Каква е разликата между недребноклетъчен рак на белия дроб и мезотелиом?

Мезотелиомът и недребноклетъчният рак на белия дроб (NSCLC) са два вида рак. Те може да имат подобни симптоми, като болка в гърдите и затруднено дишане, но има няколко основни разлики.

Мезотелиомът е рядка форма на рак, която обикновено се дължи на излагане на азбест. Туморите се развиват в тъканта, заобикаляща външната страна на вашите вътрешни органи (мезотел).

Въпреки че мезотелиомът може да се образува в тъканите около белите дробове, това не е вид рак на белия дроб. Мезотелиомът може да се образува и в други тъкани, като лигавицата на корема или сърцето.

NSCLC е най-често срещаният тип рак на белия дроб. Докато вдишването на азбест също може да причини NSCLC, за повечето хора това се дължи на пушенето на цигари.

Според Американското дружество за борба с рака около 3000 души получават диагноза мезотелиом в Съединените щати всяка година. От друга страна, те оценяват това над 235 000 души ще получи диагноза рак на белия дроб през 2022 г.

Прочетете, за да научите повече за това как NSCLC и мезотелиомът си приличат и как се различават.

NSCLC срещу SCLC

Има два основни вида рак на белия дроб: NSCLC и дребноклетъчен рак на белия дроб (SCLC). SCLC клетките обикновено са по-малки от NSCLC клетките. NSCLC е по-често срещан от SCLC, но SCLC има тенденция да расте и да се разпространява по-бързо от NSCLC.

Азбестът е рисков фактор за както SCLC, така и NSCLC. Когато вдишвате азбестови влакна, влакната могат да се задържат в белодробната ви тъкан. С течение на времето това може да доведе до рак.

Все пак пушенето на цигари е най-честата причина както за SCLC, така и за NSCLC. Приблизително 80% от всички смъртни случаи от рак на белия дроб са резултат от тютюнопушене.

Причини за мезотелиом срещу NSCLC

The най-често Причината за рак на белия дроб, включително NSCLC, е пушенето на цигари или други тютюневи изделия. Други причини и рискови фактори за NSCLC включват излагане на радон, пасивно пушене, замърсяване на въздуха и азбест.

От друга страна, най-честата причина за мезотелиом е азбестът. относно 80% от хората, които получават диагноза мезотелиом, имат анамнеза за излагане на азбест.

Азбестът е естествено срещащ се минерален влакнест материал. Производителите често го използват в продукти за изолация и пожарна безопасност, тъй като е устойчив на огън.

Но изследователите по-късно научиха, че когато вдишвате или поглъщате азбестови влакна, влакната могат да се прикрепят към тъканите, покриващи белите дробове или храносмилателния тракт, и да причинят рак. Поради тази причина Агенцията за опазване на околната среда (EPA) забрани използването на азбест в Съединените щати през 1989 г.

Хората на определени работни места са изложени на по-висок риск от излагане на азбест, особено ако са работили на тези работни места преди 70-те години на миналия век. Те включват:

 • изолатори
 • строителни работници
 • електротехници
 • водопроводчици
 • пожарникари

Изследователите все още се опитват да определят други причини за мезотелиом. Влакнест, вулканичен минерал, известен като ерионит, също може да причини мезотелиом. Залежи от ерионит се намират в западните Съединени щати и Северна Дакота или в чакъл или проекти за развитие на пътища.

При някои хора лекарите не знаят причината за мезотелиома.

Тази диаграма разбива известните към момента рискови фактори за NSCLC и мезотелиом.

NSCLC причини и рискови фактори Причини за мезотелиом и рискови фактори
пушене на цигари излагане на азбест по време на работа или живеене с някой, който е бил изложен на азбест
други видове тютюн (като лули или пури) излагане на ерионит
вдишване на пасивно пушене лъчева терапия на гръдния кош
излагане на радон фамилна анамнеза за мезотелиом
излагане на азбест
замърсяване с частици (замърсяване на въздуха)
излагане на други вредни химикали, като уран, арсен, кадмий, хром и никел
фамилна анамнеза за рак на белия дроб

Където се развиват мезотелиом и NSCLC в тялото

NSCLC се развива в клетките на вашите бели дробове. Има три вида NSCLC.

 • Аденокарциноми: Те започват в клетките, които отделят слуз по външните ръбове на белите дробове.
 • Плоскоклетъчен карцином: Те започват в сквамозни клетки, плоските клетки, които покриват вътрешността на дихателните пътища в белите дробове.
 • Едроклетъчни карциноми: Те могат да се появят във всяка част на белите дробове.

NSCLC винаги започва в белите дробове, но туморите могат да се разпространят (метастазират) в други части на тялото ви, включително костите и мозъка.

Мезотелиомът, от друга страна, се развива във вашия мезотелиум. Това е тъканта, която обгражда външните ви вътрешни органи.

Мезотелиомът най-често се появява в тъканите, покриващи белите дробове (известни като плеврата). Но може да се развие и в други тъкани, като тези, които покриват стомаха ви, тестисите, ако ги имате, или сърцето. Когато се появи в лигавицата на белите дробове, това се нарича плеврален мезотелиом.

Симптоми на мезотелиом срещу NSCLC

Мезотелиомът и NSCLC имат подобен набор от симптоми. Въз основа само на симптомите би било трудно да се направи разлика между NSCLC и мезотелиом.

И при двете заболявания може да не изпитате никакви симптоми, докато ракът не е в напреднал стадий.

Симптоми NSCLC Мезотелиом
Упорита кашлица
Недостиг на въздух
Кашляне на кръв
Умора
Затруднено дишане/задух
Необяснима загуба на тегло
Чести респираторни инфекции
Болка в гърдите, рамото или горната част на гърба
Проблеми с преглъщането или усещане за буца в гърлото ви
Подуване на лицето
Подуване и болка в корема
Натрупване на течност в плеврата (плеврален излив)

Диагностициране на мезотелиом срещу NSCLC

Тъй като ракът на белия дроб и мезотелиомът споделят подобни симптоми, важно е да говорите с лекар или медицински специалист за вашата лична и медицинска история. Това включва вашата история на пушене и всяко възможно излагане на химикали или азбест на работа или у дома. Анамнеза за излагане на азбест ще бъде основен знак за лекарите да тестват за мезотелиом.

След като лекарят снеме историята ви, вероятно ще извърши физически преглед, за да провери за бучки. Други тестове включват:

 • образни тестове като рентгенография на гръдния кош, компютърна томография и PET сканиране на гърдите ви
 • кръвни изследвания
 • микроскопско изследване на храчки (храчки) за проверка за ракови клетки (цитология на храчки)
 • биопсия на белия дроб или гръдната стена, за да се получи проба от тъкан, която лабораторията може да анализира

Лекарите може да са в състояние да направят разликата между двата рака по начина, по който туморите се развиват в тялото ви.

NSCLC има тенденция да се развива в отделни маси, известни също като възли. Мезотелиомът расте като мрежа от малки туморни възли, разпространени в плеврата. Те могат да се съединят, за да образуват обвивка около вашия орган.

Етапи на мезотелиом срещу NSCLC

Лекарите категоризират мезотелиома и NSCLC на етапи въз основа на:

 • размера и обхвата на основния тумор
 • ако туморът се е разпространил в близките лимфни възли
 • ако туморите са се разпространили в други части на тялото ви, като мозъка или костите (метастази)

Като цяло има четири етапа и за двете заболявания. Колкото по-нисък е номерът на стадия, толкова по-малко се е разпространил вашият рак.

Имайте предвид, че има много системи за определяне на стадия на рака и лекарите ще разбият всеки етап на по-специфични подетапи в зависимост от размера на вашия тумор и начина, по който се разпространява.

сцена NSCLC Мезотелиом
0 (карцином in situ) Туморът е само в най-горния слой на клетките, покриващи дихателните пътища. Не се е разпространил по-дълбоко в други белодробни тъкани, лимфни възли или други части на тялото. Имате един слой от атипични мезотелиални клетки без инвазивни лезии.
1 (локализиран) Ракът е минимално нахлул в по-дълбоките белодробни тъкани, но все още е много малък. Не се е разпространил в лимфните възли или други части на тялото ви. Ракът е в клетките, покриващи гръдния ви кош или диафрагмата. Може да е прораснал в близки структури, но лекарите вероятно все още могат да го отстранят с операция. Не се е разпространил в лимфните възли или други части на тялото ви.
2 (регионален) Ракът е по-голям, отколкото в стадий 1 и може да се е разпространил в лимфните възли в белите дробове. Ракът е в клетките, покриващи гръдната стена, диафрагмата или белия дроб. Ракът се е разпространил и в близките лимфни възли от същата страна на тялото ви като основния тумор.
3 (локално напреднали или регионални) Ракът се е разпространил в по-дълбоките тъкани на белия ви дроб, включително гръдната стена, и до лимфните възли във или извън белия дроб. Но не се е разпространил в отдалечени части на тялото ви. Ракът се е разпространил в близките структури и лимфни възли, но не се е разпространил в отдалечени части на тялото ви.
4 (далечен) Ракът може да се е разпространил в другия ви бял дроб, течността около сърцето ви и отдалечени части на тялото ви, като отдалечени лимфни възли или други органи като мозъка ви. Ракът се е разпространил в отдалечени органи, като костите или лигавицата на корема.

Лечение на мезотелиом срещу рак на белия дроб

Както мезотелиомът, така и ракът на белия дроб могат да бъдат лекувани с операция, ако се диагностицират в ранните етапи.

При мезотелиом операцията може да отстрани само лигавицата около белите дробове (плевректомия) или мембраната, която покрива кухината на корема (перитонектомия).

При рак на белия дроб операцията има за цел да премахне самия тумор или дял или част от белия дроб. Хирургът може също да реши да отстрани един цял бял дроб.

Ако ракът е по-напреднал, лекарите могат да го лекуват с химиотерапия, радиация, таргетна терапия, имунотерапия или комбинация от тези лечения.

Имунотерапията действа, като стимулира имунната ви система да атакува и убива раковите клетки. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри няколко лекарства за имунотерапия за лечение на напреднал NSCLC и мезотелиом. Те включват пембролизумаб (Keytruda) и ниволумаб в комбинация с ипилимумаб (Opdivo плюс Yervoy).

Видът на операцията или лекарството, което лекарят използва, ще зависи от заболяването, което имате, както и от стадия на рака, размера на тумора и цялостното ви здраве.

Хората с мезотелиом или рак на белия дроб често изпитват натрупване на течност в лигавицата на белите дробове (плеврален излив). Лекарят може да препоръча операция за отстраняване на натрупаната течност (торакоцентеза).

Прогноза за хора с мезотелиом срещу рак на белия дроб

Перспективата за хората с мезотелиом и хората с NSCLC зависи от няколко фактора, включително колко рано лекарите откриват техния рак. Изследователите обикновено измерват перспективите по отношение на 5-годишната преживяемост. Това е процентът на хората, които са все още живи 5 години след като са получили диагноза мезотелиом на NSCLC.

Изгледите обикновено са по-лоши за хората с мезотелиом в сравнение с тези с NSCLC в по-ранните етапи. Изгледите са относително еднакви за хората с мезотелиом и тези с NSCLC, след като ракът се разпространи в други части на тялото им.

Имайте предвид, че 5-годишната преживяемост се основава на минали данни и не отчита скорошния напредък в лечението.

Според Американското онкологично дружество, 5-годишните нива на относителна преживяемост за хора, които са получили диагноза NSCLC и хора, които са получили диагноза на мезотелиом между 2011 г. и 2017 г., разбити по етапи, са:

сцена NSCLC, 5-годишна относителна преживяемост Мезотелиом, 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран 64% 20%
Регионален 37% 16%
Далечен 8% 8%
Всички етапи комбинирани 26% 12%

Мезотелиомът и NSCLC са двата вида рак, които азбестът може да причини, но те са много различни заболявания.

Пушенето обикновено причинява NSCLC, който се развива в клетките на белите дробове. Мезотелиомът обикновено се дължи на излагане на азбест и може да се развие в тъканите, покриващи белите дробове, сърцето или корема. Мезотелиомът е много по-рядък от NSCLC.

Все пак лекарите могат да диагностицират погрешно мезотелиома като рак на белия дроб. Важно е да кажете на лекар за медицинската си история, включително историята на тютюнопушене и възможно излагане на азбест. Тъй като азбестът може да причини и двата вида рак и те имат подобни симптоми, може да е добра идея да получите второ мнение, за да сте сигурни, че диагнозата, която получавате, е точна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss