Какво е аденовирусен конюнктивит?

Аденовирусният конюнктивит е най-често срещаният подвид на конюнктивит (розово око), вид възпаление или дразнене на конюнктивата (бялата част на окото).

Конюнктивитът най-често се причинява от вирусни или бактериални инфекции, както и от алергии.

Аденовирусният конюнктивит представлява около 75% от всички случаи на инфекциозен конюнктивит. Причинява се от обща група вируси, наречени аденовируси, които са известни със симптоми, подобни на грип или настинка.

Кератоконюнктивит – розово око, което засяга както конюнктивата, така и роговицата – също може да бъде резултат от този тип инфекция. Кератоконюнктивитът, причинен от аденовирус, се нарича епидемичен кератоконюнктивит (EKC). Това е единственият тип аденовирусен конюнктивит, засягащ роговицата, и е най-сериозната форма.

Ето важната информация, която трябва да знаете за този често срещан тип розово око, включително симптомите, причините и възможностите за лечение, които можете да обсъдите с лекар.

Симптоми на аденовирусен конюнктивит

Розови очи от аденовирус могат да причинят червени, болезнени и сълзещи очи. Когато роговицата ви е засегната поради EKC, може да изпитате замъглено зрение и подуване на лимфните възли пред ушите.

Аденовирусният конюнктивит има тенденция да засяга първо едното око. Може да се разпространи в другото вътре око 4 до 5 днивъпреки че симптомите може да са по-леки.

Докато аденовирусният конюнктивит понякога се разглежда като самостоятелно състояние, терминът „аденовирусен конюнктивит“ може да се отнася само до един от многото симптоми на аденовирусна инфекция.

Освен очните симптоми, тези инфекции могат да причинят други симптоми, подобни на настинка и грип, като:

 • възпалено гърло
 • треска
 • кашлица
 • хрипове
 • хрема
 • диария
 • гадене или повръщане

Как се получава аденовирусен конюнктивит?

Вирусният конюнктивит се счита за много заразен и може да се разпространи чрез контакт с хора или чрез докосване на очите с немити ръце.

Аденовирусният конюнктивит се развива в резултат на аденовирусна инфекция. Има повече от 50 известни щама на този вирус и всички се считат за силно заразни.

Вируси като аденовируси могат да се разпространят сред лигавиците, като тези в белите дробове, носа и слъзните канали. Инфекцията може да се разпространи по тези лигавици до конюнктивата.

Докато обикновените домакински дезинфектанти могат да убият много вируси, те не винаги убиват аденовирусите. Това може да увеличи риска от разпространение на тези вируси по повърхности.

Кой получава аденовирусен конюнктивит?

Всеки може да получи аденовирусен конюнктивит, тъй като това е силно заразна инфекция. Това е и най-честата форма на вирусно розово око.

Възможно е обаче да сте изложени на по-висок риск от развитие на аденовирусна инфекция, ако имате отслабена имунна система поради основни здравословни проблеми или ако приемате определени лекарства, като имуносупресори.

Аденовирусният конюнктивит има ли усложнения?

Повечето хора, които се разболяват от аденовирус, ще преодолеят инфекцията без сериозни усложнения. Всеки обаче може да развие остър бронхит или пневмония.

Освен това рискът от развитие на усложнения може да е по-голям, ако имате отслабена имунна система, сърдечно заболяване или белодробно заболяване. В редки случаи аденовирусите могат да доведат до хоспитализация или смърт.

Как лекарите диагностицират аденовирусния конюнктивит?

Аденовирусът е една от многото възможни причини за конюнктивит. Има няколко характеристики, които очният лекар може да използва за откриване и диагностициране на аденовирусен конюнктивит.

Времето от годината, когато развивате симптоми на розово око, също може да помогне на лекаря да постави диагнозата ви. За разлика от бактериалния конюнктивит, който е най-често срещан от декември до априладеновирусите могат да причинят заболяване и произтичащите от него симптоми през цялата година.

Какво е лечението на аденовирусен конюнктивит?

Подобно на други видове вирусен конюнктивит, този тип обикновено преминава от само себе си, докато аденовирусът протича по своя път. Междувременно можете да използвате изкуствени сълзи за изплакване на секрета и студени компреси, за да намалите възпалението.

Няма известно специфично лечение за аденовируси. Някои хора, които се разболеят сериозно, може да се наложи да бъдат хоспитализирани, въпреки че това е рядко.

Антибиотиците са неефективно при лечение на аденовирусен конюнктивит, тъй като не е бактериална инфекция. Лекарят може да предпише стероидни капки за очи за силна болка и възпаление, но те не лекуват основния вирус, който причинява вашето розово око.

Кога да се свържете с лекар

Вирусният конюнктивит, включително случаите, причинени от аденовируси, обикновено изчезва от само себе си без медицинско лечение. Въпреки това, трябва да се свържете с лекар, ако получите някое от следните:

 • симптоми, които продължават да се влошават
 • влошаващо се зачервяване
 • промени във вашето зрение, като замъгляване или чувствителност към светлина
 • болка в очите

Можете ли да предотвратите аденовирусен конюнктивит?

Един от най-добрите начини за предотвратяване на аденовирусен конюнктивит е да избягвате да докосвате очите си с немити ръце.

Можете също така да избегнете разболяването от аденовирусите, които причиняват този подтип конюнктивит, като стоите далеч от други, които може да са болни. Освен това е важно да миете ръцете си поне 20 секунди в даден момент преди хранене или докосване на лицето ви.

Често задавани въпроси за аденовирусен конюнктивит

Важно е да се свържете със здравен специалист, ако имате някакви възможни симптоми на аденовирусен конюнктивит или въпроси относно индивидуалния риск от развитие на усложнения.

По-долу са дадени няколко често срещани въпроса за аденовирусния конюнктивит.

Какви са признаците и симптомите на аденовирусен конюнктивит?

Симптомите на аденовирусен конюнктивит могат да включват зачервяване на очите, болка и възпаление, както и замъглено зрение и воднисто отделяне. Освен това може да почувствате подут лимфен възел точно пред ухото си.

Може да изпитате и други симптоми, подобни на грип и настинка, като треска, болки в гърлото и хрема.

Колко заразен е аденовирусният конюнктивит?

Разгледани поотделно, както аденовирусите, така и вирусният конюнктивит са силно заразни. Аденовирусният конюнктивит е много заразен и се разпространява лесно чрез близък човешки контакт и контакт с общи повърхности.

Хората, които имат това състояние, и други, които споделят своето пространство, трябва да практикуват стриктно миене на ръцете и хигиенизиране на повърхността, за да намалят разпространението на аденовирусен конюнктивит.

Колко дълго продължава аденовирусният конюнктивит?

Аденовирусният конюнктивит обикновено продължава 7 до 14 дни, въпреки че понякога може да отнеме 3 седмици за пълното изчистване на инфекцията. Свържете се с лекар, ако симптомите Ви се влошат или не се подобрят в рамките на този период от време.

За вкъщи

Аденовирусният конюнктивит е често срещан, силно заразен вид розово око. Подобно на други видове вирусен конюнктивит, тази инфекция обикновено преминава от само себе си в рамките на няколко седмици.

Обмислете да се свържете с лекар, ако симптомите ви се влошат или ако имате промени в зрението. Също така е важно да говорите с лекар, ако развиете конюнктивит и имате висок риск от развитие на усложнения поради основно здравословно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss