Каква е връзката между сърдечна недостатъчност и оток?

Едемът е клиничният термин за подуване, причинено от задържане на течности. Тя може да бъде предизвикана от произволен брой наранявания, заболявания или здравословни състояния. Но сред по-сериозните състояния, които могат да причинят оток, е сърдечната недостатъчност.

Това се случва, когато сърдечният мускул отслабне и вече не може да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Това може да се случи и ако налягането се увеличи, принуждавайки течността да се върне обратно в краката или корема, или когато спуканата сърдечна клапа причинява задържане на течности.

Правилното лечение на сърдечна недостатъчност или каквото и да е, което причинява отоци, трябва да помогне за облекчаване на отока и други симптоми. В тази статия ще разгледаме повече защо сърдечната недостатъчност причинява оток, както и други видове отоци и текущите възможности за лечение.

Защо сърдечната недостатъчност причинява оток?

Въпреки че звучи сякаш сърцето изобщо не работи, терминът сърдечна недостатъчност наистина означава, че сърцето е станало по-слабо или по-твърдо. Той все още изпомпва кръв, но не е достатъчно, за да задоволи нуждите на тялото.

Сърдечната недостатъчност може да бъде резултат от няколко проблема, включително:

 • сърдечен удар
 • високо кръвно налягане
 • различни видове сърдечни заболявания
 • клапно заболяване

Болести като диабет и сънна апнея също могат да отслабят сърцето.

Тъй като сърцето не е в състояние да изпомпва адекватно кръвта през артериите и да я връща обратно през вените, кръвта може да започне да се събира, особено в краката и стъпалата.

Вените изискват определено количество сила от сърцето, за да поддържат кръвта да тече до сърцето и белите дробове, където получава кислород и други хранителни вещества. Налягането във вените също е по-високо поради по-високото налягане при тези със сърдечна недостатъчност.

Без лекарства или устройства за подобряване на силата на сърдечния мускул, кръвта не циркулира правилно при хора със сърдечна недостатъчност. Излишната кръв и други течности в капилярите могат да изтекат в телесните тъкани, причинявайки оток.

Понякога отокът е първият признак на сърдечна недостатъчност. След като се диагностицира сърдечна недостатъчност, става важно да се наблюдава повишаването на телесното тегло, което може да е резултат от повишено задържане на течности.

едно 2021 преглед на проучванията предполага, че увеличаването на отока може също да предскаже влошаване на сърдечната недостатъчност.

Какви са различните видове отоци?

Натрупването на течност в стъпалата и краката, известно като оток на педала, е често срещан ранен признак на сърдечна недостатъчност. Но има и други видове отоци, които могат да бъдат резултат от сърдечна недостатъчност, включително:

 • Периферен оток: подуване на ръцете или долните крака.
 • Точков оток: подуване на стъпалата, краката или някъде другаде. Точковият оток получава името си, защото оставя „ямка“ или вдлъбнатина в кожата върху засегнатата област.
 • Белодробен оток: натрупване на течност в белите дробове.

Какви са различните видове сърдечна недостатъчност?

Има три основни типа сърдечна недостатъчност. Всеки от тях намалява способността на сърцето да изпомпва ефективно.

Левостранна сърдечна недостатъчност

Лявата страна на сърцето е отговорна за изпомпването на кръвта от сърцето към останалата част от тялото. Левостранна сърдечна недостатъчност може да се развие, когато лявата камера (долната лява камера на сърцето) вече не може да изпомпва достатъчно кръв от сърцето и в кръвообращението.

Може да се появи и когато лявата камера стане твърде твърда и не може да се напълни с достатъчно кръв между ударите на сърцето. Това не позволява на сърцето да задоволи нуждите на организма от кислородна кръв. Левостранното сърдечно заболяване понякога включва оток на белите дробове.

Дясностранна сърдечна недостатъчност

Когато кръвта се връща в сърцето, тя навлиза в дясното предсърдие (горната дясна камера) и след това се придвижва към дясната камера (долната камера), която изтласква кръвта в белите дробове, за да получи кислород.

Когато дясната страна на сърцето отслабне, кръвта, идваща от вените, може да започне да се връща обратно. Това се нарича дясностранна сърдечна недостатъчност, която обикновено води до оток на долните крайници.

Застойна сърдечна недостатъчност

Терминът застойна сърдечна недостатъчност често се използва взаимозаменяемо със сърдечна недостатъчност. Но всъщност се отнася само до състояние на сърдечна недостатъчност, при което натрупването на течности в тялото е достатъчно сериозно, за да изисква медицинска помощ. В този случай „задръстванията“ е друга дума за течност. Това може да доведе както до белодробен оток, така и до оток на корема, долната част на краката и стъпалата.

Какви са съвременните възможности за лечение на оток?

Лечението на отока обикновено означава лечение на основната причина за отока. В случай на сърдечна недостатъчност, това може да включва употребата на лекарства като:

 • диуретици за намаляване нивата на течности в тялото

 • лекарства като ACE инхибитори и ARB или ARNI, за да помогнат на кръвоносните съдове да се отпуснат, така че циркулацията е малко по-лесна
 • бета блокери и ивабрадин за намаляване на натоварването на сърцето

 • антагонисти на минералокортикоидни рецептори (MRAs)
 • SGLT2 инхибитори

В много сериозни случаи са необходими имплантируеми помпи или дефибрилатори, които да помогнат на сърдечния мускул да се справи с нуждите на тялото от кръв. А в най-тежките случаи на сърдечна недостатъчност може да се наложи сърдечна трансплантация.

Лечението на самия оток може да включва:

 • компресионни чорапи, за да увеличите налягането в долните крака, което може да помогне за изтласкване на кръвта към сърцето

 • упражнения, за да накарате мускулите на краката, засегнати от оток, да работят по-усилено и да изпомпват кръвта обратно към сърцето

 • повдигане на краката или друга подута част на тялото над сърцето, за да помогнете на кръвта да се върне към централната циркулация.

Отокът е често срещан симптом на сърдечна недостатъчност, но може да бъде причинен и от други състояния.

При сърдечна недостатъчност течността се натрупва, защото кръвоносната система на тялото не работи толкова силно, колкото обикновено. Това се дължи на отслабване или втвърдяване на сърдечния мускул.

Ако забележите подуване, но не знаете основна медицинска причина за това, посетете лекар скоро. Дори ако причината не е сърдечна недостатъчност, ще искате да знаете защо се е развило подуването и как може да бъде лекувано или предотвратено в бъдеще.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss