направи игла в кожата и ще вкара един или повече катетри в кръвоносен съд.
 6. Специална рентгенова снимка ще покаже местоположението на катетрите на близкия монитор. Това ще помогне на Вашия лекар внимателно да насочи катетъра към сърцето Ви.
 7. В зависимост от теста, Вашият лекар може да приложи различни електрически импулси през един катетър, за да накара сърцето Ви да бие с различна честота. Друг катетър може да „картографира“ сърцето, за да открие мястото на произхода на аритмията.
 8. След като тестът приключи, Вашият лекар ще премахне катетрите.
 9. Те ще приложат кратък натиск върху мястото на разреза, преди да го превържат и превържат. Те също така ще ви премахнат интравенозно и ще трябва да лежите тихо.
 10. Целият процес може да отнеме до 4 часа.

След процедурата

Вероятно ще трябва да прекарате 1 или 2 часа в стаята за възстановяване. Ако няма усложнения, ще ви бъде позволено да се приберете, но ще трябва някой да ви закара.

След като се приберете, продължете да си почивате. Можете да ядете храните, които обикновено ядете, и да приемате лекарствата си, както обикновено.

Избягвайте шофиране и вдигане на тежести за 24 часа. Ако забележите подуване или симптоми на инфекция, или ако почувствате промени в сърдечния ритъм или други симптоми, незабавно уведомете Вашия лекар.

Какви са рисковете?

Електрофизиологичната процедура е сравнително рутинна процедура с нисък риск от сериозни усложнения. Някои потенциални рискове включват:

 • кървене или кръвонасядане на мястото на инжектиране на катетъра
 • образуване на кръвен съсирек близо до върха на катетъра
 • инфекция на мястото на разреза
 • нараняване на вената на мястото на инжектиране на катетъра

В редки случаи електрофизиологична процедура може да причини малка дупка в сърцето или проблем с електрическата система на сърцето. Това обикновено са лечими усложнения.

Електрофизиологичната процедура може да не е подходяща за определени лицавключително тези с:

 • остър коронарен синдром или тежка сърдечна недостатъчност
 • състояния, засягащи сърдечната функция, които могат да повлияят на резултатите от теста, като разлики в нивото на електролитите или хипертиреоидизъм
 • нарушения на кръвосъсирването

Налагането да лежите по гръб в продължение на няколко часа също може да бъде трудно за някои хора.

Долния ред

Лекарят обикновено назначава електрофизиологична процедура, когато смята, че имате сърдечна аритмия. Тази процедура може да предостави повече информация за тежестта на аритмията и къде произлиза в сърцето.

Лекарите могат също така да използват електрофизиологична процедура, за да определят точната част от сърцето, която се нуждае от аблация, или да определят колко добре ви действат антиаритмичните лекарства.

Като цяло много хора понасят добре процедурата. Електрофизиологичната процедура може да бъде важен инструмент за получаване на точна диагноза или за разбиране на това колко управляеми са аритмиите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss