Какво да направите за лечение и възстановяване при мозъчно сътресение

Сътресението е мозъчно нараняване, което се получава, когато прекомерната сила кара мозъка да удари черепа.

Симптомите на сътресение варират от леки до тежки. Те могат да включват:

 • загуба на съзнание
 • проблеми с паметта
 • объркване
 • сънливост или усещане за мудност

 • световъртеж
 • двойно виждане или замъглено виждане

 • главоболие
 • гадене или повръщане

 • чувствителност към светлина или шум
 • проблеми с баланса
 • забавена реакция на стимули

Симптомите на сътресение могат да се появят веднага или да се развият в часовете и дните след нараняването. Това прави почивката, наблюдението и избягването на повторно нараняване още по-важни.

Незабавно лечение и предпазни мерки

Ако сътресението е настъпило по време на спортуване, не трябва да възобновявате играта, докато не бъдете оценени от лекар или атлетичен треньор.

Има риск от много по-тежки последици, ако пренараните главата си преди излекуването на сътресението.

Не трябва да шофирате, да работите с машини или да сте сами в продължение на 24 часа след сътресение. Симптомите може все още да се развиват и може да рискувате загуба на съзнание или забавяне на реакцията през този период.

Дни 1 и 2

През първите два дни след сътресение, следвайте тези стъпки, за да сте сигурни, че имате безопасно възстановяване:

 • Почивка.
 • Избягвайте кофеина.
 • Спете най-малко 8 до 10 часа за период от 24 часа.
 • Помолете някой да ви провери, за да се уверите, че симптомите ви не се влошават.
 • Избягвайте времето на екрана на компютър, телевизор, смартфон или таблет. Дейности като изпращане на текстови съобщения или игра на видео игри изискват определен умствен фокус, който може да влоши симптомите ви, както и ярката светлина и движението на екраните.
 • Направете почивка от умствено натоварващи дейности като работа, училище, използване на компютър и четене.
 • Избягвайте ярка светлина и силни звуци.
 • Вземете леко болкоуспокояващо средство, като ацетаминофен (Tylenol).
 • Избягвайте спорт или тежки физически дейности.
 • Останете хидратирани.
 • Яжте лека, здравословна диета.
 • Избягвайте консумацията на алкохол, тъй като това може да влоши или да маскира симптомите ви.

Защо не ибупрофен или аспирин?

Консултирайте се с лекар преди да приемете НСПВС като ибупрофен (Advil) или аспирин (Bayer). Тези лекарства могат да увеличат риска от кървене и може да не се препоръчват при някои наранявания.

1 седмица след нараняване

Някъде от няколко дни до седмица след нараняването, постепенно ще можете да възобновите нормалните дейности, когато симптомите ви се подобрят.

Започнете с добавяне на кратки периоди на активност и вижте как се чувствате.

 • Активирайте се бавно. Ако симптомите ви не се върнат или се влошат, може да продължите да добавяте повече активност. Вероятно ще можете да се върнете на работа или училище в рамките на една седмица след вашето сътресение.
 • Правете почивки и променяйте това, което правите. Ако симптомите ви се върнат или се влошат, опитайте друга дейност, направете почивка или опитайте по-лека версия на дейността (напр. ходене вместо джогинг или четене на физическа книга, вместо да четете на таблет).
 • Спете, пийте вода и яжте. Продължавайте да спите много, да се хидратирате, да се храните здравословно и да избягвате всяка дейност, при която може да нараните отново главата си.
 • Изчакайте. Важно е сътресението ви да заздравее, преди да участвате в спорт или физическа активност, където можете да паднете или да бъдете ударени в главата.
 • Проследяване. Ако не сте сигурни дали дадена дейност е безопасна или симптомите ви не се подобряват, обадете се на Вашия лекар.

Седмица след сътресение

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на 7 до 10 дни след сътресението, трябва да се обадите на лекар за помощ. Обадете се по-рано, ако симптомите ви се влошават или сте загрижени.

Дългосрочно лечение

В много случаи всички симптоми на сътресение изчезват в рамките на седмица до месец след нараняването.

Ако симптомите Ви изчезнат и Вашият лекар не Ви е инструктирал друго, можете да възобновите всичките си нормални дейности, с изключение на спорт и дейности с висок риск от падания или наранявания на главата.

Трябва да бъдете одобрени от Вашия лекар, преди да участвате в спорт или други тежки физически дейности. Важно е да се уверите, че сътресението ви е излекувало, за да не рискувате повторно нараняване на главата.

Колко време отнема сътресение, за да заздравее?

В зависимост от възрастта ви, общото физическо здраве и тежестта на сътресението ви, повечето хора се възстановяват вътре 7 до 10 дни.

Сътресенията обикновено заздравяват достатъчно, за да възобновят всички нормални дейности в рамките на 2 до 4 седмици.

Спортистите трябва да бъдат изчистени от лекар, преди да се върнат към спорта.

Какво да очаквам

Лекарят може да пожелае да ви види за оценка или дори да препоръча изображения, като например ЯМР или КТ, в спешно отделение.

Ако имате сериозно нараняване на главата, включващо кървене или подуване на мозъка, може да се наложи операция или друга медицинска интервенция.

Повечето сътресения ще се лекуват без сериозно медицинско лечение.

Най-добре е да бъдете оценени от медицински специалист, ако смятате, че имате сътресение. Те могат да се уверят, че нямате по-тежко нараняване и да ви следят за промени.

Кога да потърсите медицинска помощ

Нараняванията на главата трябва да се третират с повишено внимание. Ако симптомите Ви се влошат в даден момент, консултирайте се с лекар.

Ако симптомите Ви не се подобрят, влошат се или все още имате симптоми след 7-10 дни, консултирайте се отново с Вашия лекар. Може да пожелаят да те видят отново.

Ако развиете следните симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Рискове и усложнения

Един от най-големите рискове от сътресение се нарича нараняване при втори удар. Това е, когато някой получи втора травма на главата, преди първата да е напълно излекувана. Това увеличава риска от дългосрочни усложнения и дори фатално кървене в мозъка.

Друго усложнение на сътресенията се нарича синдром след сътресение. Не е известно защо това засяга някои хора, а други не, но някои хора, които страдат от сътресение, ще продължат да имат симптоми в продължение на месеци след нараняването.

Възможно е да нараните врата или гърба си в същото време, когато получите сътресение. Ако някой току-що е получил нараняване на главата, най-добре е да избягвате преместването му, докато не пристигне обучен медицински персонал.

Сътресение с други здравословни състояния

Хората, които имат основно гърчово разстройство или друг неврологичен проблем, могат да получат по-лоши симптоми от сътресение.

Хората с нарушения на кръвосъсирването, като хемофилия, са изложени на висок риск от тежки усложнения от сътресение, като кървене в мозъка.

Има малко количество от изследвания което показва, че сътресенията и други травматични мозъчни наранявания могат да бъдат свързани с повишен риск от болестта на Паркинсон или болестта на Алцхаймер по-късно в живота.

Нараняванията на главата в себе си или на любим човек, особено на дете, винаги трябва да се приемат сериозно. Важно е да потърсите помощ от лекар след нараняване на главата. Получаването на помощ навреме може да допринесе за по-добро възстановяване.

Ако имате сътресение, грижете се добре за себе си в дните и седмиците след нараняването. Почивката както физически, така и психически ще ви помогне да имате бързо и пълно възстановяване.

Повечето хора са в състояние да се възстановят напълно от сътресения, често в рамките на месец или по-малко. Понякога симптомите продължават по-дълго от очакваното. Ако симптомите Ви не се подобрят, обадете се на Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss