Какво да направите, ако не отговаряте на условията или Medicaid не е подновен

Дори ако вече сте били в план на Medicaid за здравно покритие, може да откриете, че вече не отговаряте на условията, ако доходът на домакинството ви се е увеличил или ако сте навършили 65 години. Ето къде вместо това можете да намерите покритие.

По време на пандемията американското правителство помогна на американските граждани на Medicaid да поддържат достъп до здравеопазване, като въведе разпоредба за краткосрочно непрекъснато записване за Medicaid. По същество това позволи на хората, които вече са били в Medicaid, да останат покрити, без да е необходимо да кандидатстват отново. Сега обаче свършва.

Разпоредбата за непрекъснато записване в Medicaid приключва на 31 март 2023 г., което означава, че ако сте в Medicaid, ще трябва да кандидатствате отново, за да възстановите здравното си покритие.

Приблизително 5-14 милиона американци ще загубят покритието на Medicaid тази година, тъй като разпоредбите за непрекъснато записване приключват.

Въпреки това можете да обмислите тези опции за здравноосигурително покритие – без Medicaid.

Медикеър

Ако сте навършили 65 години и сте американски гражданин, вече отговаряте на условията за Medicare. По-младите хора също могат да отговарят на изискванията, включително тези с определени увреждания или краен стадий на бъбречно заболяване (ESRD).

Различните „части“ на Medicare покриват различни аспекти на здравеопазването и се таксуват по различен начин:

 • Medicare Част A: Това обхваща болнични грижи в болници и други заведения и домашни грижи.
 • Medicare Част B: Това включва посещения при лекар, извънболнични грижи, превантивна медицина и медицински консумативи.
 • Medicare Част C: Наричан още Medicare Advantage, това е комбинация от части A и B плюс допълнителни услуги и други предложения.
 • Medicare Част D: Това включва лекарства с рецепта, включително някои ваксини.

Предлагат се различни опции за покритие в зависимост от вашата ситуация и предпочитания.

Чрез обезщетения за заетост

Вашият работодател може да предложи здравна застраховка като част от вашите трудови доходи. относно 49% от американците (156 милиона) получават здравно осигуряване от своите работодатели.

Добра идея е да разберете покритието и включените разходи, включително премията, доплащанията, самоучастията и съзастраховането, за да ви помогнем да решите дали това е подходящо за вас.

Разходи за разглеждане

 • Премиум: Авансовото плащане, което вие или вашето семейство правите, за да поддържате активна здравноосигурителната си полица. Премиите често се изплащат чрез удръжки от заплати, когато получавате здравноосигурително покритие чрез вашия работодател. Те се таксуват ежемесечно, когато бъдат закупени от Marketplace.
 • Самоучастие: Самоучастието е сумата, която обикновено се плаща годишно за здравни услуги, преди застрахователят да започне да плаща.
 • Доплащане: Доплащане или доплащане се плаща на медицинския специалист всеки път, когато имате нужда от услуга. Не всички планове изискват доплащане.
 • Съзастраховане: Това е частта от разходите, за които служителите са отговорни след тяхното приспадане. Например, в план с 30% съзастраховане, застрахователната компания ще плати 70% от всяка покрита сметка, докато вие плащате 30%.

Малките предприятия с 1–50 служители не са законово задължени да предлагат социални или здравни обезщетения. Въпреки това, в някои случаи, ако работите за малък бизнес, те може да ви предложат покритие на Small Business Health Options Program (SHOP).

Големите фирми също не са законово задължени да предлагат здравна застраховка на служителите си. Въпреки това, съгласно Закона за достъпни грижи (ACA), те трябва да платят глоба на Службата за вътрешни приходи (IRS), ако не осигурят покритие на поне 95% от своите служители на пълно работно време.

Глобите, които фирмите могат да понесат, са доста солидни — 3860 долара на служител на година през 2020 г. Това мотивира големите предприятия да осигурят здравна застраховка на своя персонал.

За да отговаря на ACA, здравното осигуряване трябва да отговаря на минимални изисквания за покритие и достъпност. Те също така покриват вашите осиновени и биологични деца на възраст под 26 години. Но съпрузи, доведени деца и приемни деца не са обхванати.

Въпреки че служителите обикновено не могат да изискват здравна застраховка, вие можете да поискате покритие, ако:

 • Вашият договор го определя: Ако вашият трудов договор гласи, че вашият работодател ще осигури здравна застраховка, той е задължен по закон да го направи.
 • На служителите в подобно положение се предлага здравна застраховка: Законът за преносимост и отчетност на здравното осигуряване (HIPAA) гласи, че работодателите трябва да предлагат същото здравноосигурително покритие на служители с подобна длъжност, статут на работа или географско местоположение. Ако установите, че колеги с профил, подобен на вашия, получават здравноосигурително покритие, можете да поискате подобни обезщетения.
 • Вашият работодател предлага дискриминационно здравноосигурително покритие: Съгласно Закона за гражданските права, работодателите не могат да дискриминират, докато предлагат на служителите обезщетения и компенсации. Би било незаконно вашият работодател да ви откаже покритие въз основа на възраст, раса, пол, увреждане, религия, национален произход, бременност или цвят на кожата.

Пазари за здравно осигуряване

Ако не отговаряте на изискванията за Medicaid, все още може да отговаряте на изискванията за намалено здравноосигурително покритие във вашия щат.

Всеки щат предлага пазар за здравно осигуряване — наричан още пазар или борса. Това са услуги за записване за медицинска застраховка, създадени от ACA през 2010 г.

Можете да закупите здравна застраховка с отстъпка чрез Marketplace на вашия щат, ако доходът ви е 100%–400% от федералното ниво на бедност (FPL).

Плановете се предлагат за по-малко от $10 на месец за 4 от 5 записани. Всички планове включват покритие за:

 • лекарства с рецепта
 • посещения при лекар
 • неотложна помощ
 • болнични посещения

Няма нужда да се притеснявате, че ще пропуснете отворения период за записване. Можете да се запишете в план на Marketplace извън периода на отворено записване, тъй като загубата на покритие на Medicaid или Програмата за здравно осигуряване на деца (CHIP) е квалифицирано жизнено събитие (QLE), според Medicaid.gov.

Държавите предлагат пазар на своите граждани по един от трите начина:

Федерален пазар

Вашият щат може да изисква от вас да намерите застраховка, като използвате федералния пазар. Можете да намерите повече информация за това онлайн на HealthCare.gov.

На федералната платформа Marketplace можете:

 • Попълнете заявление за Marketplace, за да определите дали отговаряте на условията за по-ниски месечни премии или спестявания от джоба ви въз основа на вашия доход.
 • Разберете дали отговаряте на условията за други програми, като Програмата за здравно осигуряване на децата (CHIP).

Базирана на щата Marketplace-федерална платформа

В този модел щатите имат базиран на щата Marketplace, но разчитат на федералния уебсайт Healthcare.gov за функциите за допустимост и записване. Тук кандидатствате на федералната платформа, но получавате услуги от вашия щат.

Държавен пазар

Щатите с пазар, базиран на щата, изпълняват всички функции на пазара за този щат. Можете да кандидатствате и да се запишете за покритие чрез уебсайта Marketplace, създаден от вашия щат.

Връзки към пазара по държави

Можете да намерите Marketplace за вашия щат в таблицата по-долу.

състояние Пазар
Алабама Пазарувайте за покритие
Аляска Пазарувайте за покритие
Аризона Пазарувайте за покритие
Арканзас Пазарувайте за покритие
Калифорния Калифорнийски пазар
Колорадо Пазарът на Колорадо
Кънектикът Пазар в Кънектикът
Делауеър Пазарувайте за покритие
Окръг Колумбия Пазар на окръг Колумбия
Флорида Пазарувайте за покритие
Грузия Пазарувайте за покритие
Хавай Пазарувайте за покритие
Айдахо Пазарът на Айдахо
Илинойс Пазарувайте за покритие
Индиана Пазарувайте за покритие
Айова Пазарувайте за покритие
Канзас Пазарувайте за покритие
Кентъки Пазар в Кентъки
Луизиана Пазарувайте за покритие
Мейн Мейн Пазар
Мериленд Пазарът на Мериленд
Масачузетс Масачузетски пазар
Мичиган Пазарувайте за покритие
Минесота Пазарът на Минесота
Мисисипи Пазарувайте за покритие
Мисури Пазарувайте за покритие
Монтана Пазарувайте за покритие
Небраска Пазарувайте за покритие
Невада Пазарът на Невада
Ню Хемпшир Пазарувайте за покритие
Ню Джърси Пазар в Ню Джърси
Ню Мексико Пазар в Ню Мексико
Ню Йорк Пазар в Ню Йорк
Северна Каролина Пазарувайте за покритие
Северна Дакота Пазарувайте за покритие
Охайо Пазарувайте за покритие
Оклахома Пазарувайте за покритие
Орегон Пазарувайте за покритие
Пенсилвания Пенсилвански пазар
Род Айлънд Пазарът на Роуд Айлънд
Южна Каролина Пазарувайте за покритие
Южна Дакота Пазарувайте за покритие
Тенеси Пазарувайте за покритие
Тексас Пазарувайте за покритие
Юта Пазарувайте за покритие
Върмонт Пазарът на Върмонт
Вирджиния Пазарувайте за покритие
Вашингтон Пазар във Вашингтон
Западна Вирджиния Пазарувайте за покритие
Уисконсин Пазарувайте за покритие
Уайоминг Пазарувайте за покритие

Групови планове за здравно осигуряване

Друга възможност за получаване на здравноосигурително покритие е чрез групови здравноосигурителни планове. Други имена за този вид застраховка включват:

 • Здравни планове на асоциацията
 • Здравни планове, спонсорирани от групово членство
 • Здравни планове за членство
 • Групови медицински планове

Синдикати, възпитаници, организации и професионални и религиозни групи могат да предложат тези здравни планове на своите членове. Този тип застраховка обикновено струва по-малко от индивидуалните планове, тъй като рискът за доставчика на застраховка е разпределен между членовете на групата.

Може да се възползвате от този вид застраховка, ако принадлежите или се присъедините към група, която предлага това. Ето само няколко примера за групи със здравна застраховка за своите членове:

 • Здраве на AARP
 • Съюз на свободните работници
 • Бюро за обслужване на малък бизнес
 • Гилдията на писателите на Америка
 • Алианс за достъпни услуги
 • Асоциация за изчислителна техника
 • Пазар на здравно осигуряване Costco

Ако вече не отговаряте на условията за Medicaid, можете да получите здравноосигурително покритие чрез работодатели, щатски и федерални пазари и организации.

Разбирането на покритието и разходите е добра идея. И разглеждането на наличните ресурси във вашия щат може да ви помогне да направите информиран избор.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss