Какви са симптомите на ранен стадий на очен меланом?

Ракът на очите често се развива с малко симптоми, включително промени в зрението или тъмно петно ​​върху ириса (цветната част) на окото ви. Редовните очни прегледи могат да ви помогнат да поставите диагнозата по-рано.

Ракът на окото обикновено се развива без симптоми, докато стане много напреднал или се появи в очевидна част на окото. Ракът на очите е доста необичаен, но ако сте изложени на риск, вашият лекар може да ви изследва всяка година или при редовните очни прегледи.

Тази статия ще проучи какви ранни симптоми може да имате – ако има такива – как вашият лекар може да ви прегледа за меланом на окото и каква може да бъде вашата прогноза след лечението.

Какви са първите симптоми на рак на очите?

Ракът на очите може да бъде труден за ранно диагностициране, тъй като симптомите често не се появяват, докато ракът не е напреднал. Кога симптоми се появяват, те могат да включват нещо като:

 • тъмно петно ​​върху ириса на окото ви
 • замъглено виждане
 • поплавъци
 • загуба на част от зрителното поле
 • промени в размера или формата на вашата зеница
 • изпъкване на окото
 • проблеми с начина, по който окото ви се движи в орбитата
 • промяна в позицията на окото ви

Как да разберете дали имате очен меланом?

Диагностиката на очен меланом и всяко друго очно заболяване започва с редовни очни прегледи.

Вашият лекар ще започне посещения, разпитвайки за семейната и личната ви здравна история, както и за всички проблеми със зрението или промени, които сте изпитали от последния си преглед.

Симптомите и фамилната анамнеза могат да помогнат на Вашия лекар да разбере какъв конкретен тест да извърши. В случай на очни меланоми, диагноза обикновено се случва след тестове, които разглеждат:

 • вътрешността на окото си за тумори или други дефекти с помощта на специален микроскоп
 • оценка на движението на очите ви, размера на зеницата, формата и реакцията към светлина
 • преглед на зрението
 • образни тестове като рентгенови лъчи
 • ултразвук
 • тестване на багрила
 • биопсия
 • кръвни изследвания

Средна възраст за развитие

Повечето очни меланоми се диагностицират между възрастта 60 и 80, а пикът им е около 70-годишна възраст.

Симптомите на рак на окото могат да бъдат сбъркани в началото с нормални, свързани с възрастта промени в зрението. Очните меланоми могат да се появят на всяка възраст, само че са по-редки при по-младите хора.

Колко бързо напредва?

Първото нещо, което ще се случи, след като бъдете диагностицирани с рак на окото, е Вашият лекар да провери дали ракът се е разпространил и докъде.

Както при повечето видове рак, ракът на очите има потенциала да се разпространи или да метастазира в други части на тялото. Метастази от очен меланом рядко възникват по време на първоначалната диагноза. Обикновено се появява след отстраняване на засегнатото око.

Метастазите се срещат при около 40-50% от случаите на очен меланом и 80% от тези случаи се разпространяват в черния дроб.

Въз основа на това колко агресивен е вашият рак, метастазите може да не бъдат открити 2 или 3 години след първоначалната ви диагноза или дори десетилетия след лечението.

Как се лекува рак на очите?

Ракът на очите може да се лекува с лъчева терапия, химиотерапия с капки за очи, криотерапия или хирургия. Вашият лекар ще ви насочи кое лечение е най-доброто за вашия специфичен тип и стадий на рак.

Беше ли Ви полезно?

Изглед от ранен етап

Раковите заболявания на очите са трудни за хващане на ранен етап поради липсата на симптоми, но повечето хора, които развиват очен меланом, оцеляват след заболяването.

Според Американското дружество за борба с рака около 80% от хората, диагностицирани с рак на очите като цяло, са все още живи 5 години след поставянето на диагнозата.

Раковите заболявания, които все още не са се разпространили, имат най-висок процент на оцеляване при 85% след 5 години, но раковите заболявания, които се разпространяват в областта близо до окото, имат a 67% процент на оцеляване при 5 години, а ракът на очите, който се е разпространил в отдалечени области на тялото, има най-нисък процент на оцеляване, само 16%.

Ракът на очите е рядък, но също много лечим, когато бъде открит навреме. Повечето хора (около 85%), чийто рак не се е разпространил извън самото око, живеят поне 5 години след диагностицирането им.

Липсата на симптоми затруднява ранното диагностициране, но обсъждането на рисковите фактори с Вашия лекар и редовните очни прегледи могат да помогнат за ранното откриване на рак на окото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss