Какви са прогнозата и степента на преживяемост за меланома по етапи?

Какво е меланом?

Меланомът е вид рак, който започва в клетките на кожата, които създават пигмента меланин. Меланомът обикновено започва като тъмна бенка по кожата. Въпреки това, той може да се образува и в друга тъкан, като окото или устата.

Важно е да следите бенките и промените в кожата си, тъй като меланомът може да бъде смъртоносен, ако се разпространи. Бяха над 10 000 смъртни случаи от меланом в Съединените щати през 2016 г.

Как се поставя меланома?

Стадиите на меланома се определят с помощта на TNM система.

Етапът на заболяването показва колко е напреднал ракът, като се вземе предвид размера на тумора, дали се е разпространил в лимфните възли и дали се е разпространил в други части на тялото.

Лекарят може да идентифицира възможен меланом по време на физически преглед и да потвърди диагнозата с биопсия, при която тъканта се отстранява, за да се определи дали е рак.

Но по-сложни технологии, като PET сканиране и биопсия на сентинелни лимфни възли, са необходими, за да се определи стадия на рака или докъде е напреднал.

Има пет етапа на меланома. Първият етап се нарича стадий 0 или меланом in situ. Последният етап се нарича етап 4. Степента на преживяемост намалява с по-късните стадии на меланома.

Важно е да се отбележи, че процентите на преживяемост за всеки етап са само приблизителни. Всеки човек с меланом е различен и вашата перспектива може да варира в зависимост от редица различни фактори.

Етап 0

Меланомът от етап 0 се нарича още меланом in situ. Това означава, че тялото ви има някои анормални меланоцити. Меланоцитите са клетките, които произвеждат меланин, който е веществото, което добавя пигмент към кожата.

В този момент клетките могат да станат ракови, но те са просто анормални клетки в горния слой на кожата ви.

Меланомът in situ може да изглежда като малка бенка. Въпреки че може да изглеждат безвредни, всички нови или подозрително изглеждащи белези по кожата ви трябва да бъдат оценени от дерматолог.

Етап 1

В стадий туморът е с дебелина до 2 мм. Може или може да бъде разязвена, което показва дали туморът е пробил кожата. Ракът не се е разпространил в близките лимфни възли или в отдалечени части на тялото.

За етап 0 и етап 1, хирургията е основното лечение. За етап 1, в някои случаи може да се препоръча биопсия на сентинен възел.

Етап 2

Меланом на етап 2 означава, че туморът е с дебелина повече от 1 mm и може да е по-голям или да е нараснал по-дълбоко в кожата. Може да е разязвена или да не е язвена. Ракът не се е разпространил в близките лимфни възли или в отдалечени части на тялото.

Хирургията за отстраняване на раковия тумор е обичайната стратегия за лечение. Лекарят може също да назначи биопсия на сентинелни лимфни възли, за да определи прогресията на рака.

Етап 3

В този момент туморът може да бъде по-малък или по-голям. При меланома 3 стадий ракът се е разпространил в лимфната система. Не се е разпространил в отдалечени части на тялото.

Възможна е операция за отстраняване на ракови тъкани и лимфни възли. Лъчевата терапия и лечението с други мощни лекарства също са често срещани лечения на етап 3.

Етап 4

Меланом на етап 4 означава, че ракът се е разпространил в други части на тялото, като белите дробове, мозъка или други органи и тъкани.

Може също да се е разпространил в лимфни възли, които са на добро разстояние от оригиналния тумор. Меланомът на етап 4 често е трудно излекуван с настоящи лечения.

Хирургия, радиация, имунотерапия, таргетна терапия и химиотерапия са опции за лечение на меланом в стадий 4. Може да се препоръча и клинично изпитване.

Процент на оцеляване

В 5-годишна преживяемост за меланом, според Американското раково дружество са:

  • Локален (ракът не се е разпространил отвъд мястото, където е започнал): 99 процента
  • Регионален (ракът се е разпространил в близост/до лимфните възли): 65 процента
  • Отдалечен (ракът се е разпространил в други части на тялото): 25 процента

5-годишната преживяемост отразява пациентите, които са живели най-малко 5 години след диагностицирането им.

Факторите, които могат да повлияят на процента на преживяемост са:

  • нови разработки в лечението на рак
  • индивидуалните характеристики на човек и цялостното здраве
  • реакцията на човек към лечението

Бъди проактивен

В ранните си стадии меланомът е лечимо състояние. Но ракът трябва да бъде идентифициран и лекуван бързо.

Ако някога видите нова бенка или подозрителна петна по кожата си, незабавно накарайте дерматолог да я оцени. Ако състояние като ХИВ е отслабило имунната ви система, прегледът е особено важен.

Един от най-добрите начини да избегнете развитието на рак на кожата е да носите защитен слънцезащитен крем през цялото време. Носенето на дрехи, които предпазват от слънцето, като слънцезащитни ризи, също е полезно.

Важно е да се запознаете с метода ABCDE, който може да ви помогне да определите дали една бенка е потенциално ракова.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss