Какво да очаквате от индукция на крушката на Фоли

Начало на раждането

След девет месеца от бременността, вероятно нямате търпение да дойде датата на раждане. Може да се притеснявате за действителното раждане и раждане, особено ако това е първото ви дете. Независимо от това, вие сте подготвени и готови да се срещнете с бебето си и да започнете следващата глава в живота си.

Но дори ако имате здравословна бременност с малко усложнения, раждането може да не започне, когато очаквате. Различните жени раждат по различно време.

Някои жени започват раждане близо до или преди термините си. Други преминават няколко дни след термина си без контракции.

Ако раждането не започне от само себе си, може да се наложи Вашият лекар да предизвика раждане и да стимулира контракциите на матката. Има различни начини за предизвикване на контракции и успешно вагинално раждане. Един метод, който вашият лекар може да препоръча, е известен като индукция на крушка на Фоли.

Какво е индукция на крушката на Фоли?

Индукцията на луковицата на Фоли е процедура, при която Вашият лекар поставя катетър в шийката на матката. Едната страна на катетъра е изпусната. След като влезе в утробата ви, Вашият лекар надува балона с физиологичен разтвор.

Това оказва натиск върху шийката на матката и насърчава разширяването. Катетърът пада, след като шийката на матката се разшири до 3 сантиметра. В много случаи този метод успешно стимулира раждането без медикаменти. Но Вашият лекар може да използва този метод във връзка с лекарства, предизвикващи раждане.

При всяка процедура е важно да знаете какво да очаквате. Поставянето на катетър на Фоли може да бъде малко неудобно и някои жени изпитват остра болка в таза. Болката може да отшуми, след като катетърът е на място.

След като се извърши индукция, контракциите могат да започнат скоро след това.

Индукция с крушка на Фоли може да се направи, след като сте приети в болницата, по това време Вашият лекар следи сърдечната честота и сърдечната честота на Вашето бебе. Или може да е амбулаторна процедура. Можете да се приберете вкъщи и да се върнете в болницата, след като изпитате пълноценно раждане.

Цел на индукцията на крушката на Фоли

Има различни причини, поради които може да се нуждаете от индукция на крушка Foley, включително:

  • Имате повече от седмица след термина.
  • Развивате здравословни проблеми по време на бременност, като високо кръвно налягане или инфекция, или бебето ви не получава достатъчно кислород.
  • Водата ти се разбива, но нямаш контракции.

Други методи за индукция

Индукцията с крушка на Фоли е безопасен и ефективен метод за предизвикване на раждане. Но това не е единствената налична опция. Говорете с Вашия лекар, за да разберете вашите възможности и да изберете най-добрия метод. Други опции включват:

1. Отстраняване на амниотичните мембрани

С помощта на пръст в ръкавица Вашият лекар вкарва пръст в шийката на матката и отделя околоплодния сак от стената на матката. Това може да стимулира родовите контракции. Този метод е ефективен, но не е удобен. Може да изпитате спазми и зацапване.

2. Разбийте си водата

Този метод включва вашият лекар да прави малка дупка в околоплодния сак с помощта на специален инструмент. Разбиването на водата може да ускори или предизвика раждане. В повечето случаи Вашият лекар разбива водата Ви само ако сте частично разширени.

3. Медикаменти, предизвикващи раждането

Вашият лекар може също да даде лекарства чрез IV или директно върху шийката на матката, за да помогне за бързото започване на маточните контракции и да предизвика раждане. Опциите включват хормона окситоцин (Pitocin) или може да получите простагландинов гел за омекотяване и подготовка на шийката на матката за раждане.

Рискове от индуциране на раждане

Краят на бременността ви може да бъде неудобно време. Може да имате болки в гърба, проблеми при ходене или затруднения със съня. Ако сте изтекли датата си, може да се радвате на въвеждане в длъжност. Но е важно да се разберат възможните рискове от индуциране на раждане, които включват:

  • необходимост от цезарово сечение
  • спад в сърдечната честота от лекарства, предизвикващи раждане
  • инфекция
  • проблеми с пъпната връв
  • кървене след раждане
  • руптура на матката

Предвид потенциалните рискове, Вашият лекар може да избере най-безопасния метод за индукция за вашата ситуация. Добрата новина е, че изследователите са открили, че индукцията на луковицата на Фоли е безопасна опция за жена с неблагоприятна шийка на матката на термина.

Вземането за вкъщи

Индуцирането на труда не е необичайно. Независимо дали Вашият лекар препоръчва индукция с крушка на Фоли или друг метод, трябва да разберете медицинските причини за индукцията, потенциалните ползи и потенциалните рискове.

„Индукцията на раждането с питоцин стана обичайна за много бременни жени. Повечето никога не са чували за индукция на крушката на Фоли. Ако сте изправени пред или поискате предизвикване на раждането, говорете с Вашия лекар за всичките си възможности. Индукцията с помощта на крушка на Фоли е чудесен вариант за някои жени и може да ви помогне да избегнете страничните ефекти, свързани с питоцин или други лекарства.

— Никол Галан, RN

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss