Каква е разликата между биполярно разстройство и промени в настроението?

Хората с биполярно разстройство са склонни да изпитват възходи и падения, които продължават по-дълго от типичните промени в настроението и значително пречат на ежедневния им живот.

Много хора изпитват промени в настроението от време на време. Но ако изпитвате екстремни върхове и спадове, може би се чудите дали това са ежедневни емоционални промени или признак на по-сериозно състояние като биполярно разстройство.

Като цяло, докато настроенията ви не пречат значително на ежедневния ви живот, те вероятно не представляват медицинска диагноза.

Но ако изпитвате екстремни епизоди на мания или хипомания (изключително щастливо, приповдигнато настроение) и екстремни епизоди на депресия, може да имате биполярно разстройство.

Тъй като биполярното разстройство обикновено изисква лечение, за да ви помогне да управлявате настроенията и да подобрите качеството си на живот, добра идея е да разпознавате признаците му. Ето какво трябва да знаете за разграничаването на ежедневните промени в настроението и биполярното разстройство.

Разлика между екстремни промени в настроението и биполярно разстройство

Според Американската психиатрична асоциация се очаква промяна в настроението, която продължава няколко часа или до един ден. Но ако настроението ви е силно потиснато или необичайно приповдигнато поне 4 дни, това може да е признак на биполярно разстройство.

Хората с биполярно разстройство са склонни да имат промени в настроението, които са по-интензивни и изтощителни от останалите. Те също са по-вероятно е да участвате в импулсивни, рискови или опасни действия поведение. Например, повече от просто да се разстроят в трафика, те могат да ускорят или да направят други безразсъдни неща.

По същия начин, когато хората без разстройства на настроението се чувстват отпаднали, те все още могат да изпълняват основни, ежедневни задачи. Междувременно хората с биполярно разстройство може да се чувстват твърде депресирани, за да станат от леглото или да се къпят за продължителни периоди от време. Те също така често могат да се чувстват склонни към самоубийство.

Най-вероятно просто изпитвате ежедневни промени в настроението, ако:

 • Промените в настроението ви не продължават повече от около ден.
 • През повечето време все още можете да ходите на работа или да управлявате ежедневните задачи.
 • Обикновено не участвате в поведение, което е вероятно да има отрицателни последици (като преразход, преяжданеили започване на битки).
 • Вие сте в състояние да поддържате функционални взаимоотношения с любимите хора.
 • Можете да се занимавате с дейности, които ви харесват.
 • Не изпитвате суицидни идеи.

Симптоми и диагноза на биполярно разстройство

За да бъдете диагностицирани с биполярно разстройство, трябва да сте преживели поне един цикъл на мания или хипомания.

Манията включва интензивни и понякога опасни върхове на възбуда, енергия, грандиозност и импулсивност. Може дори да причини налудни мисли, халюцинации или параноя. Хипомания е малко по-лека от манията, но също така предизвиква прилив на вълнение и емоции.

Симптомите на мания могат да повлияят на ежедневието ви, потенциално причинявайки проблеми на работа или у дома. Хипоманията обикновено не пречи на живота ви в същата степен, въпреки че все пак вероятно ще причини някои проблеми.

Тези с биполярно разстройство също могат да изпитат големи депресивни епизоди, когато се чувстват много отпаднали. Има два вида биполярно разстройство, с които човек може да бъде диагностициран.

Биполярна I диагноза изисква:

 • минимум 1 епизод на мания с продължителност поне 1 седмица
 • симптоми, които засягат ежедневния живот
 • симптоми, които не са свързани с употреба на вещества или друго медицинско или психическо състояние

Диагноза биполярно разстройство II включва:

 • поне 1 епизод на хипомания, който продължава поне 4 дни и включва 3 или повече симптома на хипомания
 • свързани с хипомания промени в настроението и функциите, които другите може да забележат (въпреки че може да не повлияят на ежедневния ви живот)
 • поне 1 епизод на тежка депресия с продължителност най-малко 2 седмици
 • най-малко 1 епизод на голяма депресия, който включва 5 или повече депресивни симптома и който значително засяга ежедневното ви функциониране
 • симптоми, които не са свързани с употреба на вещества или друго медицинско или психическо състояние

Симптоми на циклотимично разстройство

Циклотимичното разстройство или циклотимията е по-леко разстройство на настроението, но е иначе подобни до биполярно II разстройство. Характеризира се с епизоди на лека депресия, последвани от лека мания (хипомания).

Вашите емоции са склонни да вървят нагоре и надолу, но те са по-леки от биполярното разстройство. Поради тази причина, промените в настроението могат лесно да бъдат смесени с циклотимично разстройство.

Основната разлика е, че циклотимичните промени в настроението възпрепятстват качеството ви на живот. Промените в настроението при циклотимично разстройство също обикновено ще бъдат достатъчно очевидни, за да могат другите в живота ви да ги забележат.

Какво да направите, ако смятате, че имате биполярно разстройство

Ако смятате, че имате биполярно разстройство, има много лечения, които могат да ви помогнат да управлявате симптомите и да живеете по-пълноценно и добре, включително:

лекарства

За лечение на биполярно разстройство лекарят може да предпише:

 • стабилизатори на настроението (като литий)

 • атипични антипсихотици (като оланзапин)

 • антипсихотици (като арипипразол)

Психотерапия

Има много видове терапия, които могат да бъдат ефективни за лечение на биполярно разстройство, включително:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): CBT е терапия за разговор, предназначена да ви помогне да създадете нови, по-здравословни поведенчески модели. Може да включва идентифициране на мисловни модели, преформулиране на разрушителни емоции и разработване на нови стратегии за справяне.
 • Психообразование: Психообучението се върти около обучението ви за биполярно разстройство, включително как се проявява и как може да се лекува. Този метод може да ви помогне да развиете знанията и инструментите, от които се нуждаете, за да управлявате симптомите.
 • Междуличностна и социална ритъм терапия: Тази терапия се фокусира върху промяната на ежедневната ви рутина. Като промените графика си за сън, упражнения и социални контакти, например, можете да изпитате по-малко симптоми.

Алтернативни и природни лечения

Особено когато се комбинират с традиционните методи, алтернативните средства, които могат да помогнат при лечението на биполярно разстройство, включват:

 • акупунктура
 • лекарства за сън
 • добавки
 • светлинна терапия

По-конкретно, следните билки и добавки имат някои ограничени изследвания в подкрепа на употребата им при биполярно разстройство:

 • Омега 3: Малък 2016 проучване предполага, че добавките с омега-3 могат да помогнат за намаляване на биполярните симптоми.
 • S-аденозилметион (SAMe): Тази аминокиселинна добавка може да помогне за облекчаване на симптомите на разстройства на настроението като биполярно, a 2013 преглед предполага.
 • Rhodiola rosea: Според 2013 изследванеRhodiola rosea може да помогне за лечение на депресивни симптоми.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да опитате нови добавки.

Долен ред

До известна степен промените в настроението са нормална част от живота. Но ако изпитвате екстремни възходи и падения, които пречат на ежедневното ви функциониране, може да имате разстройство на настроението като биполярно разстройство.

Ако промените в настроението ви пречат на ежедневния ви живот, помислете за разговор със специалист по психично здраве, за да намерите план за лечение, който работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss