Какви са симптомите на тумор зад окото ви?

Симптомите на тумор зад окото може да включват промени в зрението, изпъкнало око и общо дразнене на очите. Повечето очни тумори не са ракови, но симптомите сами по себе си не могат да предложат точна диагноза.

Туморите близо до окото ви или областта около или зад окото ви се наричат ​​орбитални тумори. Повечето тумори или образувания близо до окото ви са доброкачествен (не раково).

Макар и рядко, могат да възникнат ракови тумори близо до или зад окото. Симптоми на тумори зад окото ви варира в зависимост от вида на тумора, който имате. Но симптомите могат да включват затруднения в зрението, изпъкнала очна ябълка и проблеми с движението на очната ябълка.

Тук ще разгледаме различните видове тумори, които може да изпитате близо до или зад окото, описание на възможните симптоми, как могат да се лекуват тези тумори и какви са перспективите за някой, който има орбитален тумор.

Какво се случва, ако имате тумор зад окото?

Орбитите на окото ви са областите във вашия череп, където се намират очните ви ябълки (кълба), очните мускули, нервите, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Стените на вашите орбити са изградени от тънки кости.

Тумор може да се развие навсякъде в орбиталното пространство на окото, включително в задната част на окото. Тъй като пространството около окото ви е толкова малко и ограничено, дори малък тумор може имат силно въздействие.

Масите в орбиталното пространство може да се състоят от анормална тъкан и могат да бъдат възпалителни или инфекциозни в природата. Въпреки че идеята за тумор близо до или зад окото ви може да звучи плашещо и първата ви мисъл може да е, че тези маси трябва да са ракови, по-голямата част от очните тумори са доброкачественкоето означава, че не са ракови.

Като цяло очните тумори засягат около 1 на 100 000 души. един проучване изследва 2480 души с очни тумори и установява, че 68% от туморите са доброкачествени. Според проучването най-често срещаните доброкачествени очни тумори са дермоидни кисти и кавернозни хемангиоми.

Раковите очни тумори са по-рядко срещани. Клинични данни от a Обзорна статия за 2021 г разкри, че най-честите първични орбитални злокачествени заболявания включват лимфом и карцином на слъзната жлеза.

Типът рак, който е най-вероятно да засегне орбитата на окото ви (тъканите, които заобикалят окото ви), се наричат първични злокачествени орбитални тумори. Те са изключително редки. При възрастни най-често срещаният тип раков орбитален тумор е лимфопролиферативна лезия. Най-често срещаният тип при деца е рабдомиосаркома.

Симптоми

Симптомите на тумор зад окото ви ще варират в зависимост от вида на тумора, който имате, неговия размер и местоположението му.

Симптомите на доброкачествени очни тумори може да включва:

 • проптоза (изпъкнали очи)

 • промени в зеницата, включително промяна във формата или размера
 • ограничения на движението на очите, което може да включва ограничение на движението на очите или парализа
 • подуване на очните тъкани
 • увреждане на роговицата
 • промени в зрението
 • двойно виждане
 • дразнене на очите
 • пулсиращо усещане в окото ви

Понякога болка може да има при доброкачествен очен тумор, но болката обикновено е по-силна толкова по-голям е туморът. Понякога доброкачествена маса може да се спука, причинявайки кръвоизлив и внезапна болка. Не забравяйте да се свържете със здравен специалист, ако получите тези симптоми или нови очни симптоми.

Симптомите на раковите очни тумори могат да наподобяват много от симптомите на доброкачествените тумори. Възможен симптомите включват:

 • промени в зрението, като замъглено зрение или загуба на зрение
 • болка в слепоочието
 • загуба на усещане в общата област
 • виждане на плаващи елементи или проблясъци на светлина
 • загуба на зрително поле
 • тъмно петно ​​върху ириса (оцветената част от окото)
 • промени в зеницата, включително промяна във формата или размера
 • изпъкнала очна ябълка
 • ограничено движение на очите или промяна в движението

Болката не винаги се усеща при ракови очни тумори, но болка може да означава че ракът е нараснал или че ракът се е преместил в други части на окото или тялото ви.

Защо се развиват тумори зад окото?

Туморите зад окото ви или в орбиталното очно пространство може да имат различни причини в зависимост от вида на тумора.

Например, най-често срещаните видове доброкачествени орбитални тумори са дермоидни кисти и кавернозни хемангиоми. Дермоидни кисти са вродени, което означава, че се появяват преди да се родите. Те възникват по време на ранното развитие на плода, когато тъканите ви не растат правилно. Обикновено кистата се увеличава по време на детството.

The Причини за кавернозен хемангиом са неизвестни. Но те са по-чести при жени, включително жени в постменопауза, и се свързват с редки заболявания като синдром на гумен мехур невус и синдром на Мафучи.

Точните причини за раковите очни тумори също са не се знае. Медицински експерти смятат, че промените в ДНК в клетките могат да доведат до рак на определени клетки. Тези промени в ДНК са наследствени по природа, което означава, че е вероятно да бъдат предадени от членовете на вашето семейство.

Как се лекува тумор зад окото?

Лечението на орбитални тумори зад окото ще варира в зависимост от вида на тумора и неговия размер и местоположение. Когато туморите не са сериозни или не причиняват значителни симптоми, може да се използва подход „наблюдавайте и чакайте“. Друг път трябва да се предприемат по-инвазивни мерки, като операция.

Доброкачествени тумори

Кавернозни хемангиоми могат да бъдат оставени сами, ако не причиняват проблеми. Но понякога те трябва да бъдат отстранени хирургически. Дермоидни кисти често трябва да бъдат хирургично изрязани, особено когато нарастват по размер.

Ракови тумори

Бавно растящите тумори може да изискват само внимателно изчакване. Но когато туморите са по-сериозни, могат да се използват различни подходи за лечение, включително лъчева терапия за намаляване на тумора и операция за отстраняването му.

Каква е перспективата?

The перспектива за някой с доброкачествен очен тумор обикновено е благоприятно. Но по-големите тумори или тумори, които са по-трудни за лечение, могат да причинят постоянни проблеми с очите, като проблеми със зрението и изпъкнали очни ябълки.

Вашата преживяемост с рак на окото зависи от вида рак, който имате, както и от това кога сте получили диагнозата. Вашата възраст и цялостно здравословно състояние, когато сте получили диагнозата, също оказват влияние върху вашите дългосрочни резултати.

Раковите заболявания, хванати по-рано, са по-оцелели. Според Американско дружество по клинична онкология5-годишната преживяемост при рак на очите е 80%. Ако ракът се диагностицира навреме, преживяемостта се увеличава до 85%.

Важно е да запомните, че всеки индивид с рак е уникален. Лекарите и другите здравни специалисти лекуват хора с рак, а не статистика за рака.

Не е обичайно да имате тумор в областта на очите. Симптомите на тумор зад окото ви варират, но много от тях включват промени в зрението, изпъкнали очни ябълки, дразнене на очите и промени в движението на очите.

Ако имате някой от тези симптоми, незабавно посетете медицински специалист. Повечето очни тумори са доброкачествени, а раковите очни тумори могат да бъдат успешно лекувани, особено когато бъдат открити навреме.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss