Какви работни места са най-добри за хора с профил на Аспергер?

Идеалните работни места за тези с профил на Аспергер включват такива, които дават приоритет на самомотивацията, ориентацията към детайлите и интелектуалната сложност.

Млад мъж с профил на Аспергер сканира пакет по време на работа.

Профилът на Аспергер – известен преди като синдром на Аспергер – е вид разстройство от аутистичния спектър, което се характеризира със социални и поведенчески увреждания с малко или никакви интелектуални или езикови забавяния.

Тъй като хората с аутизъм с профили на Аспергер не се нуждаят от толкова много подкрепа, колкото други хора с аутизъм с по-тежък аутизъм, те често се описват като „високо функциониращи“. Този термин обаче е сравнително остарял и не отчита предизвикателствата, които хората с аутизъм могат да изпитат в ежедневието си – особено когато става въпрос за работа.

По-долу ще разгледаме някои от възможностите за работа, в които аутистите с профили на Аспергер могат да процъфтяват, както и ще обсъдим какви условия съществуват за аутистите на работното място.

Кои са най-добрите работни места за хора с профил на Аспергер?

Аутизмът засяга всеки индивид по различен начин, но хората с аутизъм с профили на Аспергер обикновено изпитват увреждания в две области ― социална комуникация и взаимодействие, както и поведение и дейности:

 • Нарушена социална комуникация и взаимодействия: Хората с профили на Аспергер може да имат намален интерес към социалните взаимодействия и може да им е трудно да имат социални взаимодействия с другите. Хората с аутизъм с Аспергер са склонни да се изразяват невербално по различен начин от другите, като например да използват нетипични изражения на лицето или жестове.
 • Ограничено и повтарящо се поведение и дейности: Хората с аутизъм с профил на Аспергер често проявяват модели на повтарящо се поведение, като повтарящи се движения на тялото или реч. Хората с профили на Аспергер може да се затруднят да се откажат от определено поведение или да се включат в поведение, с което не са свикнали.

Въпреки че хората с профили на Аспергер могат да намират неща като социални взаимодействия и промени в дейността трудни, те често процъфтяват в други области. Например аутистите с Аспергер могат да открият, че успяват най-добре в задачи, които са ориентирани към детайлите и се повтарят или изискват някой със силна памет или интелект.

Що се отнася до заетостта, някои от възможните работни места, които се възползват от тези силни страни, като същевременно ограничават потенциалните предизвикателства, могат да включват:

 • градинарство
 • озеленяване
 • водопровод
 • строителство
 • превоз с камиони
 • доставка на поща
 • въвеждане на данни
 • транскрипция
 • складиране на дребно
 • лично пазаруване
 • разходка на куче
 • грижи за животните
 • кодиране

Разбира се, дори и с предложенията по-горе, няма работа, която да е „най-добра“ за всеки с профил на Аспергер. Вместо това, повечето аутисти откриват, че се чувстват най-пълноценни в работа, която балансира техните предизвикателства с техните силни страни. Намирането на работодател, който включва невродивергентни хора, също е от ключово значение за една пълноценна кариера.

Има ли агенции за работа за хора с профил на Аспергер?

Ако вие или някой, когото обичате, се интересувате от проучване на различните ресурси, които съществуват за хора с аутизъм, които търсят работа, ето няколко, за да започнете:

 • Job Accommodation Network (JAN) споделя възможности за настаняване на работното място за хора с увреждания.

 • Политиката за заетост на Office of Disability Employment разполага с ресурси за заетост за възрастни с аутизъм.

 • Програмата за използване на изследвания за независим живот (ILRU) има инструмент за търсене на центрове за независим живот.

 • Междуведомственият координационен комитет за аутизъм (IACC) разполага с ресурси за работа за възрастни с аутизъм.

 • Съветът на държавните администратори по професионална рехабилитация (CSAVR) има списък на държавните агенции за професионална рехабилитация.

Беше ли Ви полезно?

Работно настаняване за хора с профил на Аспергер

Аутизмът може да повлияе на начина, по който някой се ангажира със света около себе си – а за хората с профили на Аспергер това понякога може да направи наемането на работа предизвикателство. Всъщност изследванията показват, че значителен процент от хората с аутизъм остават безработни поради фактори като дисбаланс в работните места и липса на настаняване.

Въпреки това аутизмът се счита за увреждане съгласно Закона за американците с увреждания (ADA), което означава, че съществуват приспособления, за да се намалят потенциалните предизвикателства на работното място. Ако планирате да поискате разумно настаняване за себе си или за любим човек, ето няколко въпроса, които трябва да обмислите предварително:

 • Какви бариери изпитвате вие ​​или ваш близък, които затрудняват работата?
 • С кои работни задачи вие или ваш близък имате най-много проблеми?
 • Какви приспособления съществуват, за да помогнат за подобряване на тези ограничения и предизвикателства на работното място?

Настаняването може да варира от работа на работа и от човек на човек, в зависимост от техните нужди. Например, човек с аутизъм с профил на Аспергер може да не се нуждае от приспособяване за четене или писане, но вместо това може да се възползва от цифрови календари и писмени съобщения, за да помогне с неща като поддържане на задачата и комуникация.

Какви професии не са добри за хора с профил на Аспергер?

Няма правилна или грешна работа за аутисти с профил на Аспергер. Но докато някои аутисти могат да изберат да се изправят директно пред предизвикателствата на работното място, други може да искат да запазят енергията си, като ограничат тези предизвикателства.

Например, аутистите с профили на Аспергер може да се затруднят да работят на работа, която включва много социално взаимодействие или промяна на отговорностите, като продажби или преподаване. А за хората с аутизъм, които имат и други предизвикателства, като затруднения в обучението или психични заболявания, някои служебни задължения могат да бъдат още по-трудни.

Когато става въпрос за избор на най-добрата работа за някой с аутизъм, хората с аутизъм винаги трябва да решават какъв тип работа е подходящ и не работи за тях.

Всеки има лоши дни на работа, но ако работата ви кара да се чувствате стресирани и претоварени през повечето време – това може да не е добра среда за вас.

Беше ли Ви полезно?

Квалифицира ли се профил на Аспергер като увреждане?

Увреждането е всяко физическо или умствено увреждане, което затруднява дадено лице да участва в значителни жизнени дейности. Въпреки че много хора с аутизъм не гледат на своя аутизъм като на увреждане, разстройството от аутистичния спектър се счита за неврологично увреждане на развитието, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Хората с аутизъм с профил на Аспергер може да не изпитват същото ниво на увреждане като другите хора с аутизъм, като тези с интелектуални или езикови увреждания. Въпреки това наличието на профил на Аспергер може да затрудни пълноценното управление на ежедневните дейности.

Ако решите да кандидатствате за инвалидност, психолог ще оцени вашите симптоми и ще вземе решение дали отговаряте на изискванията за обезщетения за инвалидност или не. Научете повече за връзката на аутизма с увреждането тук.

Хората с аутизъм с профил на Аспергер често изпитват повишени социални и поведенчески увреждания, които понякога могат да доведат до предизвикателства на работното място.

За хората с аутизъм, които изпитват предизвикателства на работното място, приспособяването на работното място може да помогне за намаляване на тези трудности и да им позволи да се опират на собствените си силни страни.

Най-добрите работни места за някой с профил на Аспергер вероятно ще дадат приоритет на независимостта и ще бъдат ориентирани към детайлите. Много кариерни пътеки за работа от вкъщи може да са идеални. Ресурсите за заетост съществуват, за да ви помогнат да намерите най-добрата работа за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss