Какво е въздействието на киселините, ако сте бременна в 36-та седмица?

Киселините са най-чести в края на бременността, особено след 36 седмици. Това се дължи на повишения натиск на плода върху стомаха ви в края на бременността.

Бременна в 36-та седмица жена с киселини, подпряна на възглавници
Doucefleur/Гети изображения

Киселините са често срещан дискомфорт при бременност, засягащ до 80% на бъдещи родители. Понякога наричан киселинен рефлукс или лошо храносмилане, киселините по време на бременност се причиняват от хормонални промени и повишено налягане на растящия плод, който притиска стомаха ви.

Най-разпространено е през третия триместър на бременността и обикновено е най-притеснително на 36-та седмица от бременността или по-късно, тъй като вашето бебе достига най-голямото си тегло и размер преди раждането.

Ако киселините в късна бременност са предизвикателство за вас, не сте сами. Ето как изглеждат киселините след 36 седмици или по-късно и как можете да получите така необходимото облекчение.

Какво се случва, ако имате киселини по време на третия триместър на бременността?

Хормоните на бременността могат причина храносмилането да стане бавно и може също така да отпусне мускулите в храносмилателната система, задействайки храната и стомашната киселина да се върнат обратно в хранопровода. Не само това, но натискът на бебето и растящата ви матка върху стомаха може да причини симптоми на киселини.

Тези симптоми може да се влошат с напредването на бременността, особено когато достигнете 36 седмици. На 36-та седмица от бременността вашето бебе тежи около 6 килограма, дълго е около 18 инча и ще продължи да расте бързо през следващите няколко седмици. До 40-та седмица от бременността вашето бебе е от 7 до 8 паунда и е дълго около 20 инча. Това е голям натиск върху стомаха и храносмилателната система!

Киселините в късна бременност могат да бъдат изключително неприятни и често се влошават през нощта, точно когато искате най-накрая да си починете. Това е така, защото легналото положение улеснява натрупването на стомашна киселина в хранопровода. Симптомите също могат да се влошат веднага след като сте се нахранили.

Някои от най-честите симптоми на киселини в късна бременност включват:

 • болка или парене в гърлото
 • оригване или оригване
 • вкус на киселина или наскоро консумирана храна

 • гадене и повръщане
 • подуване и болки в стомаха

Как се диагностицира киселините в третия триместър?

Обикновено вашият лекар и акушерка могат да диагностицират киселини въз основа на описанието на вашите симптоми. Ако те се притесняват, че вашите симптоми са причинени от нещо различно от киселини, може да е необходим по-задълбочен преглед.

В по-голямата си част киселините са по-притеснителни и неудобни от всичко друго. Но понякога това може да затрудни храненето ви. Ако имате проблеми с храненето, задържането на храна или губите тегло, незабавно се свържете с вашия медицински специалист.

Какво можете да направите, ако имате киселини през третия триместър на бременността?

Киселините през третия триместър могат да затруднят храненето, упражненията, работата и съня. Има обаче ефективни възможности за лечение, за да можете да се почувствате повече като себе си.

Медицинско лечение

Когато сте бременна, трябва да внимавате какви лекарства приемате. Въпреки че някои лекарства против киселини не се считат за безопасни по време на бременност, има няколко безопасни опции, но говорете с вашия лекар или акушерка, преди да приемате каквото и да е лекарство по време на бременност.

Ето няколко възможности за лечение на киселини по време на бременност:

Антиациди

Антиацидите, направени от вещества като калций, магнезий и алуминий, са най-добрият избор по време на бременност. Те действат като неутрализират стомашните киселини и са считани за безопасни по време на бременност.

Повечето обаче лекарите препоръчват избягване на антиациди, направени с натриев бикарбонат, тъй като те могат да причинят задържане на течности и могат да доведат до други здравословни проблеми по време на бременност. Антиацидите, съдържащи бисмутов субсалицилат, също не се препоръчват по време на бременност.

Алгинати

Алгинатите са лекарства, които създават гел бариера в горната част на съдържанието на стомаха, така че стомашните киселини да не могат да изтекат. Алгинатите често се комбинират с антиациди за облекчение. Повечето алгинати са безопасен за употреба при бременност. Но винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете каквото и да е лекарство.

Домашни съвети за облекчаване на киселини в късна бременност

Киселините по време на бременност често могат да бъдат управлявани с прости промени в ежедневието и режима на сън.

Ето няколко съвета:

 • яжте по-малки, по-чести хранения
 • опитайте се да избягвате да ядете в рамките на около 3 часа преди да заспите
 • стойте изправени след хранене
 • подпрете главата и раменете си нагоре, докато спите
 • засега се придържайте към по-меки храни
 • избягвайте алкохола и кофеина
 • избягвайте пушенето

Какви са перспективите за хората в 36-та седмица от бременността, които имат киселини?

Въпреки че киселините могат да повлияят на вашия сън, производителност и качество на живот, то рядко причинява усложнения.

Основно притеснение е, ако състоянието ви затруднява да ядете или пиете и причинява намален калориен прием или дехидратация. Ако вашият случай е такъв, говорете с вашия медицински специалист за възможности за лечение.

През повечето време симптомите на киселини ще изчезнат, след като родите бебето си. Въпреки това, някои хора може да имат симптоми, които продължават.

Ако симптомите Ви продължават, продължете с Вашия лекар, медицински специалист или стомашно-чревен специалист. Киселините след бременност може да са признак, че долният езофагеален сфинктер се разширява и става по-постоянен проблем, който може да се нуждае от допълнително лечение.

Често задавани въпроси

Какви храни предизвикват киселини в късна бременност?

Провокиращите храни за киселини включват мазни или пържени храни, киселинни храни като плодове и доматен сос, мазни храни, шоколад, пикантни храни и храни, съдържащи чесън и лук.

Колко често се срещат киселини по време на бременност?

Въпреки че киселините са най-чести в края на бременността, може да ги изпитате и на други етапи от бременността. Според а 2015 преглед от 80 проучвания, около 22% от хората го изпитват през първия триместър, 39% го изпитват през втория триместър и до 72% го изпитват през третия триместър.

Упражнението помага ли при киселини?

да Упражнението – особено изправена дейност като ходене – може да ви помогне да смилате храната си и също така да намалите стреса си, като и двете могат да помогнат при киселини.

Киселините по време на бременност са често срещани, особено когато достигнете 36-та седмица и по-късно към края на бременността. Натискът на плода върху стомаха ви увеличава симптомите.

Киселините могат да бъдат изключително неприятни, да нарушат живота ви и да направят съня предизвикателство. Но промените в начина на живот могат да имат значение и много лекарства против киселини са безопасни за употреба по време на бременност. Свържете се с Вашия лекар или акушерка за възможности за лечение, за да облекчите симптомите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss