Какви са рисковите фактори за ДПХ?

Разбиране на ДПХ

Нормалната простата е жлеза с форма на орех, която обикновено не причинява проблеми на мъжете, докато не пораснат. С напредване на възрастта простатата ви започва да расте и може да причини симптоми на уриниране.

Някои мъже са по-склонни от други да развият доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) със симптоми.

Не можете да избегнете определени фактори, които допринасят за ДПХ. Но можете да намалите риска от това състояние. Прочетете, за да научите повече за ДПХ и често срещаните рискови фактори.

Как ДПХ влияе на тялото

Простатата е част от мъжката репродуктивна система. Това е жлеза, разположена точно под пикочния мехур. Основната му задача е да добавя течност и важни вещества към спермата.

Простатата се увеличава с времето. Ако имате ДПХ, увеличената ви простата може да притисне уретрата ви. Уретрата е тръбата, през която преминава урината ви, за да излезе от пикочния мехур от тялото ви.

Натискът от нарастващата простата затруднява излизането на урината от тялото и не позволява на пикочния мехур да се изпразни напълно.

ДПХ кара пикочния мехур да работи по-усилено за изхвърляне на урина. Това в крайна сметка може да отслаби пикочния мехур. С течение на времето се развиват и други симптоми, като честа или спешна нужда от уриниране и слаб поток на урината.

Чести рискови фактори за ДПХ

Почти всеки мъж ще развие уголемена простата. Рядко е мъжете в началото на 40-те или по-млади да имат ДПХ. Но до 80-те си години, до 90 процента на мъжете ще имат състоянието.

Освен възрастта има и други рискови фактори, които могат да ви направят по-склонни да развиете ДПХ, включително:

Семейна история

ДПХ може да протича в семейства. Проучвания са посочили различни гени, които могат да имат роля в развитието на ДПХ.

Етнически произход

ДПХ може да засегне мъже от всякакъв етнически произход. А проучване от 2007 г установи, че рискът от ДПХ е по-висок при афроамериканците и испаноговорящите мъже, отколкото при мъжете от бялата раса.

И все пак, по-нови изследвания показват, че няма ясни доказателства, че етническата принадлежност играе роля в развитието на ДПХ.

Диабет

Изследванията предполагат че диабетът има важна роля в развитието на ДПХ. Високите нива на инсулин могат да предизвикат растеж на простатата.

Хормонът инсулин обикновено извежда захарта от храните извън кръвния поток, за да се използва за енергия или да се съхранява в клетките. При хора с диабет тип 2 тялото не реагира толкова добре на инсулина. Нивата на инсулин са високи, но неефективни. Това води до скок в нивата на кръвната захар.

Когато панкреасът изпомпва още повече инсулин, за да намали кръвната захар, този излишък от инсулин стимулира черния дроб да произвежда повече инсулиноподобен растежен фактор (IGF). Смята се, че IGF предизвиква растежа на простатата.

Диабетът също води до високи нива на възпаление и може да повлияе на нивата на половите хормони, които действат върху простатата.

Сърдечно заболяване

Сърдечните заболявания не причиняват ДПХ. Но същите рискове, които допринасят за сърдечни проблеми, също увеличават растежа на простатата, като например:

  • затлъстяване
  • високо кръвно налягане
  • диабет

затлъстяване

Мъжете, които носят излишни телесни мазнини, имат по-високи нива на естроген, полов хормон, който може да накара простатата да расте.

Затлъстяването е част от по-голяма група симптоми, наречени метаболитен синдром, което също е така свързани за растежа на простатата.

Бездействие

Заседналостта може да доведе до проблеми с простатата. Мъжете, които са неактивни, са по-склонни да развият ДПХ. Поддържането на активност също помага да се избегне наднорменото тегло, което е друг фактор за ДПХ.

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция не причинява ДПХ – и ДПХ не причинява еректилна дисфункция. Двете условия обаче често вървят ръка за ръка.

Много лекарства, използвани за лечение на ДПХ, включително тамсулозин (Flomax) и финастерид (Proscar), могат да влошат проблемите с ерекцията.

Как да предотвратим ДПХ

Не можете да предотвратите някои рискове за ДПХ, като възраст и генетични фактори. Други са под ваш контрол.

Един от най-добрите начини да избегнете проблеми с простатата е да спортувате, което може да помогне за намаляване на възпалението. Упражнението също помага на тялото ви да използва инсулина по-ефективно.

Половин час аеробни дейности като плуване, колоездене или ходене през повечето дни от седмицата може да намали вероятността от развитие на симптоми на ДПХ.

Упражненията, комбинирани със здравословна диета, ще намалят шансовете ви за наднормено тегло и развитие на диабет, два други рискови фактора за ДПХ.

Говорете с Вашия лекар за рисковете от ДПХ

Важно е да бъдете открити с Вашия лекар относно всякакви притеснения относно здравето на простатата Ви. Говорете за вашите рискове и обсъдете начини за намаляване на факторите, които можете да контролирате.

Задавайте много въпроси и се уверете, че сте доволни от отговорите, преди да напуснете лекарския кабинет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss