Какви са симптомите на хиперовулация?

Хиперовулацията обикновено няма симптоми. Въпреки това, овулацията като цяло може да причини разтегливо вагинално течение, чувствителност на гърдите или гърдите и болка в таза.

„Като цяло хиперовулацията не се усеща по различен начин от нормалната овулация“, казва Ерик Флисър, MD, медицински директор в Reproductive Medicine Associates of New York.

Обикновено една зряла яйцеклетка се освобождава от вашия яйчник по време на овулаторната фаза на вашия менструален цикъл. Оттам яйцеклетката тече надолу към вашите фалопиеви тръби, където може да бъде оплодена от сперма.

Понякога яйчникът освобождава повече от една яйцеклетка по време на един и същи менструален цикъл. Това е известно като хиперовулация.

Това явление може да доведе до разнояйчни близнаци, ако сперматозоидите оплодят и двете яйцеклетки по време на прозореца на овулация – 12 до 36 часа, когато яйцеклетката (ите) остават във вашата фалопиева тръба.

„Няма конкретен набор от симптоми, които предсказват дали дадено лице ще освободи повече от една яйцеклетка в един и същи цикъл“, казва Флисер.

Как да разграничите хиперовулацията от други състояния?

Хиперовулацията има малко симптоми, ако има такива.

Най-общо казано, овулацията може да причини:

  • промяна в базалната телесна температура
  • повишаване на вагиналното течение
  • секреция, която е бистра и еластична, подобна на яйчен белтък
  • тазова болка или дискомфорт
  • чувствителност на гърдите или гърдите

Медицинските специалисти обикновено диагностицират хиперовулация, след като индивидът развие многократна бременност наведнъж. Освен ако това не се случи, всякакви необичайни симптоми вероятно са резултат от основно здравословно състояние като:

  • синдром на поликистозни яйчници
  • хипотиреоидизъм
  • дисфункция на хипоталамуса
  • недостатъчност на яйчниците
  • синдром на овариална хиперстимулация (OHSS)

Какво причинява хиперовулация?

„Предразположението към това явление може да е генетична черта“, казва Флисър. В някои случаи „близнаците са част от семейството“, така че има причина да се смята, че хиперовулацията също може да се появи в семейството.

Вашата възраст също може да бъде фактор. „Хората, които се доближават до крайностите на своите детеродни години, са по-склонни да хиперовулират“, обяснява Флисър.

Тийнейджърите имат незряла ендокринна система. Това може да позволи на фоликулостимулиращия хормон (FSH) – хормонът, който предизвиква овулация – да избегне типичната система за обратна връзка на тялото.

При по-възрастни хора намаляващият яйчников резерв може да освободи допълнителен FSH, предизвиквайки период на хиперовулация.

Вашата история с хормонален контрол на раждаемостта също има значение. Когато спрете да използвате хормонален контрол на раждаемостта, може да изпитате редица неочаквани симптоми, включително хиперовулация, докато тялото ви се адаптира към новите хормонални нива.

Колко често се среща хиперовулация?

Едно по-старо проучване предполага, че 20% от хората, които имат менструация, имат способността да хиперовулират.

Въпреки това, Flisser отбелязва, че обикновено не се случва по време на всеки менструален цикъл. „Хиперовулацията има тенденция да бъде спорадична“, казва той.

Как се диагностицира хиперовулацията?

Хиперовулация обикновено не се диагностицира.

„Единственият начин да разберете дали някой е на път да хиперовулира е да извършите ултразвук точно преди овулацията, за да видите дали има множество доминантни фоликули в яйчниците“, обяснява Флисер.

За освежаване яйцеклетките се намират във фоликулите в яйчниците. Тези фоликули се развиват само когато има прилив на FSH в тялото. Обикновено един фоликул става доминиращ, освобождавайки едно яйце във фалопиевите тръби.

Здравните специалисти биха могли теоретично да използват ултразвук, за да видят дали се развиват множество фоликули. Но е много малко вероятно те да поръчат ултразвук за тази цел.

Други често задавани въпроси

Какви са перспективите за някой с хиперовулация?

Хиперовулацията не е заболяване или рак. Това е случайност, която се случва на някои хора по време на менструалния им цикъл.

Но хиперовулация мога водят до многоплодна бременност, а многоплодната бременност може да увеличи риска от високо кръвно налягане, преждевременно раждане и други усложнения.

„Близнаците средно раждат преждевременно поради ограниченото пространство за растеж в матката“, обяснява Флисер. „Плодовете обикновено са по-малки поради конкуренцията за майчини ресурси, които обикновено се предоставят за поддържане на растежа на един плод.“

И все пак, повечето многоплодни бременности се справят добре, като се имат предвид настоящите медицински грижи, казва той.

Хиперовулацията същото ли е като синдрома на хиперстимулация на яйчниците?

„Хиперовулацията е значително различна от OHSS“, казва Флисер. „OHSS е потенциално усложнение на лечението на безплодието, което е предназначено да стимулира производството на яйцеклетки.“

В OHSS, хора опит подуване на яйчниците, което може да причини чувствителност на таза, силна чувствителност на корема, гадене и повръщане – симптоми, които не се появяват, когато индивидът има хиперовулация.

Как може хиперовулацията да повлияе на плодовитостта ви?

„Пациенти с хиперовулация може забременеят по-бързо, тъй като имат повече възможности да заченат за същия период от време като някой, който овулира само една яйцеклетка всеки менструален цикъл“, казва Флисер.

Необходими са повече изследвания, за да се проучи графикът за бременност при хора, които имат хиперовулация, в сравнение с тези, които нямат.

Какво означава хиперовулация за контрацепция и семейно планиране?

Накратко, може да има по-голяма вероятност да забременеете, ако имате хиперовулация.

Ако имате анамнеза за хиперовулация и не искате да забременеете, методите за информираност за плодовитостта (FAM) може да не са добър контрацептивен вариант за вас.

FAM разчитат на предиктори за овулация, за да преценят кога е най-вероятно да забременеете. Ако имате хиперовулация, тези предиктори може да са изключени, което може да ви накара да мислите, че сте чисти, когато всъщност не сте.

Долния ред

В края на деня хиперовулацията е нещо, за което всеки в репродуктивна възраст трябва да знае. В крайна сметка това е явление, което може да повлияе на плодовитостта и бременността.

Хиперовулацията обаче обикновено не причинява симптоми.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss