Каква е връзката между телцата на Леви и болестта на Паркинсон?

Хората с болестта на Паркинсон имат необичаен брой телца на Леви. Тези протеини в нервните клетки могат да допринесат за развитието и прогресирането на болестта на Паркинсон.

Луис Алварес/Гети изображения

Болестта на Паркинсон (PD) е неврологично състояние, което засяга главно движението. Според Фондацията на Паркинсон почти 1 милион души в Съединените щати живеят с PD.

При хората с PD нервните клетки, важни за движението, се увреждат и започват да умират. Смята се, че анормалните натрупвания на протеин, наречени тела на Леви, допринасят за това.

Какво представляват телата на Леви?

Телцата на Lewy са необичайни натрупвания на протеини, които се срещат в нервните клетки в мозъка. Те бяха описани за първи път през 1912 г в мозъците на хората с PD.

Телата на Леви са сферични. Въпреки че някои нервни клетки може да имат само едно тяло на Леви, възможно е също така нервните клетки да имат множество тела на Леви.

Основният компонент в телцата на Леви е протеинът алфа-синуклеин. Смята се, че този протеин е важен за комуникацията между нервните клетки.

При PD и други състояния, свързани с телцата на Lewy, алфа-синуклеинът има анормална структура, която насърчава натрупването му. Това в крайна сметка води до образуването на тела на Леви в засегнатите нервни клетки.

Как телата на Леви участват в болестта на Паркинсон?

Докато точната причина за PD все още не е напълно изяснена, се смята, че телата на Lewy допринасят по някакъв начин. Наистина, някои хора с PD имат мутации в гена, който кодира алфа-синуклеин, т.нар. SNCA.

Според Националната библиотека по медицина най-малко 30 мутации, свързани с PD, са открити в SNCA ген. Те могат да доведат до промени в структурата на алфа-синуклеина или до прекомерно производство на протеин в клетките.

Повечето случаи на PD обаче не могат да бъдат проследени до известна генна мутация. Това означава, че други неща, като неизвестни генетични фактори и фактори на околната среда, също допринасят за PD.

Независимо от това, след като телата на Lewy присъстват, все още не е ясно как точно те водят до увреждане или смърт на нервните клетки. Учените обаче имат някои идеи.

Например, a Проучване от 2019 г установяват, че телата на Lewy съдържат и други клетъчни фактори в допълнение към алфа-синуклеина. Това доведе до струпване в засегнатите клетки, което потенциално нарушава движението на различни компоненти в клетката.

Освен това проучване от 2020 г. установи, че стъпките, водещи до образуването на тялото на Леви, нарушават няколко важни процеса в нервните клетки. Като такива, изследователите заявяват, че процесът на образуване на тялото на Lewy е това, което може да доведе до увреждане на нервните клетки, свързано с PD.

Какво е деменция с телца на Леви?

Деменцията с телцата на Леви е деменция, свързана с телцата на Леви в мозъка. Според Национален институт по стареенетова е една от най-честите причини за деменция, засягаща над 1 милион души в Съединените щати.

Клинично, деменцията с телцата на Lewy е форма на деменция, характеризираща се с променлива когнитивност и бдителност, зрителни халюцинации и характеристики на паркинсонизъм.

Подобно на PD, какво точно причинява деменция с телца на Lewy не е известно. Възможно е телата на Леви да допринесат за загубата на нервни клетки, важни за функции като памет, мислене и движение.

Важни ли са телата на Леви за диагностицирането на болестта на Паркинсон?

Въпреки че всички хора с PD имат тела на Lewy, те не са важна част от диагнозата на PD. Това е така, защото наличието на телата на Lewy може да бъде потвърдено само чрез анализ на мозъчна тъкан след смъртта.

Вместо това диагнозата на PD включва внимателна физическа и неврологична оценка. Лабораторните тестове и изображенията на мозъка могат да бъдат полезни при изключване на други състояния, които причиняват подобни симптоми на PD.

Какви са рисковите фактори за наличие на тела на Lewy?

Не е ясно какво точно излага човек на риск от телата на Леви като цяло. Въпреки това, някои известни рискови фактори за PD включват:

  • като по-напреднала възраст
  • присвоен мъж при раждането
  • има други близки членове на семейството с PD
  • имащи история на излагане на определени пестициди

Какви са перспективите за хората, които имат тела на Lewy и PD?

PD е прогресивно състояние. Това означава, че неговите симптоми продължават бавно да се влошават с течение на времето. Тъй като всеки човек с PD е различен, трудно е да се предвиди как ще се развие PD сред различните хора.

Хората с PD също са изложени на риск от развитие на PD деменция. PD деменция е вид деменция с телца на Lewy.

При PD деменция значителни спадове в мисленето и паметта се случват, след като човек е живял с двигателните симптоми на PD. До 70% от хората с PD развиват деменция с напредването на PD, отбелязва Фондацията на Паркинсон.

Често задавани въпроси

Може ли да се предотврати образуването на тела на Леви?

Не в този момент. Тъй като не знаем какво точно причинява образуването на телата на Леви, в момента няма известен начин да ги предотвратим.

Може ли да имате тела на Леви и да не го знаете?

да По-стари изследвания оценяват това 8% до 17% от хората над 60-годишна възраст с типична неврологична функция имат тела на Леви. Това се нарича инцидентна болест на телца на Леви. Може да е предшественик на PD или деменция с телца на Lewy.

Телцата на Lewy са необичайни натрупвания на протеин, които се случват в нервните клетки на хора с PD. Техният основен компонент е протеин, наречен алфа-синуклеин.

Не е известно как точно телата на Lewy допринасят за PD. Най-общо казано, вероятно те нарушават типичното функциониране на нервните клетки, което в крайна сметка води до тяхната смърт.

Понастоящем няма лечение за PD. Въпреки това, леченията могат да помогнат за справяне със симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss