Какво е възпаление тип 2?

Имунната система е предназначена да защитава тялото от вредни нашественици, като бактерии, вируси и паразити. Той стартира различна атака в зависимост от това какъв е нашественикът.

Възпалението тип 2 е специфичен имунен отговор за защита на тялото ни от паразити. Последователността от освободени протеини и клетки е предназначена да се отърве от паразита.

Понякога този възпалителен път се задейства от нещо друго. Това може да се случи в отговор на нещо, което не е истинска заплаха за тялото, като например алерген.

Смята се, че този тип 2 възпалителен път е причина за няколко състояния. Като група те са известни като възпалителни състояния тип 2.

Какво е възпаление тип 2?

Възпалението тип 2 е специфичен имунен отговор, който се случва в цялото тяло. Бори се срещу паразитни инфекции, по-специално срещу паразитни червеи.

Но в някои случаи реакцията на възпаление тип 2 може да бъде предизвикана от неща, различни от паразитни инфекции. Може да бъде предизвикано от излагане на алерген, като определена храна, алерген от околната среда или нещо, което влиза в контакт с кожата. Имунната система вижда това като заплаха и се засилва нападение. Имунните клетки се активират, което дава началото на възпалителния процес.

Този свръхактивен възпалителен отговор тип 2 е свързан с няколко здравословни състояния, като астма, атопичен дерматит и еозинофилен езофагит (EoE).

При възпаление тип 2 активираните имунни клетки включват:

 • тип 2 вродени лимфоидни клетки (ILC2)
 • тип 2 помощни Т клетки (Th2)

Тези клетки реагират чрез освобождаване на протеини, наречени интерлевкини (IL). По-конкретно, IL-4, IL-5 и IL-13 са част от възпалителния път тип 2. Ефективното лечение на възпалителни състояния тип 2 е насочено към тези протеини, за да блокира действието им в тялото.

Тези възпалителни клетки произвеждат високи нива на IgE, едно от антителата, участващи в алергичния отговор.

Специфични имунни клетки, участващи в алергичното възпаление, също се активират, включително:

 • мастни клетки
 • базофили
 • еозинофили

Симптоми на възпаление тип 2

Възпалителните клетки, освободени от имунната система, създават различни промени в тялото. При възпаление тип 2 са засегнати главно кожата, белите дробове и дихателните пътища. Някои части на храносмилателния тракт също могат да бъдат включени.

Признаците и симптомите на възпаление тип 2 включват:

 • увеличаване на лигавичната секреция
 • подуване на дихателните пътища и носните проходи
 • затруднено дишане, хрипове или стягане в гърдите
 • кашлица
 • стеснение на хранопровода
 • зачервена и сърбяща кожа

Какво причинява възпаление тип 2?

Възпалението тип 2 се причинява от специфична поредица от имунни отговори. Нашата имунна система е проектирана да се насочва към вредните нашественици.

Възпалителен отговор тип 2 е предназначен да се бори с паразити като червеи. Понякога реагира прекалено на нещо, което обикновено не би било заплаха. Алергени като прах, полени или пърхот могат да предизвикат възпаление тип 2. Това е основната причина за няколко здравословни състояния.

Състояния, свързани с възпаление тип 2

Възпалителните състояния тип 2 споделят специфичен имунен отговор. Много хора живеят с повече от едно състояние, свързано с възпаление тип 2.

Например сред хората с умерена до тежка астма, 60% също имат алергичен ринит, а 15% имат атопичен дерматит.

Ето някои от здравословните състояния, свързани с възпаление тип 2.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е вид екзема. Това е възпалително състояние на кожата, което причинява сърбящи, възпалени или сухи петна по кожата. При хора с по-светъл тон на кожата тези петна може да изглеждат червени. При хора с по-тъмен цвят на кожата те могат да изглеждат тъмнокафяви, лилави или пепеляво сиви.

Високи нива на IL-4 и IL-13 се наблюдават при хора с атопичен дерматит. Това показва, че възпалителният път тип 2 е активен при това състояние на кожата. Атопичният дерматит често започва в детството. Децата с атопичен дерматит често развиват други алергични състояния, като астма и хранителни алергии.

астма

Астмата е състояние, което засяга белите дробове и дихателните пътища. Когато дихателните пътища се възпалят, дишането може да бъде по-трудно. Астмата причинява хрипове, стягане в гърдите, задух и кашлица.

Не всички хора с астма изпитват възпаление тип 2 като част от тяхното състояние. Според изследване, възпаление тип 2 засяга до 51% от хората с неконтролирана астма и 55% до 70% от хората с тежка астма. Хората с възпаление тип 2 на дихателните пътища са по-вероятно да имате пристъпи на астма.

Хроничен риносинузит с назални полипи (CRSwNP)

Хроничният риносинузит е възпаление на носа и дихателните пътища, което продължава повече от 12 седмици. Може да се появи със или без носни полипи. Носните полипи се развиват поради високи нива на възпаление в носа. Тези полипи се срещат при около 20% от пациентите с хроничен риносинузит.

Едно проучване установи, че сред хората с умерен до тежък CRSwNP е налице възпаление тип 2 69% на пациентите.

Еозинофилен езофагит

EoE е състояние, което засяга хранопровода. Белите кръвни клетки, наречени еозинофили, се натрупват в хранопровода. Това причинява възпаление и може да доведе до стесняване на хранопровода, което може да доведе до затруднения при преглъщане.

Възпалението тип 2 причинява повишаване на нивата на еозинофилите. Може също така да причини наличието на еозинофили на места, където те обикновено не биха били, като например хранопровода.

Хронична идиопатична уртикария

Хроничната идиопатична уртикария е термин за уртикария, която няма известна причина и продължава до поне 6 седмици. Копривната треска може да се развие на почти всяка част от тялото.

Има много различни имунни пътища, които могат да причинят копривна треска. Възпалението тип 2 е отговорно за някои случаи на хронична идиопатична уртикария. Една улика е наличието на бели кръвни клетки, наречени еозинофили в тъканта засегнати от копривна треска и подуване. Това е подобно на алергичния отговор, наблюдаван при EoE.

Лечение на възпаление тип 2

Целта на лечението на възпаление тип 2 е да блокира специфични протеини, отделяни от имунната система. Това помага за предотвратяване на увреждане от възпалителния път. На свой ред това може да предотврати или намали симптомите.

Някои лечения могат да помогнат за справяне с повече от едно възпалително състояние.

Леченията, които се използват за насочване към пътищата на възпаление тип 2, включват:

 • Стероиди: Стероидните лекарства се използват за намаляване на цялостния имунен отговор. Те не са толкова целеви, колкото другите лекарства. Те все още могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на симптомите.
 • Дупилумаб (Dupixent): Това е вид биологично лекарство, което е насочено към IL-4 протеини, които са част от възпалителния път тип 2. Това лекарство е одобрено за употреба при атопичен дерматит, астма, EoE и CRSwNP.
 • Омализумаб (Xolair): Това е биологично лекарство, което блокира IgE, антитяло, което е част от алергичния отговор. Това лекарство е одобрено за астма, хронична идиопатична уртикария и назални полипи.
 • Меполизумаб (Nucala) и бенрализумаб (Fasenra): Това са биологични лекарства, които са насочени към IL-5 протеини, друга част от възпалителния път тип 2. Те са одобрени за употреба при хора с еозинофилна астма.

Можете да работите с лекар, за да ви помогне да разработите план за лечение за вашето специфично състояние и симптоми. Вероятно ще имате много здравни специалисти като част от вас грижи екип. Може да работите с алерголог, дерматолог, гастроентеролог или специалист по уши, нос и гърло (УНГ).

Възпалението тип 2 е специфичен имунен път, който ни предпазва от паразити. Понякога същият отговор се предизвиква от алергени. Това причинява възпаление в дихателните пътища и носните проходи. Той също така премества IgE антителата в някои от тъканите на тялото, причинявайки симптоми в тези области.

Този имунен отговор може да бъде свързан с няколко здравословни състояния. Те включват астма, хронична идиопатична уртикария, еозинофилен езофагит, хроничен риносинузит с назални полипи и атопичен дерматит. Ако живеете с едно възпалително състояние тип 2, може да е по-вероятно да развиете друго.

Установено е, че някои съществуващи лекарства действат при повече от едно състояние. Новите възможности за лечение са насочени към специфичните пътища, участващи във възпаление тип 2.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss