Какво да направите, ако получите удар в гърлото

Вратът е сложна структура и ако получите удар в гърлото, може да има вътрешно увреждане на кръвоносните съдове и органи като:

 • трахеята, тръбата, която пренася въздух към белите дробове
 • хранопровода, тръбата, която пренася храната към стомаха ви

 • гласни струни (ларинкс)
 • гръбначния стълб
 • щитовидна жлеза

Тук ще обсъдим как да оцените нараняването си, какъв вид самообслужване можете да опитате и кога определено да потърсите медицинска помощ.

Трябва ли да отидете на лекар?

Ако имате дискомфорт, болка или синини след удар в гърлото, прегледайте се от медицински специалист.

Как да оцените нараняването си

Първо, по-медицински казано, ударът в гърлото се счита за травма с тъпа сила.

Попитахме експерт за съвет как да оценим нараняване на гърлото, което не е непосредствено животозастрашаващо.

Д-р Дженифър Станкус е спешен лекар в Медицинския център на армията Мадиган в щата Вашингтон. Тя също така е адвокат, който служи като експерт по наранявания, травми, злоупотреби и наказателни дела.

Има три области на безпокойство с тъпа травма на шията, каза Станкус:

 • наранявания на шийните прешлени (шията).
 • наранявания на дихателната тръба
 • съдови наранявания

Ако нараняването е тежко и кожата е счупена, незабавно потърсете медицинска помощ. Обадете се на 911 или местните служби за спешна помощ или отидете в спешното отделение на болницата.

Наранявания на шията

Наранявания на шийния ви гръбначен стълб (гръбначния стълб на шията) понякога се случват, когато шията се огъва бързо напред или назад. Те могат да се случат и с бърза ротационна сила на шията от вида, който получавате при нападения, падания или наранявания, свързани със спорт, каза Станкус.

Ако имате камшичен удар или нараняване на лигамента, често е да имате болка около шийния отдел на гръбначния стълб, каза тя. Това са малки микро разкъсвания в мускулите на врата.

„Това са сълзите, които можете да получите от тежка тренировка, когато сте болки и стегнати. Не е притеснително“, твърди Станкус.

Какво да правя

Вземете някои нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) без рецепта и поставете малко лед или топлина върху тях. Покрийте леда с кърпа, така че пакетът лед да не е директно върху кожата ви.

Кога да отидете на лекар

 • болки в гръбначния стълб
 • слабост или загуба на усещане в ръцете или ръцете
 • затруднено ходене или координиране на крайниците

Ако имате болка в гръбначния стълб или слабост, или загуба на чувствителност в ръката или ръката, трябва да посетите лекар. Трябва също да се консултирате с лекар, ако имате затруднения при ходене, каза Станкус. Това са признаци на потенциално нараняване на гръбначния стълб.

Наранявания на дихателната тръба

„Ако нараните дихателната тръба, трахеята или фаринкса, около тях може да имате много отоци. Понякога подуването може да бъде достатъчно голямо, че действително да започне да блокира дихателните пътища”, каза Станкус.

„Ако имате някакво ускорено дишане или затруднено дишане, промени в гласа ви, хрипове (стридор) или странни промени в звука на дишането ви“, това е спешен случай, каза Станкус.

Какво да правя

Потърсете незабавно помощ за промени в дишането. Не чакайте да видите Вашия лекар, а се обадете на 911 или местните служби за спешна помощ.

Нараняване на кръвоносни съдове, вени или артерии

„Успоредно на дихателната тръба, точно отпред, се намират някои големи кръвоносни съдове, като каротидната артерия. Особено при по-възрастни хора, които имат някакво подлежащо съдово заболяване като начало, тези структури могат да бъдат повредени“, каза тя.

Едно от двете неща може да се случи, когато тези структури бъдат ударени, каза Станкус:

„Съсирек в тази артерия може да се откъсне и да отиде в мозъка и да причини инсулт. Или кръвоносните съдове ще започнат да се нарушават“, обясни Станкус: „Там има три мускулни слоя. Понякога, когато има травма на този кръвоносен съд, един от тези слоеве може да се отдели от другите, създавайки клапа. Тогава проблемът е, точно както в поток или река, където има вихър, получавате обратен поток.”

„Когато имате такова отклонение, кръвта започва да се завихря, така че тя не се движи свободно през системата. Тази кръв може да започне да се съсирва и това също може да причини инсулт.”

Какво да правя

„Ако имате значително подуване или болка, това е спешно. Обадете се на 911“, каза Станкус.

Домашно лечение на гърлото

Ако нямате силна болка или други тежки симптоми, вероятно сте просто насинени.

Няма много какво да се направи с синини. „Синините просто означават, че има изтичане на кръв в меките ви тъкани и тази кръв трябва да се абсорбира отново от тялото“, каза Станкус

„Начинът, по който се случва, е, че хемоглобинът в кръвта ви ще започне да се разпада и да променя цвета си. Хемоглобинът е червен или лилав, в зависимост от това колко кислороден е и дали идва от вена или артерия.

„За период от два до пет дни тази кръв ще започне да се разпада и след това променя цвета си. Първо ще бъде лилаво, после може [be] зеленикаво и жълто. И тогава ще си отиде.”

„Понякога натъртването на гърлото, поради гравитацията, ще започне да мигрира надолу, към ключицата с течение на времето, без ново нараняване. Това е нормално”, каза Станкус, “не е нещо, за което да се притеснявате.”

Какво да правя

Първоначално заледете зоната, за да ограничите отока и вземете НСПВС, но не оказвайте допълнителен натиск върху врата, каза Станкус.

Колкото по-рано можете да приложите лед, толкова по-добре за минимизиране на дискомфорта от синината.

Може да искате да опитате някои домашни средства за ускоряване на заздравяването на синини, в допълнение към лед.

Колко време отнема заздравяването?

Времето за заздравяване ще зависи от степента на нараняването.

„Ако е само синини“, каза Станкус, „това може да продължи от седмица до няколко седмици“.

„Ако имате изкълчване или разтягане на шийката на матката, те могат да преминат за няколко дни или могат да продължат няколко седмици.

Усложнения и рискове

Травмата на шията представлява 5% до 10% от всички сериозни травматични наранявания. Повечето от тях са проникващи наранявания на гърлото, където кожата е счупена, според статия за преглед от 2014 г. Тъпата травма на шията без счупване на кожата е по-рядка.

Ударите в гърлото могат да причинят потенциално животозастрашаващи усложнения.

Ако ударът не пробие кожата ви и не изпитвате силна болка, е малко вероятно да имате усложнения.

Много рядко, непроникващ удар може да разкъса стената на фаринкса.

неочевидна сълза

Ако имате възпалено гърло след тъпата травма, дори и леко, най-добре е да потърсите медицинска помощ. Може да има разкъсване на тъканите под кожата. В зависимост от степента на разкъсването може да се наложи операция.

Подобно на удар

Освен директно удряне във врата, подобна травма на тази област може да се случи и по други начини. Инцидентите с автомобили и мотоциклети често включват тъпа травма в областта на гърлото. Други често срещани причини са:

 • спортни травми
 • битки
 • машинни наранявания
 • пада

Ако сте ударени в гърлото и няма счупена кожа, има вероятност синините ви да заздравеят само с домашни грижи. Синините заздравяват бавно. Отнема седмици, докато синината изчезне.

Ако забележите някакво подуване или промени в дишането или гласа след нараняването, потърсете незабавна медицинска помощ. В шията ви се помещават деликатни органи и кръвоносни съдове, които могат да бъдат повредени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss