Каква е разликата между преяждането и преяждането?

Мислите ли, че може да имате проблем с преяждането или преяждането? Приемането на допълнителна порция сладолед след лош ден не означава, че имате разстройство на преяждането (BED). Ако постоянно откривате, че ядете големи количества храна и тези епизоди на ядене причиняват срам, съжаление, вина или тъга, може да имате ЛЕГЛО.

Преяждане и разстройство на преяждане

Преяждането не е същото нещо като разстройството на преяждането. BED е медицинско състояние и е най-често срещаното хранително разстройство в Съединените щати. Хората с BED редовно ядат големи количества храна, докато изпитват чувство на загуба на контрол върху епизода на хранене. Те често се чувстват виновни или срам след хранене. Никой не знае какво причинява BED, но може да произтича от генетика или фамилна анамнеза и е свързано с други психологически симптоми като депресия и тревожност.

Най-добрите блогове за хранителни разстройства на годината

Емоционалното хранене е друг вид хранене, което някои хора свързват с преяждане. Докато някои хора с разстройство на преяждането преяждат поради емоционални причини, не всички го правят.

Дори ако установите, че преяждате до точката на излишък в определени случаи, това не означава непременно, че имате разстройство на преяждането. Най-вече се свежда до това колко често преяждате, дали губите контрол и се чувствате сякаш не можете да спрете да ядете и как се чувствате по време и след епизод на преяждане.

Ако преяждането е нещо, което правите от време на време, но не ви притеснява, вероятно нямате разстройство на преяждането. Ако изпитвате срам по време и след преяждане и криете хранителните си навици, тогава може да страдате от ЛЕГЛО.

Имаш ли проблем?

Ако смятате, че може да имате разстройство на преяждане, трябва да си зададете следните въпроси:

 • Имаш ли
  епизоди на ядене на голямо количество храна за кратък период от време
  изпитвате чувство на загуба на контрол върху храненето повече от веднъж седмично?
 • Усещате ли, че нямате
  контрол върху храненето си?
 • Чувствате ли срам, вина или съжаление
  след преяждане?
 • Често ли ядете, когато не сте
  гладен?
 • Често ли се храните сами, защото сте
  срам от това колко ядеш?

Всичко това са червени знамена за BED. Ако сте отговорили с „да“ на някои от тези въпроси, свържете се със здравен специалист, за да получите оценка.

Усложнения

Разстройството на преяждането може да причини както физически, така и емоционални здравословни усложнения, ако не се лекува. За тези, които са с наднормено тегло или затлъстяване, потенциалните усложнения включват:

 • астма
 • диабет тип 2
 • сърдечно заболяване
 • висок холестерол
 • високо кръвно налягане

ЛЕГЛОТО може да повлияе и на емоционалното ви здраве. Хората с BED могат да изпитат тревожност, депресия или ниска самооценка или самочувствие. Тези неща от своя страна могат да имат голямо влияние върху качеството на живот на човек.

Възможности за лечение

Най-ефективните лечения за хранителни разстройства обикновено включват някаква форма на психотерапия или консултиране с медицински или хранителен компонент. Консултирането може да бъде под формата на индивидуално или групово консултиране. Някои лечения включват амбулаторна терапия, докато други са като стационарни в специализирано лечебно заведение.

Каква терапия е налична за разстройство на преяждане?

Вашият план за лечение ще бъде силно индивидуализиран в зависимост от емоционалните фактори и колко тежко е преяждането ви. Терапии като когнитивно-поведенческа терапия, междуличностна психотерапия и диалектическа поведенческа терапия често се използват, за да помогнат на хората с BED да установят редовни модели на хранене.

При разстройството на преяждането фокусът често е върху поведенческата, емоционалната и когнитивната връзка с храната преди всичко друго. Каквото и да изглежда вашето лечение, тъй като то ще бъде силно индивидуализирано, важно е да намерите здравни специалисти, които имат опит в лечението на разстройство на преяждане.

Кога да потърсите помощ

Разстройството на преяждането не е въпрос на самоограничаване и няма нищо общо със силата на волята, казва д-р Карсън, RD, Ph.D., изпълнителен директор на FitRX. Това е сериозно заболяване, което изисква лечение. И колкото по-скоро потърсите помощ, толкова по-бързо можете да започнете своето възстановяване.

Ако смятате, че може да имате проблем с прекомерното преяждане, особено ако откриете, че губите контрол, незабавно се свържете със здравен специалист. Най-доброто време за контакт е сега.

3 често срещани типа хранителни разстройства

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss