Каква е очакваната продължителност на живота при нелекуван рак на дебелото черво?

Нелекуваният рак на дебелото черво може да се разпространи бързо в други области и очакваната продължителност на живота за някои хора може да бъде по-ниска в сравнение с тези, които получават лечение. Хирургията и химиотерапията са обичайни лечения и са най-ефективни в ранните етапи.

Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените видове рак в Съединените щати. Лечението е достъпно и най-ефективно, когато медицински специалист го диагностицира в ранните му стадии.

С лечение повечето хора с рак на дебелото черво живеят поне 5 години. Ако не се лекува, ракът е по-вероятно да се разпространи в други органи, като черния дроб или мозъка. След като се разпространи в отдалечени области, лечението може вече да не е ефективно.

Лечението на рак често причинява няколко странични ефекти. Някои хора може да изберат да не се подлагат на лечение, за да избегнат странични ефекти, ако ракът вече се е разпространил в отдалечени части на тялото или ако предишните лечения не са били ефективни. Липсата на лечение може да намали очакваната преживяемост.

Процент на преживяемост при рак на дебелото черво

Медицинските специалисти често използват 5-годишна относителна преживяемост, за да преценят каква е вероятността някой да оцелее след рак. Тази статистика показва приблизителния процент на хората с този вид рак, които ще бъдат живи 5 години след диагностицирането.

5-годишната относителна преживяемост за всички стадии на рак на дебелото черво в Съединените щати от 2013–2019 г. беше 63%.

С други думи, 63 души от всеки 100, получили диагноза рак на дебелото черво, са били живи 5 години по-късно.

Беше ли Ви полезно?

Какъв е процентът на преживяемост при рак на дебелото черво без лечение?

Без лечение ракът на дебелото черво може да прогресира бързо. Малко проучвания са изследвали колко бързо прогресира нелекуваният рак на дебелото черво поради етични съображения.

Съгласно а Проучване от 2020 г, сред 43 диагнози на рак на дебелото черво, туморите са се удвоили по размер след средно 211 дни. Други проучвания съобщават, че туморите на дебелото черво растат в период от 18–2593 дни.

Етап 1 до 3 рак на дебелото черво

А Проучване от 2021 г докладва резултатите от 7152 души с потенциално лечим рак на дебелото черво в етапи от 1 до 3, които са отказали операция. Половината от хората, които не са преминали през операция, са живели по-малко от 6,8 месеца в сравнение със средна 24-месечна преживяемост сред хората, които са претърпели операция.

В Проучване от 2020 г, изследователите изследваха перспективите на 407 души на 80-те и 90-те години с рак на дебелото черво, който все още не се е разпространил в отдалечени части на тялото. От тези хора 132 са получили палиативно лечение, а 275 са били оперирани. Палиативно означава, че лечението има за цел да намали до минимум симптомите и да удължи живота, но не и да излекува рака.

Изследователите откриха общо:

 • 2-годишна преживяемост от 38,9% при хора, които не са били оперирани в сравнение със 78,9% при хора, които са били оперирани
 • 5-годишна преживяемост от 11,3% при хора, които не са били оперирани в сравнение с 59,6% при хора, които са били оперирани

Етап 4 рак

Ракът на дебелото черво се нарича стадий 4 или метастатичен рак, ако се разпространи в отдалечени части на тялото. Ракът в стадий 4 обикновено не се счита за лечим, така че лечението обикновено е палиативно.

Палиативното лечение може да увеличи времето за оцеляване на хора с рак на дебелото черво в стадий 4 с до 20 месеца.

Какъв е процентът на преживяемост при рак на дебелото черво с лечение?

Лечението на рак на дебелото черво може потенциално да подобри шансовете за оцеляване или да удължи преживяемостта. Ето един поглед към 5-годишния роднина нива на оцеляване на рак на дебелото черво в Съединените щати от 2013-2019 г.:

сцена Описание Шансове за оцеляване
Локализиран Ракът е ограничен до дебелото черво 91%
Регионален Ракът се е разпространил в близките тъкани 73%
Далечен Ракът се е разпространил в отдалечени части на тялото 13%
Всички етапи Всички етапи комбинирани 63%

Как се лекува рак на дебелото черво?

Ето един поглед към общи лечения за всеки стадий на рак на дебелото черво.

Етапи 1 и 2

Лечението на стадий 1 и 2 на рак на дебелото черво обикновено е два вида операция, наречена резекция и анастомоза. Резекцията включва премахване на части от червата, а анастомозата има за цел да свърже отново останалите сегменти.

Химиотерапията обикновено не се добавя към плана, но в момента изследователите проучват дали може да подобри оцеляването след операция.

Научете повече за операцията при рак на дебелото черво.

Етап 3

Лечението на рак на дебелото черво в стадий 3 често е резекция и анастомоза и може да бъде последвано от химиотерапия.

Етап 4 или рецидивиращо лечение на рак

Лечението на рак на дебелото черво в стадий 4 обикновено е палиативно.

На този етап Вашият лекар може да препоръча по-нови лечения като таргетна терапия или имунотерапия.

Целевата терапия е нехимиотерапевтична опция, която е насочена конкретно към определени протеини в раковите клетки. Може да причини по-малко или различни странични ефекти в сравнение с химиотерапията. Имунотерапевтичните лекарства стимулират имунната ви система, за да защити тялото ви срещу ракови клетки.

Етап 4 или рецидивиращ рак на дебелото черво може да се лекува със следното:

 • операция за отстраняване на тумори
 • операция за отстраняване на части от органи като бели дробове, черен дроб или яйчници
 • лъчева терапия или химиотерапия като палиативна терапия

 • таргетна терапия
 • имунотерапия
 • клинично изпитване на нова химиотерапия или таргетни терапии

Какво се случва, ако ракът на дебелото черво не се лекува?

Ако ракът на дебелото черво не се лекува, той вероятно ще продължи да расте. В крайна сметка това може да доведе до смърт, тъй като вашите жизненоважни органи се затварят.

Големите тумори е по-вероятно да причинят симптоми, които могат да включват:

 • кръв в изпражненията
 • запек или диария

 • умора и слабост

 • болка в корема
 • необяснима загуба на тегло
 • гадене и повръщане

Големите тумори също могат да доведат до частична или пълна обструкция на червата. Запушването на червата е спешно медицинско състояние, което може да причини:

 • силна болка
 • подуване на корема
 • повръщане
 • невъзможност за отделяне на газове или изпражнения
 • силни спазми

Ракът може в крайна сметка да прерасне в тъкани близо до дебелото черво, като лимфни възли или кръвоносни съдове. Раковите клетки могат да пътуват през тези системи до далечни части на вашето тяло, като например:

 • черен дроб
 • мозък
 • бели дробове
 • отдалечени лимфни възли
 • лигавицата на коремната кухина (перитонеума)

Разпространението на отдалечени места може да причини други симптоми като:

 • жълтеница
 • задух
 • затруднено дишане
 • болка в гърдите
 • объркване
 • други когнитивни промени

Често задавани въпроси

Какви са шансовете за излекуване от рак на дебелото черво?

Възстановяването от рак на дебелото черво се подобрява, колкото по-рано получите диагноза и лечение на рак. Хората с рак, ограничен до дебелото им черво, оцеляват поне около 5 години 91% толкова често, колкото хората без рак на дебелото черво.

Можете ли да преживеете рак на дебелото черво без химиотерапия?

Химиотерапията обикновено е едно от основните лечения за напреднал рак на дебелото черво. Може да не се нуждаете от химиотерапия за лечение етап 1 или 2 рак.

Възможна ли е ремисия при рак на дебелото черво в стадий 4?

В редки случаи е възможна ремисия при рак на дебелото черво в стадий 4. В Проучване от 2020 г, изследователите представиха случай на 44-годишна жена с рак, който се разпространи в белите й дробове и черния дроб. Тя влезе в пълна ремисия. Нейният здравен екип лекува туморите в черния й дроб, преди да отстрани хирургически тумора в дебелото черво и белите дробове. Тя няма признаци за повторна поява 3 години по-късно към момента на публикуване.

Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените видове рак в Съединените щати. Без лечение ракът на дебелото черво може бързо да се разпространи в други части на тялото. При ранна диагностика и лечение в много случаи е възможна ремисия. Ремисията при рак в стадий 4 е рядка, но все пак възможна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss