Какви са етапите на хроничната лимфоцитна левкемия (CLL)?

Лекарите използват една от двете системи за класифициране на CLL. Но етапът сам по себе си не е достатъчен, за да оцените възможностите за лечение и вашата перспектива с CLL.

Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) е състояние за цял живот за повечето хора. Този вид рак не е лечим, но много хора могат да живеят много години.

Има две основни системи за поставяне на CLL: Rai и Binet. Те се основават на това колко напреднал е ракът в тялото ви.

Лекарите базират препоръките за лечение и вашата перспектива с ХЛЛ на Международния прогностичен индекс за ХЛЛ (CLL-IPI). CLL-IPI взема предвид етапа, както и вашата възраст, генетични фактори и биохимия.

Rai стадийна система за CLL

Лекари в САЩ Най-често използвайте системата Rai за поставяне на CLL. Тази система разглежда лимфоцитите в кръвта ви, наред с други фактори. Ако имате най-малко 5000 лимфоцити на микролитър кръв, които всички са се развили от една и съща оригинална клетка, имате лимфоцитоза.

Лимфоцитозата присъства във всички стадии на CLL в системата Rai. Системата също така отчита броя на червените кръвни клетки (RBC) и тромбоцитите, както и размерите на вашите лимфни възли, далак и черен дроб.

Човек може да получи диагноза CLL без никакви симптоми. С напредването на състоянието те могат да получат:

 • умора
 • задух
 • отслабване
 • нощно изпотяване
 • субфебрилитет
 • инфекции

Етап 0

В стадий 0 е налице лимфоцитоза. Броят на червените кръвни клетки и тромбоцитите е типичен или почти типичен. Няма увеличение на далака, черния дроб или лимфните възли. За класификация на лечението това е етап с нисък риск.

Етап 1

Етап 1 споделя всички характеристики на стадий 0, с изключение на това, че лимфните възли са увеличени. Останалите органи са с типичен размер, а броят на червените кръвни клетки и тромбоцитите е в нормални граници. Това е етап на междинен риск.

Етап 2

Етап 2 се характеризира с уголемяване на далака (спленомегалия) и възможно уголемяване на черния дроб (хепатомегалия) или лимфни възли. Броят на червените кръвни клетки и тромбоцитите е в нормални граници. Това също е междинен рисков етап.

Етап 3

В допълнение към лимфоцитозата има нисък брой на червените кръвни клетки (анемия), но броят на тромбоцитите е на типичните нива. Може да има или да няма увеличение на лимфните възли, черния дроб или далака. Етап 3 е високорисков етап за целите на лечението.

Етап 4

В стадий 4 поне един от лимфните възли, далакът или черният дроб са увеличени. Броят на вашите червени кръвни клетки може да е нисък, причинявайки анемия. Броят на тромбоцитите също е нисък (тромбоцитопения). Това е етап с висок риск.

Система за поставяне на Binet за CLL

Лекари в Европа по-често използвайте системата за етапи на Binet за CLL. Тази система разглежда ефекта на CLL върху пет групи лимфоидни тъкани:

 • лимфни възли на врата
 • лимфни възли в слабините
 • лимфни възли под мишниците
 • далак
 • черен дроб

Наличието или отсъствието на анемия (нисък брой на червените кръвни клетки) и тромбоцитопения (нисък брой на тромбоцитите) също са важни.

Етап А

В стадий А няма анемия или тромбоцитопения. По-малко от три групи лимфоидна тъкан са увеличени.

Етап Б

Както при стадий А, броят на червените кръвни клетки и тромбоцитите в стадий B е типичен. Въпреки това, три или повече групи лимфоидна тъкан са увеличени.

Етап C

В стадий C са налице анемия, тромбоцитопения или и двете. Могат да бъдат увеличени произволен брой тъканни групи.

Лечение на стадии на CLL

Според Американско общество за борба с рака, няма достатъчно доказателства, че ранното лечение на CLL помага на хората да живеят по-дълго. Така че лечението обикновено се извършва само когато състоянието се влоши или причини предизвикателни симптоми.

The CLL-IPI помага на лекарите да определят препоръка за лечение. CLL-IPI е система за оценяване, която отчита тези пет фактора:

 • Етап на Бине или Рай
 • възраст над 65 години
 • ниво на бета-2 микроглобулин туморен маркер в кръвта
 • мутация или делеция на протеина TP53
 • мутация на IGHV гена

Лекарите вземат предвид вашия резултат и симптоми, за да определят дали да продължат с лечението или не.

Лечението от първа линия за CLL включва:

 • химиотерапия
 • таргетни лекарства
 • моноклонални антитела

Ниска доза радиация или операция може да бъде алтернатива, ако са засегнати само далакът или лимфните възли.

При етапи с висок риск лекарят може да препоръча трансплантация на стволови клетки като лечение от първа линия.

Лечението от втора линия за CLL може да включва използване на лечение от първа линия, което не сте имали преди.

Ресурси за поддръжка

Ако живеете с CLL, можете да намерите ресурси като информационни специалисти и партньорска поддръжка чрез Leukemia & Lymphoma Society.

Американското дружество за борба с рака също предлага поддръжка и онлайн общности за оцелели и близки.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Ето отговорите на някои въпроси, които хората често задават относно живота с ХЛЛ.

Каква е очакваната продължителност на живота на някой с CLL?

Процентът на преживяемост при всеки рак зависи от няколко индивидуални фактора. Като цяло 5-годишната относителна преживяемост за CLL е 88%.

Какви фактори могат да повлияят на моята перспектива с CLL?

CLL-IPI взема предвид различни фактори, които могат да повлияят на вашата перспектива с CLL. Тези фактори включват вашата възраст, генетика, кръвни изследвания и стадий Rai или Binet.

Дали CLL е сериозен рак?

CLL не е лечим рак, но много хора живейте с години без лечение. Повечето хора имат периоди с лечение и периоди без лечение. Дори ако ракът изчезне след лечение, лекарите често очакват да се появи отново.

Системите за поставяне на Binet и Rai за CLL са важни компоненти за определяне на вашата перспектива с CLL. Лекарите също така вземат предвид вашата възраст, специфични генни мутации и химия на кръвта, за да оценят риска и да препоръчат лечение. Възможностите за лечение включват таргетни лекарства, химиотерапия, моноклонални антитела, радиация, операция и трансплантация на стволови клетки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss