Какво е възможно от тестването на микробиома у дома?

Getty Images/Стефа Николич

Изследванията продължават да показват влиянието, което вашата стомашно-чревна (GI) система (или вашите „чрева“) оказва върху цялостното ви здраве.

Докато някои симптоми, като лошо храносмилане, промени в настроението и кожни заболявания, могат да сочат за дисбаланс в червата, тези точни връзки могат да бъдат разбрани само чрез тестване. Това е мястото, където тестването на микробиома може потенциално да играе роля.

Тестването на микробиома измерва количеството и видовете микроби, като бактерии и вируси, в червата чрез проба от изпражнения. Въпреки че подобни тестове могат да се провеждат в лекарски кабинет, увеличаването на здравните тестове у дома също доведе до увеличаване на комплектите за тестване на микробиома, които можете да завършите сами.

Дори ако има различни комплекти за тестване на микробиома, налични за домашна употреба, как да разберете дали те си струват вашето време и пари? По-важното е, че можете ли да получите конкретна информация за вашето здраве от резултатите?

Научете повече за тези видове тестови комплекти, както и какво препоръчваме за цялостното ви здраве на червата.

Какво е чревна микробиома?

Чревният микробиом се отнася до микробите, които съществуват във вашата храносмилателна система. Червата, стомаха, дебелото черво и хранопровода са важни членове на стомашно-чревния тракт и всички те съдържат микроби, които влияят на процеса на храносмилане.

Микробите включват както здрави, така и вредни щамове на бактерии, както и гъбички и вируси. Заедно тези микроскопични организми се наричат ​​чревна микробиота или флора. Освен че помага за храносмилането, вашият микробиом също играе ключова роля в имунната ви система.

Когато има дисбаланс на чревните микроби, в резултат на това могат да възникнат различни последици за здравето. Честите симптоми на смущения в червата могат да включват подуване на корема, промени в изпражненията и киселини.

Други може би по-малко очевидни последици от дисбаланса на чревната микробиома могат да бъдат:

 • промени в настроението, както и състояния на психичното здраве като депресия или тревожност

 • затлъстяване
 • кожни заболявания, като екзема
 • сърдечно-съдови заболявания
 • възпаление
 • диабет
 • ракови заболявания
 • заболявания на черния дроб
 • проблеми със здравето на устната кухина, като кариес

Какви видове тестове има?

Ако подозирате, че чревният дисбаланс може да повлияе на цялостното ви здраве, може да помислите да говорите с Вашия лекар за възможно изследване на микробиома.

Тестовете за микробиома – независимо дали се правят в лекарски кабинет или у дома – се провеждат чрез проба от изпражнения. За разлика от други видове тестове, които може да можете да направите у дома, като използвате проби от кръв или слюнка, това са фекални тестове, които изискват пресни проби от изпражнения.

Основната цел на този тип изследване на изпражненията е да се анализират микробите и потенциалните дисбаланси във вашата стомашно-чревна система.

Също така, анализът на пробата на изпражненията може да даде улики за потенциални възпалителни състояния или автоимунни заболявания, като възпалително заболяване на червата (IBD) и цьолиакия.

Тестове за микробиоми у дома срещу лекарски кабинет

Понастоящем информацията, предоставена от единична проба от изпражнения чрез тест за микробиом у дома, е изключително ограничена. Тъй като технологиите зад домашното тестване продължават да се развиват, надежда е, че тези тестове могат да предоставят по-конкретна здравна информация.

Все още се изисква проба от изпражнения

Подобно на традиционното тестване на микробиома, на което може да се подложите в лекарски кабинет или лаборатория, комплектите за дома, които можете да поръчате онлайн, разчитат на проба от изпражнения. След като поръчате комплект, изпращате своята проба и я изпращате обратно на тестващата компания в предоставения предплатен пакет.

Все още отива в лаборатория за анализ

След като бъде получена от компанията, вашата проба се изпраща в тяхната лаборатория, където се подлага на анализ. Може да отнеме няколко дни или до няколко седмици, за да получите резултатите си. Предполага се, че вашите резултати трябва да описват подробно видовете микроби, открити във вашата проба, заедно с всяка възможна чувствителност към храни и маркери за възпаление.

Законни ли са онлайн тестовете за микробиоми у дома?

Като цяло тестването на микробиома у дома може да се счита за а първа стъпка за да разберете повече за червата си само за информационни цели. Тези видове тестове трябва не да се използва за самодиагностика на евентуални здравословни проблеми.

Домашното тестване за чревни микроби също не е напълно надеждно. От една страна, всички хронични симптоми трябва да бъдат лекувани от лекар с поредица от тестове и физически преглед, а не с един домашен тест. Освен това тези комплекти не са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

След теста можете да решите дали искате да донесете резултатите си със себе си на следващия преглед при Вашия лекар и да обсъдите всички по-нататъшни стъпки, които да предприемете по отношение на вашето здраве.

Колко струва изследването на микробиома?

Цената на изследването на микробиома зависи от това дали поръчвате самостоятелно комплект, както и от марката. Средният тест за изпражнения струва под $200, но може да бъде по-скъп в зависимост от това дали изберете по-задълбочени комплекти, които изискват други проби, като кръв или слюнка.

От друга страна, ако Вашият лекар поръча микробиомен тест по специфични медицински причини, възможно е част или всички разходи да бъдат покрити от застраховка. Ако имате застраховка, говорете с вашия доставчик предварително, за да видите какви видове тестове могат да бъдат покрити от вашия план.

Повече за тестовете за микробиоми у дома

Вашият лекар може да предложи фекално изследване, за да помогне за диагностицирането на определени чревни проблеми, като инфекции или гастрит. Временни, ежедневни проби може да се изисква за да се постави по-точна диагноза. Можете също да помолите директно Вашия лекар за тест на изпражненията, ако се интересувате да научите повече за чревната си флора.

Докато някои лекари предлагат микробиомни тестове, домашният пазар расте с бързи темпове, заедно с други видове комплекти, които можете да поръчате онлайн. Привлекателността на тези видове тестове е, че можете да ги завършите в комфорта на собствения си дом и след това да получите резултатите дигитално в рамките на няколко седмици.

Недостатъкът? Тестовете за домашни микробиоми не са одобрени от FDA и също има риск от непълни или неточни резултати. Някои компании, които предлагат тестове за микробиомни изпражнения, като Viome, също имат лоши общи отзиви на клиентите.

Ако решите да си направите тест на изпражненията у дома, уверете се, че компанията, от която поръчвате комплекта, разкрива напълно важна информация, като например дали техните методи са подкрепени от някакви изследвания, какво търси лабораторията по отношение на микробите, и техните клиентски оценки.

Алтернативи на тестовете за микробиоми у дома

Ако търсите по-солидна информация за вашето здраве, като например как реагирате на храни и храносмилане, препоръчваме следните алтернативи вместо тестване на домашни микробиоми:

Тестове за чувствителност към храни

Чувствителността към храните е само един здравен проблем, свързан с дисбаланса на чревните микроби. Ако подозирате чувствителност към храни, първата стъпка е да водите дневник за храна, като внимателно отбелязвате какво ядете, пиете и всички симптоми, които изпитвате ежедневно.

Традиционно хранителната чувствителност се диагностицира чрез кръвен тест от Вашия лекар. Пазарът за здравни тестове у дома също предлага тестове за кръв или слюнка, за да помогне за идентифициране на потенциална чувствителност към храни. Чрез идентифициране на тези хранителни тригери може да сте в състояние да направите промени в диетата, за да облекчите симптомите на червата.

Например, този тест за чувствителност към храни от Everlywell използва малка кръвна проба, за да идентифицира 96 от най-често срещаните възможни хранителна чувствителност. Предлага се и по-усъвършенствана версия за тестване на още повече храни на по-висока цена.

Както при тестването на домашни микробиоми, ние препоръчваме използването на домашни комплекти за чувствителност към храни като отправна точка, преди да получите клинично потвърждение от лекар.

Тестове от Вашия лекар

Кръвните изследвания от Вашия лекар могат да помогнат за диагностициране на възпалителни състояния, чувствителност към храни и други хронични проблеми, включващи червата. Може да ви насочат към лаборатория, за да ви вземат кръвта и след това да получите резултатите в рамките на няколко дни.

В зависимост от резултатите, Вашият лекар може да последва и други диагностични тестове, като ендоскопия или компютърна томография. Те могат също да ви насочат към специалист, наречен гастроентеролог.

Кога да отидете на лекар

Уговорете час с лекар, ако имате хронични храносмилателни проблеми или други здравословни проблеми, които не се подобряват, въпреки че правите промени в начина на живот. Също така може да е полезно да водите дневник на храната предварително, за да може Вашият лекар да идентифицира евентуални задействащи фактори.

Пропуснете всякакви тестове у дома и незабавно се свържете с лекар или клиника, ако изпитвате някой от следните симптоми:

 • висока температура
 • кървави или черни изпражнения
 • пожълтяване на кожата или очите (жълтеница)
 • неволна загуба на тегло
 • хронично повръщане
 • силна болка в корема или стомаха
 • затруднено преглъщане на храна

С нарастващия интерес към здравето на червата, повече частни компании продават тестове за микробиоми у дома от всякога. Това са фекални тестове, които разчитат на проби от изпражнения, за да определят видовете и броя на микробите във вашия стомашно-чревен тракт.

Въпреки всички тези предложения онлайн, най-добре е да разгледате тестването на микробиома като първа стъпка към разбирането на здравето на червата ви, а не като диагностичен инструмент за всякакви потенциални основни медицински състояния. Освен това тестовете за микробиоми не са одобрени от FDA.

Говорете с лекар, ако сте загрижени за червата или други аспекти на вашето здраве. Ако решите да опитате каквито и да било тестове у дома, не забравяйте да споделите резултатите с Вашия лекар, за да може той да определи подходящите следващи стъпки.

Често задавани въпроси относно чревния ви микробиом

Какво е чревна микробиома?

A: Вашият чревен микробиом се отнася както до видовете, така и до броя на микроскопичните организми („микроби“) във вашия стомашно-чревен (GI) тракт. Те включват бактерии, вируси, паразити, гъбички и др.

Какво показва изследването на микробиома?

A: Тестването на микробиома използва проби от изпражнения, които могат да разкрият видовете микроби във вашия стомашно-чревен тракт, както и признаци на възпаление, които биха могли да сочат потенциални здравословни проблеми.

Как разбирането на чревната флора може да бъде от полза за вашето здраве?

A: Познаването на чревната ви флора може да бъде първа стъпка в разбирането на цялостното ви здраве, както и източникът на потенциални проблеми като чувствителност към храната и храносмилателни разстройства. Въпреки това, ще трябва да се консултирате с Вашия лекар за по-нататъшни тестове, преди да постигнете такива диагнози.

Какви са ограниченията на тестването на микробиома?

A: Тестването на микробиома може да осигури основни познания за цялостното състояние на червата ви, но трябва не да се използва като диагностичен инструмент за всяко здравословно състояние. За да постави по-точно диагноза, Вашият лекар може да изисква повече от една проба от изпражненията, както и други лаборатории, като кръвни изследвания и анализи на урината.

Мога ли да поръчам микробиомен тест у дома, за да диагностицирам здравословни състояния?

A: Тестовете за домашни микробиоми трябва да се използват само за информационни цели. Ти трябва никога самостоятелно диагностицирайте всяко здравословно състояние. Вместо това може да помислите да се консултирате с Вашия лекар, ако някой от резултатите от домашните тестове Ви засяга.

Каква е средната цена на тест за домашен микробиом?

A: Лабораторен тест, поръчан от вашия лекар, може да бъде покрит от застраховка, ако го направите, но ще трябва да се консултирате с вашия доставчик относно покритието на вашия план. Домашните тестове, от друга страна, могат да струват между $150 и $200.

Какво друго мога да направя, за да поддържам чревния си микробиом?

A: Ако нямате основни здравословни състояния, които изискват лечение, можете да подкрепите здравето на червата си до голяма степен с промени в начина на живот. Те включват хранене с богати на фибри храни и редовни упражнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss