Каква е разликата между простатит и ДПХ?

Простатит и ДПХ

Простатата е сравнително малка жлеза, подобна по размер и форма на орех, но може да причини големи проблеми, ако расте или се зарази. Простатит и доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) са две често срещани състояния, които засягат простатата. Въпреки че и двете могат да доведат до болка и затруднено уриниране, тези състояния често имат различни причини.

Прочетете, за да научите повече за тези две условия.

Простатит ли е или ДПХ?

Простатата е част от мъжката репродуктивна система. Основната задача на тази жлеза с форма на орех е да добавя течност към спермата. Простатата е точно под пикочния мехур и заобикаля най-горната част на уретрата. Уретрата е тръбата, която пренася урината от пикочния мехур до отвора в края на пениса.

Простатитът се отнася до възпаление на простатата. Може да бъде причинено от травматично нараняване на простатата или от бактерии, попаднали в простатата от урина или по време на секс.

Простатитът може да бъде остър или хроничен. Острият простатит започва бързо. Хроничният простатит има тенденция да продължава или да се появява и преминава за по-дълъг период от време.

Възпалена простата без никакви симптоми се нарича асимптоматичен простатит. Това състояние често се открива при диагностициране на нещо друго.

ДПХ кара човек да има уголемена простата. Това състояние става все по-често с възрастта на мъжете. Тъй като простатата се увеличава, тя притиска и блокира уретрата, което затруднява пълното изпразване на пикочния мехур.

Простатитът е по-вероятно да засегне мъже на възраст 50 или по-млади. ДПХ обикновено се появява в мъже над 50 години.

Симптоми на простатит

Симптомите на простатит ще варират в зависимост от причината. Честите симптоми включват:

 • висока температура
 • тръпки
 • гнойно течение от пениса
 • парене или болка по време на уриниране
 • честа нужда от уриниране
 • болка в областта на слабините, таза или гениталиите
 • болезнени оргазми

Хроничният бактериален простатит обикновено причинява следните симптоми:

 • затруднено уриниране
 • болка в пикочния мехур, тестисите или пениса
 • еректилна дисфункция

Симптоми на ДПХ

Симптомите на това състояние не винаги са свързани с размера на простатата. Леко увеличената простата понякога може да причини по-тежки симптоми от много увеличената.

Симптомите на ДПХ могат да включват:

 • честа нужда от уриниране, особено през нощта
 • спешна нужда от уриниране
 • проблем при стартиране на струя урина (колебание)
 • слаба или капеща струя урина
 • неволна загуба на урина, известна още като инконтиненция
 • невъзможност за уриниране
 • болка по време на уриниране

Кога да отидете на лекар

Посетете вашия доставчик на първична медицинска помощ, ако имате болка, парене или проблеми с уринирането. Те могат да ви насочат към уролог, лекар, който лекува нарушения на здравето на урината както при мъжете, така и при жените. Този специалист лекува и проблеми на мъжката полова система, включително проблеми с простатата.

По време на прегледа лекарят може да постави пръст с ръкавица, смазан в ректума. Този тест се нарича дигитален ректален преглед (DRE). Помага на Вашия лекар да усети дали част от простатата Ви е подута или увеличена.

По време на DRE Вашият лекар може да масажира простатата Ви, за да предизвика отделяне на течност от простатата в урината Ви, за да провери за причина за простатит, като инфекция. Те могат също да тестват кръвта, спермата и урината ви.

Вашият лекар може да назначи ултразвук, който е сканиране, което използва звукови вълни, за да създаде картина на простатата ви. Те могат също да извършват уродинамични тестове, които измерват способността ви да изпразвате пикочния си мехур.

Възможности за лечение на простатит

Вашето лечение на простатит ще зависи от причината. Антибиотиците често се използват за лечение на бактериален простатит. Ако имате по-тежка инфекция, може да се наложи да получите антибиотици през вената. Може да се наложи да приемате антибиотици в продължение на две седмици или повече, докато инфекцията се изчисти.

Други лечения, които вие и вашият лекар може да обмислите, включват:

 • алфа-блокери, които са лекарства, които отпускат мускулите около простатата и ви помагат да уринирате по-лесно
 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен (Advil) или аспирин (Bufferin), за облекчаване на болката
 • масаж на простатата

Можете също да се накиснете в топла вана или да седнете на възглавница, за да облекчите натиска върху простатата си.

Възможности за лечение на ДПХ

ДПХ се лекува с лекарства, които свиват простатата и намаляват симптомите на уриниране.

Лекарствата, наречени инхибитори на 5-алфа-редуктазата, блокират превръщането на тестостерона в вещество, което допринася за доброкачествения растеж на простатата, наречено дихидротестостерон (DHT). Тези лекарства включват дутастерид (Avodart) и финастерид (Proscar).

Лекарствата, наречени алфа-блокери (селективни алфа-1 антагонисти), могат да помогнат за отпускане на простатата и шията на пикочния мехур и да подобрят потока на урината. Тези лекарства включват доксазозин (Cardura), тамсулозин (Flomax) и теразозин (Hytrin).

Вашият лекар може да предпише едно от тези лекарства или комбинация от тях.

Ако лекарствата не помогнат или симптомите ви са тежки, вашият уролог може да препоръча по-малко инвазивна процедура за унищожаване на допълнителната простатна тъкан и разширяване на уретрата в простатата. Процедурата може да използва едно от следните:

 • топлина с радиочестотна аблация
 • микровълнова енергия
 • ултразвукови вълни с висок интензитет
 • изпаряване на електрически ток

Хирургията е дългосрочно решение. По време на операция на ДПХ, лекарят използва режеща телена верига или лазер, за да отреже излишната тъкан на простатата.

Прогноза за простатит и ДПХ

Обикновено можете да използвате антибиотична терапия за лечение на остър бактериален простатит. Трябва да започнете да се чувствате по-добре в рамките на няколко седмици.

Хроничният простатит може да бъде по-труден за лечение. Дори след лечението симптомите Ви могат да се връщат отново и отново.

Може да се наложи да опитате повече от едно лечение, за да облекчите симптомите на ДПХ. Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите да приемате определени лекарства в дългосрочен план, за да поддържате ДПХ под контрол.

Някои от леченията, използвани за свиване на простатата и облекчаване на симптомите на урина, могат да причинят странични ефекти като ретроградна еякулация и еректилна дисфункция. Обсъдете възможните ползи и рискове от избраното от вас лечение, за да знаете какво да очаквате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss