Какви са лечебните етапи на MRSA?

В зависимост от това колко тежка е вашата инфекция, заздравяването на рани от MRSA може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. Инфекциите с MRSA могат да варират от лека кожна инфекция до много по-сериозна системна инфекция.

MRSA (устойчив на метицилин Стафилококус ауреус) е инфекция, причинена от стафилококова бактерия, която е станала резистентна към повечето обичайни антибиотици. Лесно се предава в здравни заведения, натоварени общности, фитнес зали и училища. Въпреки че не винаги е сериозен, MRSA може да бъде силно заразен.

Най-често MRSA се появява като кожна инфекция, но може да се разпространи в цялото тяло. Може да прогресира на етапи и заздравяването на получените рани може да отнеме повече време.

Тази статия разглежда всеки от тези различни лечебни етапи и видовете лечение, които може да са необходими, докато раните от MRSA преминават през своите лечебни етапи.

Какви са лечебните етапи за MRSA?

След като започнете лечение за MRSA, може да отнеме от няколко дни за лека инфекция до няколко месеца, за да се излекува напълно за по-сериозна инфекция.

Времето зависи от това колко сериозна е вашата инфекция, колко далеч се е разпространила, цялостното ви здравословно състояние и реакцията ви към лечението.

Ако са ви предписани антибиотици, важно е да завършите курса си с лекарства – дори ако симптомите са изчезнали. Това може да помогне да се предотврати инфекцията да стане по-устойчива на антибиотично лечение.

Лечението с MRSA често включва и грижа за раната, като почистване и дрениране на зоната на инфекцията. Лечебните етапи на рани от MRSA варират в зависимост от това колко тежка е инфекцията и цялостното ви здраве.

Като цяло, MRSA заздравяване на рани ще премине през тези етапи:

 • Хемостаза: Това е начален етап, когато раната започва да заздравява чрез съсирване. При MRSA този етап може да не е винаги очевиден.
 • Възпаление: Това е първият истински етап от лечението. Засегнатата област ще изглежда подута и зачервена. Това е така, защото имунната ви система се защитава срещу бактериите. Може също да видите образуване на гной на мястото на инфекцията по време на този етап. Този етап може да продължи няколко дни.
 • Пролиферация: Това е моментът, когато започва изграждането на нова тъкан, раната се свива и инфекцията се изчиства. Краищата на раната започват да се стягат.
 • Ремоделиране: По време на този етап колагенът се подравнява и раната се затваря напълно. На мястото на инфекцията с MRSA може да се образува белег. Понякога това ще избледнее с времето.

През всички етапи на лечение на MRSA, образуването на гной трябва да се почисти и отцеди от областта. Много е важно да поддържате раната чиста и да сменяте често превръзките, така че MRSA да не се разпространи в други части на тялото или да се прехвърли на други хора.

Как протича MRSA?

Прогресията на MRSA и свързаната инфекция на раната може да се категоризира, както следва:

 • Замърсяване: Това е, когато бактериите присъстват в раната без реакция на гостоприемника.
 • Колонизация: Това е, когато MRSA е в рана и започва да се размножава. На този етап е възможно несъзнателно да прехвърлите MRSA, дори ако нямате никакви симптоми.
 • Локална инфекция: Бактериите се придвижват по-навътре в тъканта на раната и продължават да се размножават, причинявайки симптоми на инфекция. Симптомите на инфекция с MRSA може да изглеждат като подуване, зачервяване, топлина, болка и изтичане на гной.
 • Системна инфекция: Рядко инфекцията с MRSA може да доведе до сепсис, инфекция на цялата система на тялото. Без лечение сепсисът може да бъде животозастрашаващ. Симптомите могат да включват висока температура, втрисане, ниско кръвно налягане и органна недостатъчност.

Времето за заздравяване варира ли за всеки етап?

След като лечението започне, времето за излекуване на свързаните с MRSA инфекции може да варира от няколко дни до няколко месеца. Времето за излекуване на MRSA също зависи от това в кой стадий на излекуване е започнало лечението:

 • Възпаление: Основната цел на този етап е да се ограничат по-нататъшните щети и да се премахнат вредните бактерии. Този етап на оздравяване може да продължи няколко дни.
 • Пролиферация: Раната ще започне да заздравява и инфекцията ще започне да се изчиства. Това може да отнеме няколко седмици в зависимост от тежестта на раната и инфекцията.
 • Ремоделиране: Това фаза ще започне около седмица 3 и ще продължи до 12 месеца, тъй като излишният колаген се разгражда и раната работи, за да се затвори напълно.

Като цяло, времето за излекуване на MRSA може да варира значително в зависимост от тежестта на инфекцията и цялостното ви здраве. Важно е да работите с вашия медицински специалист, за да завършите пълен курс на лечение за MRSA.

Колко време отнема раната от MRSA да се затвори?

Времето, необходимо за затваряне на раната от MRSA, може да варира в зависимост от тежестта на инфекцията, местоположението на раната и цялостното ви здраве.

По принцип леката кожна инфекция с MRSA може да започне да се подобрява в рамките на няколко дни след началото на лечението, като раната започва да се затваря малко след това.

По-дълбоките или по-обширни кожни инфекции, като абсцеси, може да отнемат няколко седмици или повече лечение и грижа за рани.

Какви лечения използвате във всеки етап от лечението на MRSA?

Лечението на MRSA може да варира в зависимост от стадия на инфекцията:

 • Колонизация: Обикновено не е необходимо лечение на този етап, но добрите хигиенни практики са важни за минимизиране на разпространението на MRSA в тялото и пренасянето му извън тялото.
 • Локална инфекция: Лечението на леки кожни инфекции може да включва прием на антибиотици, като триметоприм-сулфаметоксазол (Bactrim), клиндамицин или доксициклин, за приблизително 5-14 дни. Плановете за лечение и тяхната продължителност варират в зависимост от медицинските нужди на дадено лице и как инфекцията реагира на лечението. Поддържането на всяка рана чиста и превързана също е важно за заздравяването.
 • Системна инфекция: При по-дълбоки кожни инфекции или системно разпространение може да са необходими интравенозни антибиотици, хоспитализация и понякога операция.

Други препоръки за лечение в допълнение към антибиотиците и грижите за рани могат да включват мерки за облекчаване на болката и евентуално физиотерапия в зависимост от тежестта и местоположението на инфекцията.

Инфекциите с MRSA могат да варират от лека кожна инфекция до много по-сериозна системна инфекция. Тежестта и местоположението на инфекцията ще повлияят на препоръките за лечение и времето за оздравяване.

Инфекциите с MRSA без симптоми обикновено не изискват лечение. Кожна инфекция в ранен стадий обикновено се лекува само с антибиотици и внимателна грижа за раната, докато по-тежка инфекция ще изисква интравенозни антибиотици и евентуално операция.

В зависимост от тежестта на инфекцията, заздравяването на рани от MRSA може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. Важно е да работите с вашия медицински специалист и да завършите пълен курс на лечение, за да излекувате правилно инфекция с MRSA и да предотвратите усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss