Какви са етапите на застойната сърдечна недостатъчност?

Застойната сърдечна недостатъчност (CHF) обикновено прогресира през четири етапа с различни симптоми. Вашият стадий може да повлияе на вашия подход към лечението и очакваната продължителност на живота.

CHF е медицинско състояние, при което сърцето ви не е в състояние да изпомпва кръвта ефективно. Може да е резултат от различни основни сърдечни заболявания, като коронарна артериална болест, и може да доведе до натрупване на течност в или около белите дробове.

Американският колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) категоризират сърдечната недостатъчност в четири прогресивни етапаA до D. Тези етапи се характеризират с:

 • специфични симптоми
 • нива на сърдечна дисфункция
 • функционални ограничения
 • цялостно въздействие върху качеството ви на живот

Прочетете, за да научите повече за етапите на сърдечна недостатъчност и как те влияят на вашите възможности за лечение и перспективи.

етапи на сърдечна недостатъчност
Илюстрации от Алиса Кийфър. Дизайн от Maya Chastain.

Етап А: В риск

Този начален етап се определя от състояния, които повишават риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Не изпитвате никакви симптоми и няма доказателства за структурни проблеми със сърцето ви.

Състояния, които могат да повишат риска Ви, може включват:

 • хипертония
 • диабет
 • затлъстяване
 • фамилна анамнеза за сърдечни заболявания
 • анамнеза за разстройство, свързано с употребата на алкохол или вещества
 • възраст над 70

Лечение

Тъй като в етап А няма симптоми или структурни сърдечни промени, основният фокус е идентифицирането и управлението на рисковите фактори. Те могат да включват промени в начина на живот, като приемане на здравословна диета и редовни упражнения за предотвратяване на прогресирането на сърдечната недостатъчност.

Етап B: Предсърдечна недостатъчност

Във втория етап не трябва да има симптоми или признаци на сърдечна недостатъчност. Но има доказателства за поне едно от следните:

 • структурни промени в сърцето
 • повишено налягане в лявата камера на сърцето
 • рискови фактори от стадий А плюс повишени B-тип натриуретичен пептид (BNP) или постоянно повишен тропонин

Лечение

Лечението на етап B има за цел да управлява всички основни структурни проблеми и да предотврати развитието на симптоми. Лекарят може да предпише лекарства като инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE) или бета-блокери, за да подобри сърдечната функция и да намали напрежението върху сърцето.

Етап C: Симптоматична сърдечна недостатъчност

Този етап се характеризира с появата на симптоми, дължащи се на сърдечна недостатъчност. Тези симптоми могат да варират по тежест от леки до тежки.

Те могат включват:

 • задух
 • умора и слабост

 • упорита кашлица или хрипове

 • намалена толерантност към упражнения
 • подуване на краката, глезените или корема поради задържане на течности
 • повишен сърдечен ритъм

Лечение

В стадий C лечението има за цел да овладее симптомите. Лекарят може да предпише специфични лекарства за сърдечна недостатъчност. Те могат също да предложат обучение за сърдечна недостатъчност, включително ограничаване на течностите и солта.

Етап D: Напреднала сърдечна недостатъчност

В стадий D изпитвате тежки симптоми, въпреки че получавате подходящо медицинско лечение. Може да изпитате симптоми дори в покой, което затруднява извършването на ежедневните дейности. Също така е по-вероятно да претърпите чести хоспитализации поради влошаване на симптомите.

Лечение

Лечението на CHF в стадий D е по-агресивно и най-често включва насочване към напреднал специалист по сърдечна недостатъчност. Те могат да ви оценят за възможности за лечение като:

 • сърдечна трансплантация
 • устройства за подпомагане на лявата камера (LVADs)
 • палиативна грижа

Как стадият на сърдечна недостатъчност влияе върху продължителността на живота?

Като цяло очакваната продължителност на живота има тенденция да намалява, когато сърдечната недостатъчност прогресира от стадий А в стадий D. Хората в стадий А и стадий Б, които са изложени на риск или имат структурни сърдечни нередности, може да имат относително типична продължителност на живота с подходящо лечение.

В стадий C, където са налице симптоми, очакваната продължителност на живота може да варира в зависимост от фактори като ефективност на лечението и цялостно здраве.

В стадий D или напреднала сърдечна недостатъчност очакваната продължителност на живота е по-кратка, обикновено между 6-12 месеца.

Етапи срещу класове на сърдечна недостатъчност

Лекарите могат също да категоризират CHF според четири класа, установени от Нюйоркската сърдечна асоциация (NYHA). Те не са същите като четирите етапа на ACC/AHA. Все пак, АХА отбелязва, че класовете се отнасят за хора със CHF в етап C или D.

Класовете на NYHA категоризират сърдечната недостатъчност въз основа на физиологичното въздействие върху изпомпващата способност на сърцето ви. Четирите класа са:

клас NYHA Описание
аз без физически ограничения
II удобно в покой, но редовната активност може да причини симптоми
III удобно в покой, но дори лека активност може да причини симптоми
IV симптоми в покой, като активността причинява допълнителен дискомфорт

Въпреки широкото им използване, има продължаващ дебат сред изследователите колко полезни са класовете на NYHA.

За вкъщи

CHF може да се класифицира в четири етапа, от A до D. Тези етапи помагат на лекарите да оценят тежестта на вашето състояние и да насочат медицински интервенции за подобряване на качеството ви на живот. Въпреки това ранното идентифициране на симптомите, следването на план за лечение и извършването на промени в начина на живот могат значително да повлияят на продължителността на живота на всички етапи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss