Каква е разликата между екзема и пърхот?

Пърхотът е състояние, при което сухата кожа се лющи от скалпа. Екземата е хронично възпалително състояние на кожата, често свързано с алергии. Люспите често са симптом на екзема. Но пърхотът и екземата не са едно и също нещо.

Свързан ли е пърхотът с екзема?

Пърхотът и екземата (наричани още атопичен дерматит) са два често срещани вида кожни заболявания, които могат да засегнат скалпа ви, което често води до сърбящи, а понякога и сухи люспи. В някои случаи пърхотът може да се сбърка с екзема и обратното.

Пърхотът е състояние, при което сухата кожа се лющи от скалпа. Може да забележите тези кожни люспи, заседнали в косата ви, или може да паднат върху раменете ви и да станат видими върху дрехите.

Екземата, от друга страна, е хронично, възпалително състояние на кожата, често свързано с алергии. В зависимост от вида на екземата може да забележите сухи или мазни люспи, заедно със зачервяване, парене и подуване.

С всички възможни състояния, които могат да засегнат скалпа ви, може би се чудите дали вашите симптоми са индикация за случаен пърхот или може да се справяте с по-дългосрочно състояние, като екзема. Прочетете, за да научите основните разлики и прилики между двете.

Симптоми на пърхот срещу екзема

И пърхотът, и екземата могат да причинят сърбящ скалп, заедно с люспи. Ето как да разберете разликата между двете:

Симптоми на пърхот

Ако забележите бели или сиви люспи по скалпа или дрехите си, може да имате пърхот. За разлика от екземата, случайният пърхот също прави скалпа ви сух. За разлика от други кожни заболявания, пърхотът е ограничено само на скалпа ви.

Симптоми на екзема

Екземата на скалпа също е сърбяща. За разлика от пърхота обаче, може да забележите и следните симптоми:

 • червен скалп
 • усещания за парене
 • дебели люспи
 • жълтеникави, корави, мазни люспи
 • обриви, които могат да обхванат ушите и лицето ви

Причини за пърхот срещу екзема

Въпреки симптомите си, пърхотът и екземата не са заразни и нито един от тях не е причинен от лоша хигиена. Разбирането на възможните причини за всяко състояние може да ви помогне да получите ефективно лечение и да избегнете възможни задействания.

Пърхот причини

Въпреки че точните причини за пърхота могат да варират, смята се, че основният сух скалп може да се влоши от студено време или стрес. Люспите също могат да бъдат по-очевидни, ако не миете косата си редовно, но пърхотът е не причинени от липса на хигиена.

Пърхотът може да се сбърка с определени състояния на скалпа като:

 • екзема (атопичен дерматит)
 • контактен дерматит
 • себореен дерматит
 • псориазис
 • трихофития (tinea capitis)

Причини за екзема

Екземата е алергично, възпалително състояние на кожата, което често започва в детството. Смята се, че се свързва с пропускаща кожна бариера, която изсушава кожата ви. Ако имате алергии, астма или сенна хрема, е по-вероятно да имате и екзема.

Себорейният дерматит е често срещан вид екзема, която може да се развие на скалпа. Известно е с обрив, който може да е червен и сърбящ, заедно с дебели люспи, които може да са мазни и с кора. При бебетата себорейният дерматит е известен като люлка.

Някои задействания могат също да причинят обостряне на вашата екзема от време на време. Възможностите включват:

 • стрес
 • топлина или влажност
 • студен, сух въздух
 • алергии

Може ли пърхотът да бъде причинен от екзема?

Пърхотните люспи и екземните люспи може да изглеждат подобни, но пърхотът се счита за отделно състояние от екземата. Обичайно е да се самодиагностицирате с пърхот, когато всъщност може да имате друго заболяване на скалпа.

Единственият начин да разберете със сигурност дали имате пърхот или екзема е чрез лекарска диагноза.

Причинява ли пърхотът екзема?

Въпреки някои от техните прилики във външния вид, задействащите механизми и управлението, пърхотът ще се появи не водят до екзема. За разлика от пърхота, екземата е алергично състояние на кожата, което често е генетично.

Един признак, че може да имате екзема, а не пърхот, е, че продължавате да изпитвате симптоми, въпреки че използвате лечебни шампоани против пърхот.

Каква е разликата между пърхот, екзема и псориазис?

Пърхотът е често срещано състояние, което се свързва със сух скалп. Когато имате пърхот, може да забележите, че свързаното с него лющене е сухо и понякога сърбящо. Може да идва и да си отива, но можете да го контролирате с медицински шампоани.

Екземата и псориазисът, от друга страна, са възпалителни кожни заболявания, които могат да засегнат скалпа. Те обикновено са кожни състояния през целия живот, които могат да имат периоди на обостряния и ремисии. И двете могат също да причинят симптоми в други части на тялото освен скалпа.

Подобно на екземата, псориазисът може да причини обрив, който може да е червеникав на вид и да стане сърбящ и болезнен. Но за разлика от екземата, псориазисът е автоимунно заболяване, което причинява обриви, които са люспести и покрити с дебели, сребристи люспи. Псориазисът може дори да причини временна загуба на коса.

Лечение на пърхот срещу екзема

Пърхотът и екземата могат да бъдат лекувани с медикаментозни шампоани без рецепта. Търсете шампоани със следните съставки:

 • въглищен катран (Neutrogena T-Gel)

 • кетоконазол (низорал)

 • пиритион цинк (глава и рамене)

 • салицилова киселина (Neutrogena T-Sal)

 • селенов сулфид (Selsun Blue)

Лечение на пърхот

В повечето случаи лечебните шампоани без рецепта могат да помогнат за изчистването на случаен пърхот, като се отърват от люспите, лекуват сухия скалп и облекчават сърбежа.

Може да се наложи да опитате няколко продукта, докато намерите най-добрия шампоан за вашия пърхот. Следвайте инструкциите на производителя и помислете за смяна на продукта, ако не забележите никакви подобрения.

Бележка за етноса:

Американската академия по дерматологична асоциация препоръчва на хората от бял или азиатски етнос да използват шампоани против пърхот два пъти седмично, докато използват обикновен шампоан през ден между тях. Те също така препоръчват на People of Color само веднъж седмично да използват шампоан против пърхот.

Ако имате светла или боядисана коса, може да искате да избягвате шампоани с въглищен катран, защото те могат да причинят обезцветяване. Въглищният катран също може да причини чувствителност към слънцето, така че не забравяйте да вземете предпазни мерки, когато сте на открито, като например носене на шапки или шалове.

Лечение на екзема

Екземата на скалпа може да се лекува със същите шампоани без рецепта като пърхота, за да се облекчи сърбежът и люспите.

Освен това може да се нуждаете от други лечения за екзема, препоръчани от лекар. Те могат да включват:

 • локални овлажнители, кремове или мехлеми
 • стероиди с рецепта (локални или перорални) за подпомагане на контрола на възпалението
 • локални имуномодулатори
 • антихистамини за подпомагане на контрола на алергиите

 • алергични инжекции
 • антибиотици за лечение на инфекции, причинени от одраскване

Кога да се свържете с лекар

В повечето случаи пърхотът не изисква медицинска помощ. Въпреки това, ако не забелязвате подобрения в здравето на скалпа си въпреки използването на шампоани против пърхот, това може да е индикация, че имате работа с кожно състояние, различно от пърхот.

Липсата на подобрения на скалпа след месец на използване на лечебни шампоани може да наложи посещение при дерматолог. Този тип лекари са специализирани в диагностицирането и лечението на заболявания на кожата и косата и те могат да ви помогнат да определите как да продължите.

Можете също така да обмислите посещение при лекар или дерматолог, ако скалпът ви е:

 • изключително сърбящ
 • червен
 • подути
 • парене
 • показващи признаци на инфекция, като подуване, болезнени рани

За вкъщи

Поради люспи и сърбеж, пърхотът и екземата може да изглеждат и да се усещат по подобен начин в началото. Но докато пърхотът е често срещано състояние изключително за скалпа, екземата е хронично алергично състояние на кожата, което може да засегне други части на тялото и изисква дългосрочни грижи.

Ако изпитвате чести или повтарящи се сърбящи или лющещи се скалпи, въпреки че използвате извънборсови лечебни шампоани, може би е време да посетите лекар за диагностика и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss