Какви витамини трябва да избягвате, ако имате МС?

Докато витамини като витамин D могат да помогнат на симптомите на МС, някои изследвания показват, че твърде много витамин С или витамин В7 може да ги влоши.

Множествената склероза (МС) е хронично състояние, което засяга централната нервна система (ЦНС). Когато имате МС, имунната ви система атакува защитния слой около нервните влакна, причинявайки възпаление и лезии.

Понастоящем няма лек за МС, но можете да управлявате симптомите с промени в начина на живот, лекарства и потенциално витамини.

Въпреки че голяма част от изследванията върху витамините, които са от полза за МС, са неубедителни, много хора приемат добавки, за да помогнат за справяне с това състояние. Но тъй като някои изследвания показват, че твърде много витамин С или витамин В7 (биотин) може влошават се Симптоми на МС, може да поговорите с Вашия лекар за избягването им.

Ето какво трябва да знаете.

Какви витамини биха могли потенциално да влошат множествената склероза?

Има някои доказателства, които предполагат, че приемането на твърде много от тези витамини може да влоши вашите симптоми на МС:

Витамин Ц

Въпреки че някои по-стари изследвания от 2002 г предполага, че витамин С може да е от полза за симптомите на МС, преглед от 2018 г. предполага, че твърде много витамин С всъщност може да ги влоши.

Изследователите казват, че високите нива на витамин С могат да навредят на пациентите, защото насърчават реакцията на Фентън. Реакцията на Фентън възниква, когато желязото и водородният пероксид взаимодействат и създават хидроксилен радикал, който е реактивен и токсичен за човешките клетки.

Това означава, че високите концентрации на антиоксиданти като витамин С в кръвта могат да насърчат тази токсична реакция и по този начин да влошат възпалението в тялото. Това означава, че приемането на витамин С, дори в терапевтични дози, може да влоши възпалителни заболявания като МС

Биотин (B7)

Въпреки че има някои доказателства, които предполагат, че високите дози биотин подобряват симптомите при пациенти с прогресивна МС, има и доказателства, които предполагат, че той прави обратното.

В проучване от 2017 г. изследователите установиха, че дневните дози (300 милиграма на ден) витамин b7 в продължение на 1 година не водят до трайно подобрение при пациенти с прогресираща МС. Една трета от пациентите също са имали влошени симптоми.

Изследователите не са сигурни защо симптомите се влошават при някои пациенти. Възможно е, тъй като заболяването им вече напредва, симптомите им така или иначе да са станали по-тежки.

Учените също теоретизираха, че увредената централна нервна система на пациентите не може да реагира ефективно на увеличеното метаболитно търсене, причинено от допълнителния биотин.

Тъй като биотинът помага за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините, възможно е приемането на допълнително количество да е било твърде натоварващо завече отслабена централна нервна система.

А Проучване от 2020 г също установи, че добавките с висока доза биотин не водят до подобрения на симптомите на МС за 1 година. В резултат на това изследователите съветват да не се приемат високи дози биотин за МС.

Какви витамини могат да помогнат при МС?

Според а 2018 прегледвитамин D е единственият витамин с достатъчно доказателства в подкрепа на редовната добавка при пациенти с МС.

Тъй като по-ниските нива на витамин D са свързани с по-висок риск от развитие на множествена склероза и влошена активност на заболяването, приемането на този витамин може да помогне за лечение на симптомите.

Витамините с много по-малко подкрепящи доказателства, които все още могат да помогнат при лечението на МС, включват:

  • витамин А: Витамин А може да потисне образуването на патогенни Т-клетки при пациенти с МС, което може да помогне подобряване на симптомите.
  • Витамин В1 (тиамин): Дефицит на тиамин са свързани с няколко невродегенеративни състояния като МС. Поради тази причина добавянето на тиамин може да помогне за симптомите на МС.
  • Витамин B6: Въпреки че дефицитът на витамин В6 е рядък, той може да се случи при хора с автоимунни заболявания като МС. Поради тази причина приемът на витамин B6 бих могъл помогне на симптомите на МС.
  • Витамин B12: Дефицитът на витамин В12 е един от най-често наблюдаваните дефицити сред хората с МС. Така че добавянето на витамин B12 теоретично може да помогне на симптомите.
  • Витамин Е: Тъй като тези с МС може вече имат ниски нива на витамин Еприемането му под формата на добавка може потенциално да помогне на симптомите.

Необходими са повече изследвания за връзката между тези витамини и МС, преди да можем да направим някакви заключения.

Преди да опитате някой от тези витамини за лечение на МС, помислете за разговор с Вашия лекар.

Може ли дефицитът на витамин да причини МС?

Според а 2015 прегледдефицитът на витамин D е рисков фактор за развитие на МС.

Но досега няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че други дефицити на витамини могат да доведат до симптоми на МС.

Долен ред

Някои данни сочат, че витамин С или витамин В7 (биотин) може да влоши симптомите на МС. Въпреки че се нуждаем от повече изследвания, за да знаем със сигурност, може да си струва да ги избягваме под формата на добавки в случай на потенциални усложнения.

Междувременно има доказателства, които предполагат, че добавянето на витамин D помага за подобряване на симптомите на МС.

Говорете с Вашия лекар, преди да вземете витамини или добавки за лечение на МС.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss