Какво е ексцентрично гледане и може ли да помогне, ако имате мокър AMD?

Тази техника ви помага да използвате периферното си зрение, за да огледате слепите петна в централното ви зрение, причинени от влажна AMD.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е една от най-честите причини за увреждане на зрението. В световен мащаб AMD засяга повече от 8% от хората на възраст между 45 и 85 години.

Повечето случаи на AMD се класифицират като „суха AMD“, която допълнително се разделя на ранни, междинни и късни стадии, с прогресивно влошаващи се симптоми от един етап на следващ.

Около 20% от случаите на AMD са „мокри AMD“, което винаги е късен стадий. Ако имате суха AMD, тя може да стане мокра AMD по всяко време.

Мокра AMD възниква, когато неправилни кръвоносни съдове растат в макулата, област в центъра на ретината. Тези съдове могат да изтекат кръв или други течности, което може да причини белези на макулата и да засегне централното ви зрение. Мокрото AMD може да причини загуба на зрението по-бързо от сухото AMD.

Ако разберете, че имате мокра AMD, има лечения, които могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на бъдеща загуба на зрение, но не винаги е възможно да възстановите цялото си зрение, което вече е било загубено.

Ексцентричното гледане е техника, която можете да научите, за да използвате по-добре зрението, което все още имате. Нека научим повече за ексцентричното гледане и каква е връзката му с мокрия AMD.

Какво е ексцентрично гледане?

Ексцентричното гледане е техника, която може да ви помогне да се възползвате максимално от оставащото си зрение.

Зрителните увреждания, дължащи се на влажна AMD, могат да включват тъмни или размити петна в централното ви зрително поле, замъгляване или вълнообразни изкривявания.

Тези увреждания могат да бъдат разсейващи или дори опасни по време на дейности като шофиране или навигиране в непозната среда. Те също могат да причинят чувство на неудовлетвореност или да затруднят наслаждаването на неща като четене или готвене.

Ако тези увреждания са ограничени до определена част от вашето зрително поле, можете да се научите да използвате ексцентрично гледане.

Използвайки тази техника, можете да тренирате очите си да гледат в посока, различна от тази, в която иначе бихте гледали естествено. Например, вместо да гледате лицето на друг човек, можете да погледнете отгоре, отдолу или отстрани. Това пренасочва увредената част от вашето зрение и ви позволява да използвате вместо това предпочитан локус на ретината (PRL) — нова референтна точка за вашето адаптирано зрение.

Може ли ексцентричното гледане да помогне, ако имате мокър AMD?

Влажната AMD се причинява от кръвоносни съдове, които растат в задната част на окото, където не би трябвало да бъдат. Растящите кръвоносни съдове често пропускат течност и причиняват трайни белези, което може да доведе до непоправима загуба на зрение, въпреки че бързото лечение може да попречи на кръвоносните съдове да продължат да растат и да изтичат.

Местоположението на белега при влажна AMD води до увреждане на зрението в центъра на вашето зрително поле. Това често оставя периферното зрение незасегнато. Поради тази причина някои хора с влажна AMD може да намерят ексцентричното гледане за смислено полезна стратегия за ангажиране в ежедневните дейности.

Въпреки че може да се почувствате най-естествено да гледате директно към това, върху което искате да се съсредоточите, това само ще изравни най-увреденото ви зрение с това, което гледате. Вместо това можете да се научите да използвате ексцентричното гледане, за да използвате относително по-силното си периферно зрение като средство за фокусиране.

Как да внедрите обучението в живота си

Обучението за използване на ексцентрично гледане може да е трудно в началото. За много хора движението на очите и фокусирането до голяма степен се извършват несъзнателно и ще са необходими усилия и време, за да се научат отново тези движения.

Първо, важно е да определите коя част от вашето зрение запазва най-добрата функционалност. Опитайте се да седнете срещу друг човек. Като държите главата си неподвижна, погледнете точно над главата им, под брадичката им и от двете страни на ушите им. Във всяка от тези точки се съсредоточете върху това да държите очите си неподвижни, докато центрирате вниманието си върху лицето им.

Можете да практикувате същата техника, като държите книга на удобно разстояние за четене или като гледате снимка на хладилника си.

Можете да очаквате да практикувате тази техника за няколко минути наведнъж, няколко пъти на ден. Може да отнеме няколко седмици, преди да започне да се чувства естествено.

Експерт, като например сертифициран специалист по ориентиране и мобилност, може да ви даде професионални насоки, докато се научите да използвате ексцентрично гледане.

Успеваемост на ексцентричното гледане

Използването на ексцентрично гледане за мокро AMD все още е активна област на изследване, въпреки че техниката не е нова.

Ан по-стар преглед от 2014 г. установиха, че хората със загуба на централно зрение – като тази, причинена от мокра AMD – могат да използват ексцентрично гледане, за да подобрят ежедневните дейности като четенето. Прегледът обаче не може да каже категорично дали ексцентричното гледане е подобрило зрителната острота на разстояние (колко добре можете да виждате неща, които са далеч). Също така беше внимателно да се отбележи, че са необходими повече изследвания.

Едно по-скорошно проучване не открива значителни ползи след тренировка за ексцентрично гледане. Проучването обаче включва хора с много видове зрителни увреждания и отбелязва, че хората с AMD могат да се възползват от ексцентричното гледане повече от хората с други причини за увреждане.

Все още няма достатъчно изследвания върху ексцентричното гледане, за да се определи ефективността му, но има поне анекдотични доказателства, че може да е полезно за някои хора с мокра AMD.

Wet AMD причинява влошено зрение в центъра на вашето зрително поле, но обикновено оставя периферното ви зрение незасегнато.

Ексцентричното гледане е една техника, която може да се използва, за да се възползвате напълно от вашето периферно зрение, за да видите важни детайли и да фокусирате вниманието си.

Ексцентричното гледане може да бъде трудно за научаване, но редовната практика ще го улесни, а експерт, като например сертифициран специалист по ориентация и мобилност, може да ви даде съвет, съвети за обучение и конкретни цели, за да ви помогне да постигнете по-функционално зрение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss