Какви са перспективите за хората с анален рак?

Ракът на ануса е рядък вид рак. Като цяло има добра перспектива (82% относителен процент на оцеляване), когато бъде уловен в ранните етапи. Но тази перспектива пада, ако ракът се е разпространил в други части на тялото ви.

Ракът на ануса е рядък в сравнение с рака на дебелото черво или ректума. The Американско дружество за борба с рака (ACS) изчислява, че около 9760 души ще получат диагноза рак на ануса в Съединените щати през 2023 г.

Рискът от развитие на рак на ануса през целия живот е около 1 на 500. Най-често се среща при хора, които имат рискови факторикато:

 • човешки папиломен вирус (HPV) или HIV инфекция

 • множество сексуални партньори, поради повишен риск от ХИВ и HPV
 • анални брадавици
 • рак на шийката на матката, вагината или вулвата, често причинен от HPV инфекции
 • история на тютюнопушене
 • компрометирана имунна система
 • рецептивен анален полов акт при мъже и жени (поради повишен риск от HPV инфекции)

Средно хората с рак на ануса живеят около 5 години 69% толкова често, колкото хората без анален рак. Стадият на вашия рак към момента на поставяне на диагнозата оказва силно влияние върху вашата перспектива.

Прочетете, за да научите повече за перспективите за анален рак и факторите, които влияят върху перспективите.

Езикът има значение

Ние използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване. Вашият лекар може по-добре да ви помогне да разберете как вашите специфични обстоятелства ще се превърнат в диагноза, симптоми, лечение и перспектива.

Прогноза според стадия на рак на ануса към момента на поставяне на диагнозата

Вашият стадий на рак към момента на поставяне на диагнозата е един от най-важните фактори, които определят шансовете ви за оцеляване. Ракът на ануса има най-добри перспективи, когато не се е разпространил в отдалечени части на тялото ви.

Лекарите използват няколко системи за стадиране на анален рак. ACS разбива рака в три етапа за отчитане на процента на оцеляване. Хората в Съединените щати с анален рак са имали следните 5-годишни нива на относителна преживяемост от 2011 до 2017 г.:

Стадий на рак Описание 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран без разпространение извън аналната област 82%
Регионален се разпространява в близките лимфни възли или структури 66%
Далечен се разпространява в отдалечени области като черния дроб или белите дробове 35%
Като цяло всички етапи комбинирани 69%

5-годишната относителна преживяемост е мярка за това колко хора с рак са живи 5 години по-късно в сравнение с хората без рак.

Научете повече за етапите на аналния рак.

Прогноза по вида на аналния рак

Повече от 90% от аналните ракови заболявания са плоскоклетъчен карцином. Този тип рак започва в сквамозни клетки, които покриват ануса ви. Степента на преживяемост е подобна на аналния рак като цяло, тъй като представлява по-голямата част от тези видове рак.

По-редките видове анален рак включват:

 • Аденокарцином: Аденокарциномът на аналния канал се развива в жлезисти клетки и има тенденция да бъде по-агресивен от плоскоклетъчния карцином. В 2019 преглед от 1729 случая, изследователите съобщават за 5-годишна преживяемост от 55%.
 • Базалноклетъчен карцином: Базалноклетъчният карцином започва в клетките, които произвеждат нови кожни клетки. Степента на оцеляване не е добре установена поради рядкост и малките размери на извадката от наличните проучвания.
 • Меланом: Меланомът се развива в клетките на кожата, които произвеждат пигмент. Меланомът на аналния канал има много лоша перспектива с 5-годишна преживяемост от около 20%.
 • Стомашно-чревен стромален тумор: Стомашно-чревните стромални тумори се развиват в специални клетки в стената на вашия стомашно-чревен тракт. Те са изключително редки в аналния канал. Стомашно-чревните стромални тумори като цяло имат 5-годишна относителна преживяемост от 83%.

Други фактори, които влияят върху перспективите на хората с анален рак

Други фактори, които могат да повлияят на перспективите за анален рак, включват следното.

Местоположение на рака

Ракът на ануса се разделя на две групи в зависимост от това къде започва ракът:

 • рак на аналния канал се развива в прохода, който води от външната част на ануса до ректума
 • ракови заболявания на перианалната област се развиват върху кожата, която съставлява външната част на вашия анус

Ракът на перианалната кожа има тенденция да се диагностицира при по-ранен етапкоето също означава, че има тенденция да има по-добра перспектива.

Мъжки пол и разпространение в лимфните възли

В Преглед на проучванията за 2022 гизследователите установиха, че мъжкият пол и разпространението на рака в лимфните възли обикновено водят до по-лоша обща преживяемост и по-голям шанс за неуспех на лечението.

Общо здраве и млада възраст

Хората с диагноза рак на ануса в по-млада възраст са склонни да имат по-добри шансове за оцеляване от хората, които са получили диагноза на по-късна възраст. В проучване от 2021 г. изследователите установиха, че възрастта под 60 години е свързана с 3,24 пъти по-висок шанс за оцеляване при 372 души с ХИВ-отрицателен локализиран или регионален анален рак.

Повечето проучвания в Преглед на проучванията за 2022 г идентифицира по-добро състояние на ефективността като фактор, свързан с по-добра перспектива. Състоянието на ефективността е мярка за това колко добре можете да извършвате ежедневните си дейности.

HPV статус

В Преглед на проучванията за 2022 г, изследователите установиха, че по-ниските откриваеми нива на HPV 16 са свързани с по-добър резултат в 2 от 3 от проучванията, които прегледаха. HPV 16 е високорисков тип HPV, свързан с 50% на рак на шийката на матката.

Достъп до здравеопазване

това е добре установени че достъпът до качествено здравеопазване е свързан с по-добри резултати при хората с рак поради подобреното време за диагностициране и лечение. Хората с бариери пред лечението, като финансови затруднения или които живеят в райони с труден достъп до здравни услуги, може да имат по-големи трудности при получаването на навременна диагноза.

Много хора се притесняват да посетят своя лекар, когато имат проблеми с ануса или долната част на стомашно-чревния тракт. Въпреки това е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, ако подозирате, че може да имате рак на ануса, тъй като ракът само ще се влоши с времето.

Ракът на ануса е рядък вид рак. Като цяло има добра перспектива, когато бъде уловено в ранните етапи, но става по-трудно за лечение, ако се разпространи в други части на тялото ви.

Стадият на вашия рак е един от основните фактори, които определят степента на оцеляване. Други фактори като вашата възраст, цялостно здраве и вида на рака, който имате, също могат да повлияят на шансовете ви за оцеляване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss