Какво е включено в диагнозата астма?

Лекарите могат да използват дихателни тестове като спирометрия, за да потвърдят диагнозата астма. При по-малки деца изследването само на симптомите може да е достатъчно за диагноза.

Астмата е хронично заболяване на белите дробове, което засяга почти 25 милиона души в Съединените щати или около 8% от населението.

Хората с астма изпитват повтарящи се пристъпи на хрипове, кашлица и задух. Всяка година това води до милиони пропуснати училищни и работни дни, както и милиони посещения на лекарски кабинети и спешни отделения.

След като получите диагноза астма, лекарят може да ви помогне да лекувате и контролирате симптомите си. Но въпреки че астмата е много често срещана, диагнозата може да бъде изненадващо предизвикателна, особено при малки деца.

Продължете да четете, за да научите повече за това как лекарите стигат до диагнозата астма.

Симптоми на астма

Симптомите на астма включват:

  • хрипове
  • стягане в гърдите
  • задух
  • кашлица, особено пристъпи на кашлица през нощта

Симптомите на астма често идват и си отиват. Задействащите фактори включват вируси на настинка, упражнения, температурни промени, алергени и дразнители като дим или аромати.

Може също да забележите симптоми на свързани атопични състояния, като екзема или алергии.

Беше ли Ви полезно?

Спирометрия за астма

При диагностичен спирометричен тест медицинският специалист ще ви помоли да поемете дълбоко въздух и да духате силно в голяма тръба. Ще направите това преди и след приема на бронходилататор като албутерол. След това машина ще измери вашите дихателни модели и белодробна функция, определяйки дали имате обратима обструкция на дихателните пътища, наблюдавана при астма.

Спирометрията е най-добрият диагностичен тест за астма. По-късно това може също да помогне на лекарите да измерят реакцията ви към лечението на астма.

Но спирометрията не е перфектна. Изисква сътрудничество, координация и силно дишане. Точната спирометрия обикновено не е възможна при деца под 5 години. Някои здравни специалисти не използват спирометрия за тестване за астма при деца, докато не навършат 8 години или повече.

Други дихателни тестове за астма

Други потенциални дихателни тестове за астма включват:

  • Метахолиново предизвикателство: При метахолинов провокационен тест ще вдишате друго лекарство, преди да повторите спирометрията.
  • Фракционен издишан азотен оксид (FeNO): При тестването на FeNO ще духате за кратко в тръба, прикрепена към малка машина. Ако имате възпаление или дразнене на дихателните пътища поради астма, ще издишате малко по-високи нива на азотен оксид.
  • Пиков разходомер: Тестването на пиковия разходомер включва издухване в малко ръчно устройство, за да преместите превключвателя. Този тест е най-полезен за наблюдение на по-големи деца и възрастни, които вече имат диагноза астма.

Алергични тестове за астма

Тестовете за алергия не могат да диагностицират астма. Но те могат да идентифицират алергии, които биха могли да причинят или да влошат симптомите на вашата астма.

Изследователите изчисляват, че алергиите са причина за астма при до 80% на децата и повече от 50% на възрастните. Ако алергиите влошат астмата ви, лечението им може да помогне за по-добър контрол на астмата ви. Типичните тестове за алергия включват кожно убождане и кръвно изследване за алерген-специфични антитела.

Тестове с натоварване за астма

Понякога упражненията предизвикват симптоми на астма. Ако първоначалното изследване не разкрие симптоми на астма, медицинският специалист може да ви помоли да извършите спирометрия след упражнения, като например на бягаща пътека или велоергометър, в клиниката.

Кръвни изследвания за астма

Кръвните тестове сами по себе си не могат да диагностицират астма. Но лекарят може да нареди кръвен тест за алергия, брой на еозинофилите или допълнителни кръвни изследвания, за да провери за различни медицински състояния, които могат да причинят задух.

По време на остра екзацербация на астма лекарите може да се нуждаят от други кръвни изследвания, за да наблюдават цялостното ви състояние.

Еозинофили и астма

Еозинофилите са част от вашата имунна система. Те са бели кръвни клетки, които ви помагат да се борите с инфекциите. При еозинофилна астма еозинофилите причиняват възпаление и подуване на дихателните пътища.

Еозинофилната астма е рядка. Лекарят може да го потвърди с кръвен тест, за да провери нивата на еозинофилите.

Беше ли Ви полезно?

Диагностика на астма при деца срещу възрастни

Въпреки че симптомите на астма често започват в ранна детска възраст, астмата е трудна за диагностициране при малки деца. Това е така, защото хрипове при вируси на настинка са много чести при деца в предучилищна възраст. Повечето от тези деца обаче няма да развият астма.

По-категоричните тестове за астма, като спирометрия или FeNO, обикновено не са полезни до 5-годишна възраст.

Ако се притеснявате, че малкото ви дете може да има астма, лекарите често могат да поставят клинична диагноза след разговор с вас и преглед на детето ви.

За по-големи деца и възрастни лекарите могат да назначат диагностична спирометрия и допълнителни поддържащи тестове, за да потвърдят съмнение за диагноза астма.

Често задавани въпроси

Ето отговорите на някои често срещани въпроси относно диагнозата астма.

На каква възраст започва астмата?

Астмата обикновено започва в ранна детска възраст, но е трудно да се диагностицира при много малки деца. В Съединените щати разпространението на астма е най-високо сред тийнейджърите възраст 12-17 години.

Но астмата може да започне във всяка възраст, включително в зряла възраст. Глобални изследвания показва втори пик на заболеваемостта от астма около 65-годишна възраст.

Показва ли се астмата на рентгенова снимка?

Някои находки от рентгенография на гръдния кош, като хиперинфлация на белите дробове или удебеляване на бронхиалната стена, могат да предполагат астма. Въпреки това, рентгенографията на гръдния кош сама по себе си не може да диагностицира астма, тъй като подобни находки могат да показват и други състояния.

Въпреки това, лекарят може да назначи рентгенова снимка на гръдния кош, особено по време на остър астматичен пристъп. Те правят това, за да се уверят, че няма друга причина за вашите симптоми, като например белодробна инфекция.

Как мога сам да диагностицирам астма?

Ако подозирате, че вие ​​или вашето дете може да имате астма, много е важно да обърнете внимание на медицински специалист за симптомите.

Повтарящите се епизоди на хрипове, задух или продължителна кашлица може да означават астма.

Ако можете, отбележете кога са започнали симптомите ви и какво изглежда ги предизвиква и прегледайте внимателно медицинската история на вашето семейство. След това се свържете с лекар, за да обсъдите оценка за възможна астма.

Диагностичните дихателни тестове, като спирометрия и FeNO, са обичайни начини за лекарите да потвърдят диагнозата астма при по-големи деца и възрастни. Тестването за алергия също може да бъде полезно.

Но астмата често започва в ранна детска възраст и няма категоричен диагностичен тест за тази възрастова група. Вместо това лекарите ще подозират и лекуват астма въз основа на симптомите и прегледа на детето и ще продължат да го наблюдават внимателно, докато расте.

Въпреки че астмата е хронично състояние, ефективното лечение може да запази белодробната функция и да контролира симптомите. Говорете с лекар, ако подозирате, че вие ​​или вашето дете имате астма.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss