Каква е разликата между целулит и еризипел?

Еризипелът засяга външния слой на кожата ви, докато целулитът засяга вътрешните слоеве. Еризипелът обикновено има по-дефинирани граници по кожата, докато целулитът може да причини повече системни симптоми.

Целулитът и еризипелът са бактериални кожни инфекции. И двете могат да засегнат всяка област на тялото ви, но обикновено включват стъпалата и долната част на краката.

Еризипелът засяга епидермиса, най-горния слой на кожата ви. Може да засегне и близките лимфни възли.

Целулитът засяга дермата, вътрешните слоеве на кожата ви. Може също да се разпространи в тъканите, сухожилията и мускулите под слоя на дермата.

Тази статия обсъжда причините, симптомите и лечението на целулит и еризипел. Той също така обяснява кой е най-застрашен от тези инфекции.

Какво причинява целулит и еризипел?

Целулитът и еризипелът са резултат от проникване на бактерии в кожата. Въпреки че не винаги е възможно да се определи как бактериите навлизат в кожата ви, те често го правят през отвор като порязване, сълзещ обрив или отворена рана. Ожулванията, изгарянията и хирургичните рани са склонни към инфекция от тези бактерии.

Няколко вида бактерии могат да причинят еризипел. това е Най-често дължащи се на бактерията Streptococcus от група А. Streptococcus също е отговорен за инфекции като стрептокок в гърлото и импетиго (кожни рани). Бактериите Staphylococcus (които причиняват стафилококови инфекции) също могат да причинят еризипел, въпреки че това е по-рядко.

Стрептококите от група А също са най-честата причина на целулит, но Staphylococcus aureus също е често срещана причина.

Заразни ли са еризипелът и целулитът?

Докато бактериите, които причиняват еризипел и целулит, са много заразни, еризипелът и целулитът не са. Бактериите трябва да навлязат в кожата ви, за да причинят инфекцията, така че контактът от човек на човек обикновено не води до нито едно от двете състояния.

Беше ли Ви полезно?

Кой получава целулит и еризипел?

Всеки може да получи целулит или еризипел. Възможно е да развиете инфекция, ако имате отслабена имунна система. Хората, които рутинно си инжектират лекарства, също могат да имат по-голям шанс да получат и двете инфекции.

Хроничният оток (подуване) от лимфедем и други състояния има тенденция да повишава риска от целулит. Ако сте имали коронарен байпас, включващ използване на здрава вена, присадена от крак, може също да сте изложени на по-голям риск.

Ако си правите пиърсинг или татуировки, понякога могат да възникнат инфекции като целулит и еризипел.

Наличието на кожно заболяване, включващо мехури или рани, също може да увеличи вероятността да получите и двете инфекции, особено ако одраскате или счупите кожата си. Някои често срещани кожни заболявания, които могат да доведат до инфекции с целулит или еризипел, включват:

 • екзема
 • псориазис
 • кракът на атлет
 • варицела
 • херпес зостер
 • акне
 • краста
 • получаване на треска или друг предмет, забит в кожата ви
 • ухапвания от насекоми
 • изгаряния

Какви са симптомите на целулит и еризипел?

Еризипелът засяга горните слоеве на кожата, обикновено на долните крака или стъпалата. Може да се развие и по лицето. Засегнатата кожа обикновено е подута и изглежда лъскава и обезцветена. Засегнатата кожа също може да бъде болезнена или нежна на допир.

Инфекцията с еризипел обикновено има ясно определени граници. Ако инфекцията се разпространи или се влоши, може да видите мехури или ивици, простиращи се от границите. Може също да имате треска.

Целулит обикновено възниква на долната част на краката и краката, но може да се появи навсякъде по тялото ви. Тази инфекция кара кожата ви да изглежда тъмночервена или лилава. За разлика от еризипела, целулитната инфекция има меки граници, които не са добре дефинирани.

Тъй като целулитът засяга вътрешните слоеве на кожата ви, той може да генерира гной. Болката и подуването са чести. Треската е по-рядка, но също може да се появи.

Как се различава лечението между целулита и еризипела?

Лечението на целулит и еризипел включва антибиотично лечение. Ако състоянието ви е леко, медицинският специалист може да предпише перорални антибиотици. Те могат да ви дадат интравенозни (IV) антибиотици в болнична обстановка за по-тежки случаи.

Медицински специалист може също да препоръча външни антибактериални обвивки, ако целулитът е тежък.

Кои антибиотици предписва лекарят може да зависи от вида на бактериите, причиняващи инфекцията. Тъй като повечето случаи на целулит и еризипел се дължат на Streptococcus или Staphylococcus от група А, лекарите често използват лекарства, които са ефективни срещу двата вида бактерии, като например:

 • пеницилин
 • диклоксацилин
 • клиндамицин
 • цефалоспорини, включително цефалексин

За да определи дали антибиотикът действа, медицинският специалист може да начертае пръстен около инфекцията, за да види дали тя се разпространява извън тази граница. Ако е така, те могат да опитат различен антибиотик или лечение.

Макар и рядък, целулитът, който се разпространява дълбоко в кожата, понякога изисква операция за отстраняване на мъртва тъкан и гной.

Еризипел срещу целулит срещу некротизиращ фасциит

Еризипелът, целулитът и некротизиращият фасциит се дължат на бактериални инфекции. Еризипелът и целулитът са чести. Некротизиращият фасциит е рядък.

Еризипелът и целулитът причиняват леки до умерени симптоми. Тези състояния изискват лечение, за да се избегнат усложнения като сепсис и гангрена. Те обаче обикновено не са животозастрашаващи.

За разлика от това, некротизиращият фасциит, известен като месоядни бактерии, може бързо да се превърне в животозастрашаващо заболяване.

Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Целулитът и еризипелът изискват антибиотично лечение, за да отзвучат. Без лечение могат да възникнат сериозни усложнения.

Ако имате симптоми на някое от двете състояния, уведомете медицински специалист. Свържете се с лекар възможно най-скоро, ако симптоми като болка, обезцветяване или подуване се влошат или разпространят.

Какви са перспективите за хората с целулит срещу еризипел?

Еризипелът и целулитът обикновено преминават с лечение. Въпреки това е обичайно и двете състояния да се появят отново.

Ако имате анамнеза за целулит или еризипел и забележите повторна поява на симптомите, уведомете медицински специалист. В повечето случаи пероралните антибиотици може да са достатъчни, за да контролират всяка инфекция.

Еризипелът и целулитът са бактериални инфекции на кожата. Целулитът засяга вътрешните слоеве на кожата ви. Еризипелът засяга външния слой.

Лечението и на двете състояния включва перорални или интравенозни антибиотици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss