Какви са симптомите на доброкачествен (нераков) бъбречен тумор?

Много доброкачествени бъбречни тумори не причиняват симптоми. Но когато симптомите се появят, те могат да включват кръв в урината и болка в долната част на гърба или между ребрата и бедрата.

Доброкачествените бъбречни тумори са неракови образувания на атипични клетки, които не се разпространяват в други части на тялото. Начинът на живот и генетичните фактори могат да увеличат шанса ви да развиете доброкачествен бъбречен тумор.

Повечето израстъци които се развиват в бъбреците не са ракови и до 20% на малките тумори на бъбреците са доброкачествени. Лекарите обикновено ги откриват със сканиране и ги лекуват с операция.

Дори ако бъбречният тумор е доброкачествен, той може да причини здравословни проблеми. Може да почувствате болка или кръв в урината.

Имат ли симптоми доброкачествените тумори на бъбреците?

Много малки тумори няма да причинят признаци или симптоми и лекарят може да ги открие само когато лекува друго състояние.

Ако усетите симптоми, те могат да включват следното.

Кръв в урината (хематурия)

Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако забележите кръв в урината си или имате болка при уриниране. Кръвта в урината може да бъде свързана с инфекция.

Кръвта обаче може да се види само под микроскоп.

болка

Бъбречният тумор може да причини болка в долната част на гърба. Може също да почувствате болка между ребрата и бедрата.

Загуба на апетит и необяснима загуба на тегло

Може да откриете, че нямате интерес към яденето или че се чувствате сити много бързо.

анемия

Здравите бъбреци помагат на тялото да произвежда повече червени кръвни клетки, като произвежда хормона еритропоетин (ЕРО). Ако тумор повлияе на количеството освободен EPO или причини загуба на червени кръвни клетки в урината, може да развиете анемия.

Треска

Тази треска може да се появи и да изчезне или да продължи. Може да е свързано с инфекция.

Видове доброкачествени тумори на бъбреците

Някои видове доброкачествените бъбречни тумори включват:

 • бъбречен аденом
 • бъбречен онкоцитом
 • ангиомиолипома
 • фиброма
 • липома
 • ренинома
 • бъбречен шваном
 • бъбречен хемангиом

Папиларните бъбречни аденоми са най-често срещаният тип неракови бъбречни тумори.

Какво причинява доброкачествени тумори на бъбреците?

Причината за много доброкачествени тумори на бъбреците е неизвестна. Въпреки това, някои фактори, които могат увеличете шанса си за развитие на доброкачествен или раков бъбречен тумор включват:

 • пушене
 • консумация на прекомерни количества алкохол
 • с фамилна анамнеза за състояния като поликистоза на бъбреците
 • с наднормено тегло или затлъстяване
 • излагане на определени химикали и лекарства

Колко бързо растат доброкачествените бъбречни тумори?

По-стари изследване от 2015г предполага, че туморите на бъбреците могат да растат със средна скорост от около 0,3 сантиметра на година.

Въпреки това, доброкачествените бъбречни тумори могат да растат с различна скорост. Скоростта, с която туморът расте, може да зависи от вида на тумора, който имате, възрастта и цялостното ви здраве.

Как лекарите диагностицират доброкачествените тумори на бъбреците?

Лекарите могат да открият тумори в бъбреците чрез ултразвук, както и компютърна томография и магнитен резонанс. Те често ги откриват по време на процедури за други медицински проблеми.

За да разбере дали туморът на бъбрека е доброкачествен или злокачествен, Вашият лекар ще трябва да извърши биопсия, която включва вземане на малка проба от тумора.

Как лекарите лекуват доброкачествените тумори на бъбреците?

The първична форма от лечението на доброкачествени тумори на бъбреците е операция за отстраняване на тумора. Вашият лекар обаче може да препоръча други възможности за лечение, включително подход на изчакване и вижте, в зависимост от размера и местоположението на тумора.

Ако бъбречна инфекция или абсцес са отговорни за тумора, може да се наложи да приемате антибиотици като част от лечението.

Кога да се свържете с лекар

Най-добре е да се свържете с лекар, ако имате някакви симптоми на бъбречен тумор, като кръв в урината.

Важно е да потърсите медицинска помощ винаги, когато имате някакви притеснения.

Често задавани въпроси за доброкачествени тумори на бъбреците

Ето отговорите на някои от най-честите въпроси относно доброкачествените тумори на бъбреците.

Колко сериозен е доброкачественият бъбречен тумор?

Въпреки че доброкачествените тумори не са ракови, в зависимост от размера и местоположението на тумора, те могат да причинят болка, кръв в урината и други симптоми. Някои доброкачествени тумори на бъбреците може да са по-сериозни от други в зависимост от тяхната основна причина.

Трябва ли да се отстрани доброкачествен тумор на бъбрека?

Вашият лекар ще прецени много факторикато размера и местоположението на тумора, когато определяте дали се нуждае от отстраняване.

Какво може да се сбърка с тумор на бъбрека?

Кистите и камъните в бъбреците са някои неща, които хората могат да объркат с бъбречен тумор.

За вкъщи

Въпреки че доброкачествените тумори на бъбреците не са ракови, те могат да причинят кръв в урината и болка в долната част на гърба или между ребрата и бедрата.

Възможно е да нямате симптоми при доброкачествен бъбречен тумор. Лекарят може да открие тумор само по време на образно сканиране за друго състояние или симптом. Ако имате доброкачествен бъбречен тумор, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняването му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss