Какви са ползите и рисковете от порт за химиотерапия?

Лечението на рак често включва множество вземания на кръв. Освен това, ако сте подложени на химиотерапевтично лечение, може да се наложи да го приложите през вена.

С течение на времето може да бъде болезнено многократното убождане с игли или интравенозни (IV) линии. Пристанището за химиотерапия може да бъде опция в тази ситуация, за да се улесни вземането на кръв и вкарването на химиопрепарати и IV течности в кръвния ви поток.

Тази статия ще разгледа по-подробно какво представлява портът за химиотерапия, как се имплантира, както и ползите и рисковете.

Какво е порт за химиотерапия и защо е необходим?

Порт за химиотерапия е малък диск или резервоар, който може да бъде направен от пластмаса или метал, с гумено уплътнение в горната част. Тънка, мека, гъвкава тръба, наречена линия или катетър, отива от този диск, който е обърнат към външната страна на тялото ви, директно в голяма вена.

Порт за химиотерапия обикновено се поставя точно под ключицата или по-рядко горната част на ръката. Той е с размер на една четвърт и създава малка подутина под кожата ви, която може да бъде покрита с дрехи.

Химиотерапевтичните лекарства и други течности или лекарства могат да се дават директно през пристанището. Това се прави със специална игла, която влиза в точка за достъп в порта. Течностите или лекарствата преминават през катетъра и директно в голяма вена. По този начин може да се вземе и кръв.

Това обикновено е много по-лесно и по-малко болезнено, отколкото постоянното поставяне на игли във вените.

Как се имплантира?

Портовете се имплантират хирургически. Това е кратка амбулаторна процедура, което означава, че можете да се приберете вкъщи след операцията. Обикновено можете да очаквате следното да се случи с тази процедура:

Ще ви бъдат дадени инструкции как да се грижите за разрезите. Важно е да следвате внимателно тези указания, за да избегнете инфекция или други проблеми.

Обикновено можете да махнете превръзката след 2 до 3 дни и да я оставите да се проветри, но ще искате да запазите разрезите покрити, когато се къпете или къпете. След като разрезите изсъхнат напълно, обикновено е безопасно да ги оставите да се намокрят.

Важно е да оставите всички Steri-Strips или пеперудни превръзки на място. Те могат да бъдат премахнати след около 10 до 14 дни.

В продължение на 3 до 5 дни след процедурата ще искате да избягвате да вдигате нещо по-тежко от 10 паунда.

Как изглежда?

Какви са предимствата на порта за химиотерапия?

Преди да решите за имплантиране на порт, вие и вашият лекар ще обсъдите процедурата, възможните ползи и рискове и ще решите дали е подходяща за вас.

Предимствата на химиопорта могат да включват:

Има ли рискове?

Както при повечето медицински процедури или устройства, портът за химиотерапия крие някои рискове. Те включват:

Добрата грижа за вашето пристанище може да помогне за намаляване на риска от инфекция и други усложнения. Можете да направите това чрез:

  • внимателно следвайте инструкциите за почистване
  • смяна на превръзки след имплантиране на порта
  • винаги мийте ръцете си, преди да докоснете порта
  • като се уверите, че пристанището не потъне под вода
  • да не се занимавате с контактни спортове или други дейности, които могат да ви накарат да се сблъскате с човек или предмет

Ако портът ви не се използва често, медицинска сестра ще трябва да го промива редовно, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци и запушвания.

Боли ли?

След имплантирането на порта може да имате известна болка или дискомфорт, но това обикновено отзвучава за ден или два. Болкоуспокояващите лекарства без рецепта като ибупрофен (Advil) или напроксен (Aleve) обикновено ще помогнат за облекчаване на болката след операцията.

След като разрезът зарасне, можете да правите всичко, което обикновено правите: домакинска работа, работни задачи и обичайните си упражнения. Въпреки това, вие ще искате да избягвате да играете всякакви контактни спортове, докато имате порт.

Ако установите, че носенето на предпазен колан е неудобно, след като сте имплантирали порт, поставете малка, сгъната кърпа между ремъка и тялото си, за да намалите триенето или натиска.

В по-голямата си част обаче не трябва да усещате никаква болка, след като разрезите зараснат от операцията по имплантиране. Ако имате някаква болка или дискомфорт, уведомете Вашия лекар или терапевтичен екип. Те могат да се справят с този проблем и да намерят решения.

Как се премахва?

Портовете могат да останат в тялото месеци или дори години. Но след като лечението ви приключи и вече не се нуждаете от порта, Вашият лекар ще насрочи среща, за да го премахне.

Както при операцията по имплантиране, премахването на порт включва кратка амбулаторна процедура, която обикновено се прави с локална анестезия. По време на процедурата ще бъдете будни, но сънливи.

За да премахне порта, Вашият лекар ще направи малък разрез в областта на порта и ще премахне порта, както и катетъра, който води до вена. След това разрезът ще бъде затворен и вие ще следвате инструкциите за грижи на вашия екип за лечение.

Долния ред

Честите химиотерапевтични лечения и вземането на кръв могат да бъдат болезнени и натоварващи вените ви. Порт за химиотерапия може да помогне за намаляване на убожданията с игла и да улесни вашия здравен екип да прилага лекарства и течности и да взема кръв.

Ако Вашият лекар предложи порт за химиотерапия, говорете с него за рисковете и ползите и какво ще означава това за Вашето лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss