Какво е да изпиташ шизофрения?

Няма двама души, страдащи от шизофрения еднакво, но често се съобщава за слухови халюцинации, зрителни халюцинации и заблуди.

Шизофренията е хронично състояние на психичното здраве, което кара човек да изпитва епизоди на психоза – които причиняват симптоми като халюцинации и заблуди – както и проблеми във функционирането в ежедневието. Въпреки че шизофренията засяга само малко по-малко от 1% от хората по света, тя все още е една от водещите причини за увреждане, според Национален институт за психично здраве (NIMH).

Но какво точно е да живееш със симптомите на шизофрения и как това състояние влияе върху качеството на живот на някого? По-долу ще обсъдим какво представлява шизофренията, как да подкрепим някого с това състояние и как да получите помощ, ако чувствате, че може да имате симптоми на шизофрения.

Какво е да живееш с шизофрения?

Симптомите на шизофрения могат да се различават от човек на човек, както по вид, така и по тежест, така че опитът на един човек със състоянието може да е напълно различен от това, което изпитва друг човек. Знаем обаче, че хората с шизофрения обикновено съобщават, че изпитват халюцинации и заблуди, два симптома, които могат да се почувстват доста плашещи и объркващи.

Статия от 2022 г., публикувана в Psychiatry International, изследва жизнения опит на човек с шизофрения.

  • Слуховите халюцинации са описани като гневни, противоречиви гласове, които предизвикват „постоянна вътрешна критика“.
  • Визуалните халюцинации, които бяха описани като „точки, видения и сенки“, изглежда се влошиха и се изкривиха в още по-сложни образи с влошаването на състоянието.
  • Заблудите, макар и фантастични по природа, бяха описани като усещане за „правдоподобни, правдоподобни и фактически“ по това време.

Разбира се, това преживяване е само един пример за това как могат да се проявят симптомите на шизофрения, така че не е задължително да описва преживяването на всеки с шизофрения. Но симптоми като описаните по-горе, като чуване на постоянни гласове, виждане на сложни образи и изживяване на странни мисли, не са необичайно преживяване.

Получаване на подкрепа за шизофрения

Ако вие или някой, когото обичате, сте получили диагноза шизофрения, има няколко налични ресурса за лечение и подкрепа:

  • The MentalHealth.gov уебсайтът има страница, посветена на получаването помощ за психично здраве.
  • The НИМХ има страница за образование за психично здраве.
  • The Администрация на службите за злоупотреба с вещества и психично здраве има инструмент за локализиране на лечението.
  • The Национален алианс за психични заболявания има страница за работа с психични състояния.

Кой е най-често срещаният тип халюцинации при шизофрения?

Шизофренията обикновено причинява два вида симптоми: положителни симптоми (понякога наричани психотични симптоми) и отрицателни симптоми.

  1. Положителните симптоми включват промени в мислите, поведението или преживяванията.
  2. Отрицателните симптоми се отнасят до намалена способност за нормално функциониране.

Халюцинациите са положителен симптом на шизофрения, при който човек може да вижда, чува или усеща неща, които не съществуват. Въпреки че тези халюцинации не се коренят в консенсусната реалност, те се чувстват изключително реални за човека, който ги изпитва. Според Националната здравна служба най-често срещаният тип халюцинации, които хората с шизофрения изпитват, е да чуват гласове.

Колко често хората с шизофрения имат епизоди?

Когато симптомите на шизофрения се върнат или се влошат – особено след период на ремисия – това е известно като рецидив. В едно проучване на повече от 1200 млади хора, преживели първи епизод на психоза, 37,7% от участниците в проучването са имали поне един рецидив по време на хода на 6-годишното проучване.

Няколко фактора могат да допринесат за рецидив на симптомите на шизофрения. Например, неща като повишен стрес от промени в живота и пропускане или спиране на лекарства изглежда увеличават риска от рецидив. Изследователите обаче все още изучават тези фактори, за да определят точно кои фактори могат да повлияят на честотата на рецидивите на шизофренията.

Хората с шизофрения знаят ли, че я имат?

Хората, които официално са получили диагноза шизофрения, знаят, че имат заболяването и вероятно са наясно как могат да изглеждат техните симптоми по време на рецидив.

Но по време на епизод на психоза, повечето хора не знаят, че това, което изпитват, не може да бъде чуто или видяно от другите. Всъщност, когато някой е в епизод на психоза, халюцинациите, заблудите и другите симптоми често са неразличими от консенсусната реалност, което може да се дължи на промени в самосъзнанието на мозъка, според по-стари изследвания от 2013 г.

Как да подкрепим човек с шизофрения

Ако някой, когото обичате, е получил диагноза шизофрения, естествено е да се тревожите, особено ако сте партньор или родител. Но трябва да знаете, че много хора, живеещи с шизофрения, могат да водят пълноценен живот – социално, професионално и по друг начин – с лечение и подкрепа.

Научете за 10 съвета как да помогнете на някой, когото обичате, с шизофрения.

Има много начини, по които можете да помогнете на някой с шизофрения. Независимо дали това включва да им помогнете да насрочат среща с лекар или здравен специалист, да им помогнете с домакинската работа или да ги закарате до спешното отделение по време на здравословно събитие, вашата подкрепа може да бъде от решаващо значение, за да им помогнете да се подобрят.

Също така е важно да знаете симптомите на психозата, за да можете да подкрепите любимия човек да получи грижите, от които се нуждае, ако претърпи рецидив.

Може ли шизофренията да бъде приятна?

Понякога да. Според проучване от 2020 г. 15% от хората с шизофрения са чували гласове, които са до голяма степен положителни по природа. През повечето време това се съобщава като гласове, които им правят комплименти, карат ги да се смеят или им помагат с работата или обучението им.

Въпреки че вашето преживяване на реалността може винаги да е различно от тези без шизофрения, няма причина да не можете да му се насладите. Медикаментите и редовната психотерапия могат да ви помогнат да развиете начини за справяне с вредните симптоми на шизофрения и да промените гледната си точка към другите.

По-старо и малко проучване от 2014 г изследва нивата на щастие на хората, живеещи с леки до умерени симптоми на шизофрения. Според изследователите, няколко фактора – като състоянието на психичното здраве и психосоциалния статус – изглежда оказват влияние върху цялостното щастие при хората с шизофрения. Например, намалените нива на стрес и черти като издръжливост и оптимизъм са свързани с по-високо цялостно щастие при хората, живеещи със заболяването.

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате шизофрения?

Осъзнаването на симптомите е нещо, което е много променливо.

В зависимост от тежестта на симптомите и начина, по който се проявяват, е възможно някои хора с шизофрения да разпознаят, че част от това, което чуват и виждат, не може да бъде възприето от другите. Това осъзнаване може да варира в зависимост от това дали са в период на психоза или ремисия.

Когато някой има епизод на психоза за първи път, може да му е трудно да осъзнае какво изпитва. Така че, ако семейството, приятелите или близките ви са се тревожили за вашите действия или поведение напоследък – дори и да не разбирате защо – никога не е зле да потърсите подкрепа.

Разговорът с обучен специалист по психично здраве може да ви помогне да определите дали имате симптоми на шизофрения или нещо друго като биполярно разстройство.

Научете повече за това как да намерите правилния терапевт за вас.

Симптомите на шизофрения могат да варират от човек на човек и понякога могат да се чувстват доста дезориентиращи и страшни, особено ако човекът не осъзнава какво изпитва. Чуването на гласове е най-често срещаното, но се съобщава и за други видове халюцинации или заблуди.

Разбирането как изглеждат и се чувстват тези симптоми може да помогне за премахване на част от този страх и да даде възможност на някого да получи лечението, от което се нуждае, за да управлява състоянието си. Терапевт или психиатър може да ви помогне да създадете план за лечение, който работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss