Каква е разликата между процедурите за тромбектомия и емболектомия?

Тромбектомията и емболектомията са процедури, използвани за лечение на два различни вида кръвни съсиреци от кръвоносни съдове.

Тромбектомията е операция за отстраняване на неподвижен кръвен съсирек от една от вашите артерии или вени. Кръвният съсирек е медицински известен като „тромб“.

Емболектомията е отстраняване на ембол. Емболът е кръвен съсирек или друго вещество като въздух или мазнина, което се движи през кръвния поток и причинява запушване на артерия.

Двата вида кръвни съсиреци често присъстват едновременно. Например, ембол може да дойде от сърцето и след това да заседне в кръвоносен съд, когато той се стеснява. След това в края на ембола може да се образува нов тромб. Алтернативно, тромб може да се образува в кръвоносен съд и след това парчета от него могат да се откъснат и да пътуват другаде, което би се нарекло емболия.

Лекарите и изследователите често наричат ​​и двете процедури тромбектомия или тромбоемболектомия, за да включат и двата вида кръвни съсиреци.

В тази статия ние специално сравняваме тромбектомия, използвана за лечение на дълбока венозна тромбоза, с емболектомия, използвана за отстраняване на кръвен съсирек от белия ви дроб или мозъка.

Каква е целта на тромбектомията срещу емболектомията?

Целта на тромбектомията или емболектомията е да се облекчи запушването на един от кръвоносните ви съдове, причинено от кръвен съсирек или друго вещество.

Може да се нуждаете от тромбектомия или емболектомия ако имате а:

 • удар
 • сърдечен удар
 • белодробна емболия

Тези процедури може също да се използва за лечение на дълбока венозна тромбоза, при която кръвен съсирек се развива в дълбока вена, която често е в долната част на тялото ви.

Процедурата или устройствата, използвани за лечение на двата вида съсиреци, често са едни и същи. Разликата между тромб и ембол е мястото, където произхожда съсирекът. Процедурата за отстраняване на съсирека не се определя от вида на съсирека, а от местоположението на съсирека в тялото.

Рискове и усложнения от тромбектомия срещу емболектомия

Ето един поглед към потенциалните рискове и усложнения.

Рискове от тромбектомия

потенциал рискове на тромбектомия, използвана за лечение на дълбока венозна тромбоза, включват:

 • образуване на друг кръвен съсирек
 • синини в близост до поставяне на катетър
 • перфорация на кръвоносен съд
 • реакция към контрастно багрило
 • стесняване на лекувания кръвоносен съд
 • отделяне на кръвния съсирек

Рискове от емболектомия

Емболектомията може да бъде животоспасяваща, когато се използва за лечение на белодробна емболия или инсулт. Въпреки това, третирането на тези области може да доведе до допълнителни рискове, включително:

 • животозастрашаващо кървене в мозъка или белите дробове
 • подуване на мозъка
 • трайно увреждане
 • смърт от последиците от емболията

В проучване от 2021 г. изследователите прегледаха данните на малко над 4000 души, предоставени от Регистъра за ендоваскуларно лечение при исхемичен инсулт във Франция. Техните констатации показват, че са настъпили усложнения при 7,99% на емболектомии, използвани за лечение на инсулт от 2015–2020 г.

Ефективност на тромбектомия срещу емболектомия

Ето един поглед върху ефективността на тромбектомията и емболектомията.

Ефективност на емболектомията

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) около 4 от 10 души, които са получили емболектомия след инсулт, се възстановяват с по-малко увреждане, отколкото хората, които не са получили тромбектомия.

В малко проучване от 2023 г, изследователите установиха, че тромбектомията се счита за безопасна за лечение на белодробна емболия с претоварване на дясната страна на сърцето. Няма големи усложнения и всичките 29 души, включени в проучването, са живи.

Ефективност на тромбектомията

В проучване от 2023 г. изследователите изследват ефективността на тромбектомията за лечение на дълбока венозна тромбоза в долната част на тялото при 500 души. Само в рамките на 30 дни 0,9% от хората починали, а 8,6% са имали сериозни усложнения.

Изследователите заключават, че тромбектомията е безопасна и значително подобрява симптомите и здравето за 6 месеца.

Процедура за тромбектомия и емболектомия

Тромбектомията или емболектомията обикновено отнема приблизително 1-3 часа, според NHS. Ето обща представа какво можете да очаквате.

 1. Ще ви бъде дадена упойка, за да обезболите областта, където ще имате разрез за достъп до кръвоносен съд. Този разрез обикновено се прави в слабините. Може също да Ви бъдат дадени успокоителни чрез IV.
 2. Тънка тръба, наречена катетър, се вкарва в кръвоносния Ви съд. В катетъра се инжектира багрило, което позволява на здравните специалисти да видят вашите кръвоносни съдове на рентгенова снимка.
 3. Те ще вкарат специално устройство в катетъра и ще го прокарат през кръвния поток, докато достигне мястото на запушването.
 4. Инструментът ще се използва за отстраняване на запушването с изсмукване. Понякога може да се постави стент, за да се поддържа кръвоносният съд отворен.
 5. Хирургическите инструменти ще бъдат премахнати и мястото на разреза ще бъде затворено с шевове или бинтове.

Подготовка за тромбектомия срещу емболектомия

Емболектомията и тромбектомията обикновено се прилагат като спешна операция. Поради тази причина обикновено не се изисква подготовка.

Ако операцията Ви е планирана, Вашият лекар може да Ви каже да спрете приема на определени лекарства като разредители на кръвта. Също така е важно да ги предупредите за всякакви билкови добавки, които приемате, или за известни алергии.

Възстановяване след тромбектомия и емболектомия

Ето преглед на времената за възстановяване при процедури за тромбектомия и емболектомия.

Възстановяване след тромбектомия

Вероятно ще трябва да останете в болницата няколко часа след тромбектомия за лечение на дълбока венозна тромбоза. В някои случаи може да се наложи да останете в болницата през нощта.

Възстановяване след емболектомия

Възстановяването след емболектомия зависи от това защо се нуждаете от процедурата. След белодробна емболия може да отнеме до месеци, за да се върнете към обичайната активност.

Научете повече за възстановяването от белодробна емболия.

Хората, които развият инсулт, могат да имат трайно увреждане. Някои хора продължават да виждат подобрения в симптомите си за години.

Научете повече за възстановяването от инсулт.

Разходи за тромбектомия срещу емболектомия

Организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че 80% от процедурите по тромбектомия или емболектомия струват по-малко от $2389 в Ню Йорк без застраховка. Те изчисляват, че 80% от процедурите в Литъл Рок, Арканзас, са под $411.

Различни фактори, като местоположение и дали имате застраховка, могат да допринесат за разходите за процедурата.

За конкретна информация за разходите е важно да говорите с вашия медицински специалист, медицинско заведение или вашия застрахователен план, ако имате покритие.

Има ли алтернативи на тромбектомията или емболектомията?

Други лечения за кръвни съсиреци включват лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за разтваряне на кръвния съсирек.

Често задавани въпроси относно процедурите за тромбектомия и емболектомия

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно тромбектомията и емболектомията.

Каква е разликата между тромб и ембол?

Тромбът е неподвижен кръвен съсирек вътре в кръвоносен съд. Емболът е кръвен съсирек или друго вещество, което се движи през кръвния поток и блокира артерия.

Счита ли се тромбектомията за голяма операция?

Тромбектомията често може да се извърши минимално инвазивно. Често може да се направи без необходимост от обща анестезия.

За вкъщи

Тромбектомията лекува неподвижен кръвен съсирек. Емболектомията лекува кръвен съсирек или друго вещество, което се е преместило през кръвния поток и е причинило запушване.

Много здравни специалисти наричат ​​емболектомията тромбектомия. Двата термина често са взаимозаменяеми и понякога се наричат ​​​​тромбоемболектомия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss